Gissningsvis har du mer än en gång fått förklarat för dig av någon vilka mönster du kan och inte kan, samt får och inte får blanda. De har oftast fel. Lär dig nu att mönstermatcha och att döda myter om hur man ”får och inte får göra”.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publicerad
2015-11-01
Det finns självutnämnda stilpoliser överallt. Ofta personer som helt baserar sina argument på vad de hört andra säga och inte på välgrundad kunskap. Visst kan det bli fel när man matchar olika mönster med varandra, men sällan så illa som stilfascisterna gör gällande. Det finns ett antal grundfaktorer att lära sig, vilka räddar de flesta situationer och kombinationer.
Storleken på mönstret
Storleken på de mönster du blandar är nästintill helt avgörande för om det kommer att se bra ut eller inte. Om du bär en smårutig skjorta bör rutmönstret på den slips du vill bära till bestå av märkbart större rutor. Samma sak gäller om du vill matcha två randiga mönster. Ofta ger ett mer storskaligt mönster på slipsen mot ett finare randigt eller rutigt mönster på skjortan ett visuellt tilltalande och balanserat intryck. Naturligtvis går det mycket bra att matcha rutigt med randigt enligt samma grundtanke. Nedan ser du som ett exempel tre rutmönster i olika storlekar matchade tillsammans.
Passande mönster på accessoarer
Gällade mönstervalet på accessoarer är det en vanlig missuppfattning att enfärgade näsdukar är mer lättburna än mönstrade. En enfärgad näsduk utgör ett tydligt kontrasterande blickfång mitt på bröstet. Ofta så framträdande att hela känslan i bärandet av näsduken blir märklig. Det känns lätt fel och konstlat. Om du istället väljer en näsduk i ett mönster som knyter an till skjortans färg, och/eller harmonierar med kavajen, smälter den bättre in i helheten och blir lättare att bära. Mönster som därav fungerar mycket bra för näsdukar är paisley, blommigt och prickigt. Dessa mönster fungerar även mycket bra i form av scarves.
Matcha plaggets texturer
En annan typ av mönster som ofta är bra att liva upp klädseln med, på ett nedtonat och stiligt sätt, är plaggens strukturer som är invävda i tyget på kavajer och kostymer. Det bästa exemplet är fiskbensvävda tyger, som får ett trevligt djup tack vare sin karaktäristika väv.
Matcha strukturen på exempelvis en fiskbensmönstrad kavajDet finns som sagt egentligen inget rätt och fel gällande mönsterkombinationer. Bara blandningar gjorda med mer eller mindre kunskap om hur. Var inte rädd för att prova när du lärt dig grunden.