
Kostymen och kroppsformen, del 2: Lång eller smal
Vi ska nu i detta andra inlägg i serien om kostymen och kroppsformen resonera om hur längre och smalare män med fördel bär kostym. Snitt, modeller, detaljer och vad på kostymen som accentuerar och tonar ned intrycket av din uppenbarelse.

Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Illustration: Donna Rasmussen
Vi ska återigen poängtera att texten nedan skall ses som en vägledning och inte regelparagrafer vilka skall följas slaviskt utan ifrågasättande. Huvudsyftet med att bära kostym, är att må bra av det. Att känna sig välklädd och självsäker. Vår avsikt är att ge kunskap om hur olika detaljer i kostymens utformning ibland förstärker och ibland avdramatiserar framträdande drag i bärarens kroppsbyggnad.
Att vara lång och aningen smalt byggd i förhållande till sin kroppslängd, är ett vanligt drag hos skandinaviska män. Ibland kan det vara fördelaktigt att förstärka intrycket av en något bredare kroppsbyggnad, för att skapa balans i det visuella intrycket bäraren ger. Detta kan man ofta uppnå genom att aktivt välja olika detaljer i den kostym man bär.
I stora drag kan man vända på resonemanget i föregående inlägg om den kortare och bredare mannen. På en längre kropp gör det sällan så mycket, och är ofta önskvärt att förstärka intrycket av en bredare uppenbarelse för att balansera den långsmala proportionen.
I stora drag kan man vända på resonemanget i föregående inlägg om den kortare och bredare mannen. På en längre kropp gör det sällan så mycket, och är ofta önskvärt att förstärka intrycket av en bredare uppenbarelse för att balansera den långsmala proportionen.
Kavajen (1, 2)
På kavajen kommer detaljer som slag, knäppning, fickors placering och mönster att vara faktorer som starkt påverkar intrycket. Vill man ge intryck av en något bredare överkropp, är bredare kavajslag ett ypperligt medel. Spetsiga slag ger intryck av en visuellt horisontell linje, som förstärker intrycket av bredd. Vidare är dubbelknäppta kostymer ofta ett strålande alternativ för män med dessa kroppsproportioner då de två vertikala knappraderna och de dubbla lagren av kavajtyg på bröstet förstärker intrycket av volym och bredd.
Ytterligare en fördel är om locken på kavajens frontfickor är placerade något ovanför den nedersta kavajknappen. Detta placerar dem i sin tur närmre axelpartiet och bröstfickan på kavajen, vilket gör att en lång och gänglig överkropp uppfattas som aningen kortare och då bredare i förhållande till längden.
Skjortans krage
Kragen på den skjorta man bär spelar också in i det visuella intrycket av kostymen, där en turndown eller button down-krage med längre och mer spetsiga kragsnibbar har en visuellt avsmalnande effekt. Likaså gäller detta för smala slipsar. Skjortkragar med mer spread, exempelvis cut away, ökar intrycket av kroppslig bredd.
Byxor (4, 5)
Teoretiskt fungerar en kortare byxlängd bättre på långsmala kostymbärare, då effekten blir att det får benen att framstå som aningen kortare, något som ibland rent av kan vara en fördel. Av samma anledning fungerar det visuellt ofta bättre för långsmala personer att bära sydda slag i benslutet på byxorna, då denna detalj har en visuellt något förkortande effekt.
Även långa kostymbärare bör dock vara försiktiga med en lågt skuren byxmidja, särskilt i kombination med en kortare benlängd. Detta då benen kan framstå som oproportionerligt korta i förhållande till överkroppens längd.
Tyger och mönster
Tyngre tygkvalitéer som flanell och tweed är vidare mycket bra i sammanhanget då de också förstärker intrycket av en mer bastant gestalt, på samma sätt som tunnare tyger med sitt fall ger ett intryck av en slankare gestalt.
Rutiga mönster som windowpane och glencheck kan med fördel bäras av längre och smalare män då de visuellt ökar intrycket av bredd, på samma sätt som långrandiga mönster ökar intrycket av längd vilket kan få en lång kropp att framstå som smalare an vad den är.
Accessoarer
Vid val av accessoarer ger mer intensiva och påtagliga mönster som rutor och paisley en fördel i intrycket på en långsmal kropp. Slipsar och näsdukar kan vara ett bra medel att skapa visuella hållpunkter med, och bryta intrycket av en lång och smal kropp då blicken ”fastnar” vid dessa. Slipsar och näsdukar som diskret går ton i ton med klädseln ger dock ofta ett mer sobert helhetsintryck.
Med kunskap om den visuella effekten av ovan nämnda detaljer på kostymen, kan du nu laborera och balansera intrycket av din egen favoritkostym. Låt säga att du är lång och smal, men är väldigt förtjust i långrandiga kritstrecksmönster, då kan den avsmalnande effekten av dessa om det behövs balanseras upp av andra detaljer. Breda, spetsiga slag, en dubbelknäppt kavaj, fickors placering och slag på byxbenen, med mera ökar som sagt det visuellt intrycket av kroppslig vidd. Lycka till!
Vill du fortsätta där du var?
Kundrådgivning
Chatt
Måndag-Fredag 08-17

Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.
Personlig Stilrådgivning
Vi erbjuder i dagsläget personlig stilrådgivning både via digitala och fysiska kundmöten i anslutning till vårt huvudkontor i Borås.
Om du är intresserad och vill boka en tid med vår personal shopper, skicka ett mail till [email protected] där du också specificerar om du önskar ett digitalt eller fysiskt möte. Vi återkommer med fler detaljer och förslag på tider.
Våra stilrådgivare ser fram emot att ta sig an uppgiften att hjälpa dig uppdatera din garderob och investera i kvalitetsplagg som håller över tid!
Logga in
Choose your delivery country