Vi går här vidare i vår korta serie om att börja bära kostym. Idag går vi in mer på djupet med viktiga saker att tänka på gällande storlek och passform. Rätt gjort, är kostymen ett av de mest bekväma plaggen du kan bära.Du har kanske nu fattat tycke för kostymen och vill i allt större utsträckning använda plagget. Dock kvarstår ofta många frågetecken, vilka kan te sig som små detaljer, men som vid kostymbärande innebär stora skillnader. Ofta avgörandet, där rätt val ger en lyckad klädsel, medan kostymbäraren som saknar kunskapen inte sällan ger ett mindre välklätt intryck.
Vi kommer gång efter annan att upprepa vikten av att välja rätt storlek på plagget du bär, där axelbredden på kavajen är det absolut viktigaste måttet. Det finns olika modeller och konstruktioner av kavajaxlar, men gemensamt för alla varianter är vikten av ett korrekt axelmått. Det vill säga att axelsömmen sitter i rätt läge vid axelns rundning.
Kort sammanfattat skall sömmen på en axel med en mjukare konstruktion sitta aningen längre upp på axeln enligt vänstra bilden nedan, då ärmens översta del skall utgöra en stor del av axelrundningen. Sömmen på en mer klassiskt uppbyggd kavajaxel sitter istället korrekt aningen längre ut och ned på axelns rundning då kavajaxeln enkelt uttryckt har en mer kantig form och sticker ut en aning från axeln. Bilderna nedan presenterar väl sittande kavajer av båda typer.

Vi anger i vår butik axelmått på alla kavajer vi säljer. Detta är måttet mellan de båda axlarnas sömmar. Har du en kavaj hemma som sitter bra, kan du mäta avståndet mellan sömmarna på samma sätt som vi gör. Utifrån detta kan du sedan med lätthet hitta en kavaj med rätt axelmått i vår butik. Om detta mått är korrekt på plagget du köper, går de flesta andra kavajmått sedan att vid behov korrigera hos en skräddare.
Det andra och till stor del avgörande måttet för intrycket av din kavaj och därmed din kostym är ärmlängden. Tyvärr är det en alltför vanlig syn med män som bär kavajer med för långa ärmar. Det är mer regel än undantag att du vid köp av en ny kavaj behöver korrigera ärmlängden något hos en skräddare, för att de inte skall vara för långa. Ibland för att de inte skall vara för korta. En förenklad beskrivning av en korrekt ärmlängd på kavajen, är att slutet på din skjortärm vilar lätt på handen där handleden slutar och att kavajärmen slutar cirka 1,5 cm ovanför så att slutet på skjortärmen sticker fram. Om skjortärmens inte syns vid slutet på kavajärmen har du antingen en kavaj med för långa ärmar, eller en skjorta med för korta ärmar.
Det du till varje pris vill undvika är en kavajärm som är så lång att den slutar på halva handryggen. Då spelar det ingen roll hur perfekt resten av plagget sitter. Du kommer undantagslöst att se ut som du har en för stor kavaj på dig.
Frågeställningen gällande korrekt ärmlängd är sedan ofta lite av en smaksak, ju vanare du blir att bära kostym och kavaj. Många vana kavajbärare föredrar en aningen kortare ärmlängd som visar något mer av skjortmanschetten. Där uppkommer också det faktum att en smalare kavajärm i stil med ett smalare byxben, kan bäras aningen kortare än en vidare ärm som lätt bara ger intrycket av att vara för kort. Vi lämnar dock de filosofiska nivåerna till senare mer djuplodande texter i ämnet passform.

Lite kuriosa gällande hur storleken på kavajens ärmhål påverkar känslan av att bära plagget. Ett större ärmhål kan tyckas ge mer rörelsefrihet, vilket är fel. Ett större ärmhål ger i verkligheten en stelare kavaj. Kort förklarat gör ett större ärmhål att en större del av kavajärmens längd sitter fast i bröststycket. En behaglig kavaj har ett mindre och högre skuret ärmhål, vilket ger större rörlighet. Sedan gäller det bara att hitta en modell där ärmhålen känns bra för just dig att bära.
Kostymbyxans midja är ett annat mått som till stor del sätter tonen för känslan av att bära kostymen du valt. Byxorna skall alltid ha en midjevidd som gör att du bekvämt kan bära dem utan att behöva använda ett skärp. Måste skärp användas för att hålla kostymbyxan uppe, är midjevidden för stor.
Längden på byxbenet är även denna mycket en smaksak. En klassisk kostymbyxa har en längd som precis vilar på skon när byxbenet är helt utsträckt. Dock kan ett smalare byxben bäras mycket kortare och på så vis skapa en ledigare känsla. Ett vidare byxben som bärs kortare än att det vilar på skon riskerar lätt att ge intrycket av för korta byxor, samtidigt som mycket stilmedvetna och kunniga kostymbärare kan få det att se bra ut.

Både att ta in midjevidden på kostymbyxor och att lägga upp längden på byxbenen är billiga och enkla ändringar att göra hos en skräddare. En investering som gör stor skillnad till det bättre.
I stor utsträckning bygger helheten mycket på kunskap, blandad med den egna stilen och vilket intryck man vill förmedla. Ditt sätt att bära kostym kommer sannolikt att utvecklas med åren och hela tiden göra plagget mer och mer intressant. Ju mer kunskap du har om plagget, desto fler möjligheter kommer du sannolikt att se.