
Så tar du hand om och förvarar rocken

Text: ebba lundberg
Publicerad 2024-02-03Varför investera i en kvalitetsrock?
När vinterns kyla plötsligt slår till är det är dags att plocka fram rocken – ett plagg som inte bara håller dig varm, utan också håller hög stilgrad såväl till kontoret som till restaurangbesöket. Rocken är en investering som lönar sig på många sätt, varför det är viktigt att inte kompromissa när det kommer till kvaliteten. För att säkerställa att både passformen och kvaliteten bibehålls i gott skick är det viktigt att vårda din rock noggrant, oavsett om det är en rock i ull eller en rock med tekniska funktioner. Således kan rocken bli en pålitlig följeslagare många år framöver. Du kan alltid hitta vårdinstruktioner på vårdetiketten i din rock för att säkerställa att du tar hand om den på bästa sätt.
Så tar du hand om din ullrock
Vädra din ullrock
Din ullrock mår bra av vädring eftersom den friska luften hjälper till att bibehålla passform, kvalitet och fräschhet. Just denna metod är både enkel och naturlig, då rocken vädras bara genom att bäras utomhus. Det är dock inte fel att hänga ut din rock emellanåt, även om den främst används utomhus.
Häng upp din rock
Oavsett materialet din rock är tillverkad av är det av yttersta vikt att du alltid hänger upp den på en galge efter användning. Det är klokt att investera i en kvalitetsgalge i cederträ som har förmågan att absorbera fukt. En rejäl galge hjälper dessutom till att bevara passformen över axlarna. Undvik att vika din rock då det kan ta lång tid för plagget att återfå sin naturliga form. Den enkla vanan att galga rocken kommer inte bara att förlänga livslängden på din rock, utan också se till att den alltid ser prydlig och välskött ut när du använder den.
Behandla skrynklor
Om du mot förmodan har förvarat rocken vikt och det har bildats skrynklor, är det bästa att låta rocken hänga till sig alternativt använda en steamer. Skrynklor på ull, kashmir eller bomull går bra att behandla med hjälp av en steamer. Beroende på vilken materialkomposition din rock har, är det viktigt att tänka på att använda rätt temperatur så att inte fibrerna skadas, utgå därför alltid ifrån tvättlappen. Om din rock är behandlad med ett vattenavvisande membran, bör du undvika att ånga eftersom det kan skada jackans funktioner, inklusive dess andningsförmåga och ytvattenavvisning.
Punktbehandla din rock
Vid fläckar går det bra att punktbehandla din rock istället för att tvätta hela. Avlägsna fläckarna från rocken med hjälp av en trasa och kallt vatten. Undvik att gnugga på fläcken då det förstör ytan. Vid noppor på en ullrock kan du antingen använda dig av en ullkam eller en noppmaskin. Behandla området varsamt och gör långsamma rörelser över området.
Kemtvätt
Innan du hänger in din rock för vår- och sommarsäsongen kan det vara bra att lämna in din rock på kemtvätt om rocken är väldigt smutsig. Läs noggrant på tvättanvisningen för att ta reda på vad just din rock klarar av, detta för att bevara kvaliteten. På så vis är din rock ren och fräsch när du plockar fram den nästa gång.
Förvaring
När vintern närmar sig sitt slut är det dags att hänga undan rocken för säsongen. Förvara den upphängd på cederträgalge i en försluten klädpåse. Du kan även placera cedertärningar i botten av påsen för att undvika skadeinsekter.
I skutet av artikeln berör ni i slutet säsongsförvaring av kläder och min fråga gäller just det. Vi har en balkong hemma som ligger i skymt läge och används därför inte speciellt ofta. För att få loss lite plats i vår klädkammare har tanken slagit mig att säsongsförvara exempelvis kavajer och rockar i fodral/klädpåsar (som sedan hängs in i en enkel plastgarderob).
Frågan är: Finns det material som är extra känsliga för varma/kalla temperaturer? Exempelvis linne och minusgrader eller flanell och plusgrader. (Bor i norr så det kan bli kallt på vintern).
Tack på förhand!
Tack för din fråga. Ett generellt tips för de flesta plagg är att förvara dem på en torr och mörk plats där det inte råder någon risk för fukt eller mögel. Extrema temperaturer är inte heller bra för plaggen, därför misstänker vi att er balkong inte är optimalt (och i synnerhet inte om den inte är inglasad). Detsamma gäller egentligen
kallförråd i källare och på vinden. Den allra bästa förvaringsplatsen är ett värmeisolerat förråd. Men om något sådant inte finns, rekommenderas att förvara plagget i ett plastforal eller i en plastback för att hålla ute fukt. Vad gäller materialen du nämner så är både linne (lin) och flanell (ull/bomull) generellt sett känsliga för fukt och mögel och bör undvika att utsättas för extrem kyla eller värme under långa perioder. Att förvara en flanellkostym i extrema temperaturer, som -40 grader Celsius, kan påverka tyget och dess struktur. Generellt sett kan kyla göra vissa material mer sköra och öka risken för sprickor eller skador. Med detta sagt skulle vi inte rekommendera att förvara plaggen på balkongen.
Hoppas du blev något klokare! Mvh Care of Carl
Vill du fortsätta där du var?
Kundrådgivning
Chatt

Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.
Personlig Stilrådgivning
Vi erbjuder i dagsläget personlig stilrådgivning både via digitala och fysiska kundmöten i anslutning till vårt huvudkontor i Borås.
Om du är intresserad och vill boka en tid med vår personal shopper, skicka ett mail till [email protected] där du också specificerar om du önskar ett digitalt eller fysiskt möte. Vi återkommer med fler detaljer och förslag på tider.
Våra stilrådgivare ser fram emot att ta sig an uppgiften att hjälpa dig uppdatera din garderob och investera i kvalitetsplagg som håller över tid!