Stil handlar i stor utsträckning om att skapa visuell balans i de kläder man bär och kombinerar. Kombinationen av olika material i de plagg man bär kan både höja och sänka stilgraden.
Det kan tyckas vara en liten obetydlig detalj, men sättet man kombinerar olika material i kläderna man bär betyder mer än man kan tro. Ett sätt att tydliggöra det är att föreställa sig ett par tunna linnebyxor, burna till en tjock vinterfodrad parka. Det skär sig helt enkelt i stil och utförande.
Två grundfaktorer
Ovan exempel var givetvis ett extremfall av ytterligheter för att visualisera fenomenet. För att bryta ned det hela i något mindre beståndsdelar, kan vi dela upp allt i några underkategorier att ta hänsyn till: materialtjocklek och yttextur.
Tjockleken på tyget påverkar både hur varmt plagget blir att bära, men framförallt visuellt hur tyget faller i det plagg du bär. Det vill säga hur plagget beter sig och ser ut beroende på hur tyget rör sig mot din kropp. Tunnare tyger blir ofta mjukare och följer lätt konturerna och linjerna i din kroppsform. Det gör att kläder av tunnare tyger framstår på ett annat sätt än kläder av tjockare tyger. De senare uppfattas ofta som grövre och stelare, och därmed tyngre och varmare.
Yttextur handlar om saker som om tyget i fråga exempelvis är matt eller glansigt, slätt eller uppruggat och så vidare. Dessa är egenskaper som både kan knyta ihop olika delar i en klädsel, men även skapa kontraster.
Det går att skapa riktigt snygga effekter i kläderna vi bär när man via färgkombinationer (vilka är ytterligare en dimension i sättet att matcha kläder) börjar leka med att blanda olika materialtexturer. Det skall villigt sägas att det som vanligt inte finns något rätt och fel gällande att blanda material, och allt är möjligt. Det är mest en fråga om stil- och fingertoppskänsla.
Vi skall dock inledningsvis hålla oss till några enkla grunder att börja med, som gör det lättare att skapa en fungerande balans i kläderna vi bär. För detta ska vi använda oss av de första begreppen som vi redan bekantat oss med. Materialtjocklek och textur.
Blanda liknande tyger
Som tumregel är det ofta lättast att lyckas om man snyggt blandar plagg som är sydda av tyger med liknande tjocklek. Detta då de beter sig och visuellt uppfattas på liknande sätt. Tyger som under den kallare årstiden fungerar bra tillsammans är exempelvis denim, manchester, flanell och tweed. De är alla något grövre och harmonierar snyggt tillsammans. Tänk exempelvis en tweedkavaj till ett par jeans, eller en flanellkavaj till manchesterbyxor. Stickade tröjor blir en naturlig del i denna helhet. Låt även tänket gå vidare i valet av accessoarer, där stickade slipsar, flanellslipsar och näsdukar passar extra bra i denna helhet. Chambray och oxfordskjortor knyter snyggt ihop helheten på överkroppen.
Som exempel på lättare material har vi linnetyger, lättare bomullstyger och tunnare ullvävar som fungerar bra tillsammans. I skjortväg är lättare poplin och linneskjortor goda alternativ i denna helhet. Scarves, näsdukar och slipsar i tunna lätta kvalitéer som modal och silke. Linne och tunn bomull kompletterar bra.
När det gället yttexturer faller det ofta naturligt på plats då grövre tyger för det mesta är dem som även har en grövre eller ruggad yttextur, samtidigt som tunnare tyger gärna har en slätare eller rent av glansigare yta. Grova matta och ruggade ytor går bra tillsammans med varandra, på samma sätt som slätare och aningen glansiga material som siden och tunna finvävda ulltyger harmonierar bra med varandra.
För att som avslutande touch lyfta in läder och skoval, blir grövre lädervarianter som grain, cordovan och grovborstad mocka goda val tillsammans med de grövre tygerna. Lästformen kan även vara grövre och bulkigare och sulan tjock och grov. När vi istället kommer till tunnare och slätare tyger, fungerar det genast bättre med skor av slätare läder- och mockavarianter och tunnare sulkonstruktioner och sneakers för att skapa en snygg harmoni och visuell balans i kläderna du bär.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson