1. Axelbredden
Den viktigaste detaljen på kavajen är vidden mellan plaggets två axelsömmar. Dessa skall sitta ungefär vid den punkt där axelns rundning övergår i armens lodräta linje. På mjukare konstruerade kavajaxlar kan sömmen sitta lite längre upp, medan sömmen kan sitta lite längre ut på axeln vid en styvare, mer uppbyggd konstruktion.
Detta mått bör vara bra redan vid köp. Det går att sy om hos en bra skräddare, men är en förhållandevis kostsamt ändring. På Care of Carl finns storlekstabeller som visar axelbredden på alla våra kavajer.
2. Nackhyllan
Inte sällan bildas små veck på ryggen strax nedanför kavajens krage när du provar en ny kavaj. Detta beror på att kavajens snitt är anpassat för att passa så många olika bärares kroppsform och grad av framåtlutning som möjligt. Dessa veck kallas ibland för ”nackhylla”, och de kan enkelt och billigt tas bort av din skräddare.
3. Passform över bröstet
Kavajens slag ska ligga slätt mot bröstet när du har den på dig. Om de så att säga ”lyfter” i en liten båge, är kavajen för liten i bröstet och du bör gå upp i storlek.
4. Ärmarna
Den viktigaste visuella detaljen på en kavaj är rätt ärmlängd. Ärmslutet ska nå till strax innan handleden. Anpassa ärmlängden så att minst en centimeter av skjortärmens manschett sticker ut. För långa kavajärmar gör att hela plagget ser ut att vara för stort, oavsett hur bra kavajen sitter i övrigt. Ärmlängden är vid behov lätt och viktig att ändra hos en skräddare.
När du provar ut din kavaj ska du stå avslappnat med armarna ledigt, naturligt hängande längs med kroppen. Du ska inte sträcka fram armarna för att se om kavajen ”stramar i ryggen”.
5. Kavajens vidd vid knäppningspunkten
Kavajen ska ledigt kunna knäppas när du står upp, utan att tyget stramar, men inte heller vara vidare än att plagget sluter tätt om din midja. Det är dock helt oviktigt huruvida kavajen i knäppt läge är vid nog när du sitter ned då du alltid bör knäppa upp din kavaj då du sitter ned.
6. Byxornas midjevidd
Kostymbyxan ska ha en midjevidd som gör att de sitter uppe utan att du måste dra åt dem med skärp. I annat fall är de för vida i midjan. Midjevidden är en av de enklaste och billigaste sakerna att ändra hos en skräddare.
7. Byxornas längd och benvidd
En bra utgångspunkt är en byxlängd där benslutet precis vilar på skons ovanläder när du står upp. Byxbenen ska vara tillräckligt vida så att pressvecken inte slätas ut. Längden på byxbenen är lite av en smaksak, och en av de lättaste sakerna att anpassa till rätt längd hos en skräddare.
Värt att notera är att om du behöver korta byxorna mer än 5 cm, behöver benvidden också oftast tas in för att behålla balansen i byxornas ordinarie snitt. Det är också lätt att lägga till ett slag i benslutet om det finns tillräckligt med tyg för detta.