Känner du dig överväldigad under julen, och en begynnande stress när det närmar sig? Då kan det vara en bra idé att satsa på ett mer avskalat, minimalistiskt firande med fokus på kvalitet före kvantitet, både när det kommer till julklappar och julpynt. Nedan följer några
tips som bidrar till lugn och ro utan att göra avkall på julstämning.Gåvorna
Ge bort en upplevelseEn konsert, restaurangbesök eller kanske spa? Ett annat tips är att undersöka kvällskurser såsom drejning, matlagning, vinprovning eller ölbryggeri. Dels kan själva kursen utgöra en utmärkt gåva, eller så blir aktiviteten till en rolig sak att göra tillsammans med en partner eller vän. Detta kan vidare resultera i handgjorda, personliga gåvor att ge bort.
Skapa dina egna gåvorHandgjorda presenter är underskattat, och visar på extra engagemang och omtanke. Hur uppskattat är det till exempel inte att ge bort din hemmagjorda kimchi, egentagna fotografier inramade i en fin träram eller egendrejade kaffekoppar?
Köp färre, men mer betydelsefulla gåvorKöp inte bara för köpandets skull, utan tänk efter vad mottagaren verkligen skulle uppskatta, och investera sedan i kvalitetsprodukter. Detta minskar risken för oanvända eller oönskade gåvor. Snacka ihop er inom familjen och gå ihop till presenten istället så kan ni ge bort någonting för ett högre belopp.
Dekorationerna och presentinslagningen
JulgranenPlastgran eller riktig gran? Sanningen är att de båda kan ha sina för- och nackdelar. Vårt råd är att köpa en ekologisk, närodlad gran eller investera i en mer välgjord plastgran. Önskar du en plastvariant så använd den länge, helst ett par decennier, och återvinn den sedan.
DekorationernaAlla känner nog igen lådan med julgranspynt i skåpet som plockas fram en gång per år, fylld med plastkulor och ospecificerat krimskrams. Undvik att köpa nya till förmån för några naturliga, biologiskt nedbrytbara alternativ istället. Några alternativ är till exempel torkade frukter, pepparkakor, blommor, kottar med mera. Tänk på samma sätt när det kommer till övrig dekoration av hemmet samt borddukningen. Naturliga inslag och levande ljuskällor slår sällan fel.
PresentinslagningenEn vackert inslagen present är en stor del av själva presentupplevelse. Men all den plast, papper och tejp som används för att slå in presenter kan tyckas som kostsamt resursslöseri. Vårt tips är istället att välja en presentförpackning som kan användas flera än en gång. Du kan även återanvända lådor, tidningspapper, tyg, papper, snöre med mera, samt plocka in naturliga material, såsom kottar och granris, för att pynta paketen och göra dem mer personliga. Ytterligare ett tips är att slopa tejpen, vilket är enklare än vad många tror.
Julmaten och dukningen
Mindre engångsartiklarRannsaka dig själv och försök att minimera engångsartiklarna. Servetter till dukningen kan vara en sådan sak. Servetter i linne, som ju går att tvätta och återanvända, är både praktiskt och höjer nivån på dukningen.
Minska matsvinnetMed familjesammankomster kommer stora mängder mat, det är oundvikligt. Planera din meny på rätt sätt för att undvika ett kylskåp fullt av rester som ingen vill äta. Att ställa fram mindre tallrikar kan göra att middagsgästerna tar mindre, men fler portioner.
Investera i närproduceratNär det kommer till mat finns det knappast något bättre än att unna sig lokalt producerade råvaror, som ju också gynnar producenter i ditt närområde. Ett enkelt sätt att få koll på vart maten kommer ifrån, samt förstå och minska matens klimatpåverkan.
Säsongsmat och växtbaserade alternativTänk säsong då du sätter menyn. Det är ingen slump att brysselkål, grönkål, rödkål och potatis är återkommande inslag på julbordet. Ytterligare goda råvaror som har säsong runt jul är blomkål, savojkål, rödbetor och broccoli. Om vegetariska och veganska alternativ inte redan är en självklarhet kan julbordet vara ett bra tillfälle att experimentera med nya smakkombinationer.