Vi ska inleda med att tala om hur du med fördel kan välja din kostym med avseende på din kroppsform - om du är aningen kortare, eller är kraftigt byggd och vill undvika att se ännu bredare ut. Allt handlar om att sträva efter och uppnå balans i synintrycket av bäraren. Att tona ner intrycket av mindre fördelaktiga drag och proportioner, samt förstärka det intryck man istället önskar uppnå med medel som knäppning, förekomst och placering av detaljer på kostymens
kavaj och
byxor. Färger och mönster spelar även en stor roll i sammanhanget.
Vi ska noga poängtera att dessa råd inte ska ses som de enda alternativen, och att annat blir dåligt. Det handlar om teori som ofta fungerar i praktiken, men som påverkas av så många olika faktorer gällande bäraren av kläderna, sammanhang och kroppsformens flera olika mått och proportioner.
Behåll en obruten vertikal linje (3)
Vi inleder resonemanget med tanken att du har en något kortare eller bredare kroppsbyggnad och vill undvika att se ännu kortare eller bredare ut. Generellt bygger tanken på att förstärka intrycket av lodräta linjer, och att behålla en lång och obruten vertikal linje som för ögat ökar intrycket av längd. Alla hållpunkter som får blicken att stanna och som kapar av de visuellt vertikala linjerna minskar även intrycket av kroppslängd.
En något kortare man bär med förel enkelknäppta kavajer med två eller tre knappar, då dessa ger honom en mer slank framtoning och inte ökar intrycket av volym. Detsamma gäller då även för män med mer volym. Knäppningen med två knappar, lämnar en större del av skjortbröstet synligt i lodlinjen, vilket skapar och ökar intrycket av längd. Om kavajen har tre knappar ska bara den mittersta knäppas för att uppnå samma effekt.
Kavajer med slag som har en vacker rullning förstärker ofta den vertikala linjen och ger intrycket av att du är smalare. Kavajens slag (1)
Kavajslag som har en vacker så kallad ”roll”, förstärker också den vertikala linjen. Slag som istället ligger platt pressade mot kavajbröstet ger intryck av en större platt yta över bröstkorgen och ger bäraren en bredare framtoning. Här är det även fördelaktigt att välja en kavaj med något smalare slag, då bredare slag bygger intrycket av kroppsvidd. Återigen, mycket relativt gällande vad som skall anses som smala eller breda slag i förhållande till bäraren.
Du kommer med fördel, också med tiden förhoppningsvis att hitta den optimala slagbredden för just dig. Är slagen för smala, som de då och då varit med varierande trender, är risken att de bidrar till att bärarens huvud kan se oproportionerligt stort i förhållande till resten av kroppen. Något som ofta framträder extra tydligt på foto och sannolikt sällan är önskvärt.
Vinklade ficklock förstärker ofta intrycket av en smalare midja.
Kavajens fickor (4)
Vinklade ficklock förstärker intrycket av en smalare midja och är något mer fördelaktiga än horisontella ficklock för kortare och bredare män. Utanpåliggande fickor, så kallade patch pockets, som helt saknar lock är mycket bra i sammanhanget. Dessa ger dock kavajen en mycket mer ledig framtoning.
Kavajens knäppning (2)
En dubbelknäppt kavaj ger med sina dubbla lager av tyg ofta ett ökat intryck av volym. De parallella knappraderna ger ett visuellt intryck av horisontella linjer, ökar intrycket av bredd och kapar av den visuellt vertikala linjen så att kavajbäraren i vissa fall kan uppfattas som kortare.
Kavajens längd (3)
Gällande längden på kavajen, bör en kortare eller bredare man alltid bära en något kortare kavaj. Idealet är att skapa illusionen av långa ben, vilket i helheten ger ett ökat intryck av kroppslängd. Om kavajen är för lång, ser benen och därmed hela mannen i kostymen kortare ut.
Snittet ska helst vara kroppsnära, särskilt för kortare män då en löst sittande kavaj snarare ser för stor ut och bäraren därmed liten. Passformen är extra viktig om du har lite för många trivselkilon, då en för vid kavaj får dig att se ännu större ut och en för snävt sittande kavaj framhäver din faktiska volym. Receptet är en kroppsnära, men inte tight passform.
”Receptet är en kroppsnära, men inte tight passform”
Byxorna (5, 6)
Det är snyggt med slag längst ner på byxbenen, men dessa blir tyvärr en av de hållpunkter på lodlinjen som vi vill undvika. Rent visuellt kan de ge intryck av att kapa bärarens ben vid vristerna. Är byxan sedan något kortare, som just nu är populärt, blir effekten ännu starkare. Optimalt för kortare och bredare män är att bära smalt skurna byxor utan slag, vilka har en så lång benlängd som möjligt. Dock ska det tydligt påpekas att byxorna ändå inte skall vara så långa att benslutet i för stor utsträckning ligger och vilar på skon eller foten. Då är risken stor att byxan istället ser ut att vara för lång, vilket i sin tur ger intryck av att bäraren är kort.
En något högre byxmidja är också en fördel i sammanhanget då denna ökar intrycket av längre ben, vilket i sin tur visuellt får bäraren att framstå som längre.
Är du riktigt kort är det visuellt mer fördelaktig att bära hel
kostym istället för uddakavaj. En uddabyxa och kavaj skapar ytterligare en hållpunkt på lodlinjen vid midjan, där de olika färgerna och texturerna på kavaj och byxtyg möts och kapar visuellt bäraren på mitten.
Långrandiga mönster har ofta en avsmalnande och förlängande effekt.
Färg och mönster
Gällande färg och mönster kan vi kort sammanfattat säga att mörkare färger har en avsmalnande visuell effekt och att långrandiga mönster har en avsmalnande och förlängande effekt. Rutiga mönster förstärker generellt ett intryck av bredd.
Vi har nu talat om extremer för att statuera exempel. Det finns naturligtvis kortare män med balanserade kroppsproportioner som kan bära en exempelvis välskuren dubbelknäppt kostym, och ändå inte se oproportionerligt korta ut. Se dessa råd som ett grundrecept att utgå ifrån. Kunskap om vilka saker som har vilken effekt på intrycket av kostymen. Lite som att det blir roligare att leka med en kemilåda, om man börjat med att läsa instruktionerna. Man får snygga färger och spännande rök i provrören, istället för att bara chansa och få en tung brun gröt i botten av provröret. Samma sak med kostymbärandet. Lär dig de teoretiska reglerna, för att sedan veta hur du skall experimentera och bryta dem.
I nästa del ska vi berätta om kostymer och kavajer som passar bra för män med mer
långsmal kroppsbyggnad.