Grymt bra! :)
Den 26 december 2016
@Sven: Vi tackar så mycket : ) .
Den 29 december 2016
Fyfan vad bra!
Den 26 december 2016
@Jonny: Härligt att du gillade inlägget!
Den 29 december 2016
Vad för krage till kostymskjortorna? Beror kanske på slaget på kavajen men inga button down i finare tyg lr? Kanske cutaway är ju rätt poppis
Den 26 december 2016
@Karl: Jag skulle vilja säga att det hänger väldigt mycket på personlig smak. Olika kragmodeller har även aningen olika formalitetsgrad om man vill hårddra det. En button down är mycket informell, och en cutawaw mycke formell.
Personligen bär jag inte heller gärna en krage med bred spread utan slips, så ett mellanting för basskjortorna är ofta en bra rekommendation: En krage som fungerar lika bra utan slips, som med. Exempelvis kragtypen på denna skjorta:
https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/stenstroms-slimline-shirt-blue.html Den 29 december 2016
@Care of Carl (Mikael): Men den du länkar till är cutaway. Btw, kan man bära en sån skjorta du länkade till utan kavaj? Den känns lite mer som en kostym/kavaj skjorta men tanke på sakerna vid handlederna (vad kallas dessa?) En casual skjorta från ralph lauren t ex har inte lika hårda såna saker vid handlederna.
Kan man använda en sån skjorta jag menar om du förstår till kavaj också? en sån med lite mjukare tyg vid handlederna.
Den 07 januari 2017
@karl: Stämmer att kragen på skjortan jag länkat till säkert kategoriseras som "cutaway", men även inom detta begrepp handlar det om olika grader av så kallad "spread", det vill säga vinkeln mellan kragflikarna. En button down-krage har mycket liten spread, och extremfallet är så kallade "full spread-kragar", där vinkeln mellan kragflikarna i det värsta fallen nästan är större än 180 grader : )
Skjortan jag länkar till går utmärkt att bära såväl utan slips eller kavaj, även om den som du påpekar är relativt dressad ("uppklädd") i utförandet. Mycket bra till ett par chinos i princip vilken färg som helst. Detaljen vid ärmslutet kallas "manschett", och utförandet ovan är utomordentligt bra att bära utan kavaj som den är, eller exempelvis under en tröja som denna:
https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/gran-sasso-merino-fashion-fit-v-neck-pullover-light-brown.html
Det stämmer att denna är aningen styvare än på en casualskjorta från exempelvis Polo Ralph Lauren, men den är i sammanhanget skjortor ändå inte att betrakta som väldigt hård. Den mest formella manschetten är den dubbelvikta som man bär med manschettknappar.
Den 13 januari 2017
Bra lista, men svart (knyt)fluga till smokingen behövs ju också.
Precis som minst ett par hängslen om det ska vara en basgarderob.
Den 26 december 2016
@Adam: Helt riktigt! Mycket bra påpekande.
Den 29 december 2016
Bra sammanställning! Av egen erfarenhet vet jag hur svår uppgift det är att försöka hitta fram till en användbar garderob genom ''inspirations-shopping'' utan att ha någon tydlig riktlinje att hålla sig till. Den här listan kommer hjälpa många på traven, den kan möjligtvis se lite trist ut vid en första anblick men utan en stabil grund blir bygget inte bra!
Den 27 december 2016
@Martin: Tack så mycket för de värmande, mycket välformulerade orden. Det är precis vad vi hoppas att förmedla med detta inlägg. Det är en ganska neutral, men oerhört användbar grund som kan byggas ut och göras mycket mer intressant med hjälp av accessoarer andra skjortor, skor med mera.
Den 29 december 2016
Bara 8 skjortor är alldeles för få. Den täcker knappt en vecka och du måste lämna in skjortorna för tvätt 2ggr/v för att klara sig. Sedan finns det ett gäng till detaljer som bör rättas till. Exvis bara ett par vinterkängor räcker inte i Sverige.
Den 27 december 2016
@Peter: plaggen i detta inlägg är tänkta som en grund för en basgarderob, och inte en heltäckande garderob innehållande alla plagg du kan tänka dig att behöva. Dessutom skulle jag vilja avråda från att kemtvätta skjortor två gånger i veckan (min tolkning av att "lämna in" skjortorna för tvätt) då detta nöter hårdare på plaggen än vad du hinner använda dem. Vattentvätta hellre i tvättpåse i 40 grader, så håller de högkvalitativa bomullsfibrerna mycket längre.
Jag klarar mig mycket bra med ett enda par vinterkängor. Jag använder dem bara vid mycket sträng kyla och stor snömängd, som förstärkning. Detta varierar sannolikt mycket beroende på var i landet man befinner sig.
Den 29 december 2016
Bra lista ?
Även om en lista för den inte fullt så formelle Svenske mannen utan smoking vore önskvärt.
1) en uppsättning associarer i svart och en i brunt.
Väska, skärp (per sko), handskar, glasögon.
Tycker jag är nice.
2) i Sverige tycker jag angående skor att det är att föredra bruna, goodyear sydda med gummisula. Minst 2 par låga boats och ett par kängor.
Skorna vill vila ett dygn.
3) ang kostym skulle jag undvika svart och gå på en mörkgrå i stället. Men hellre mediumgråa och blåa, med en väst.
4) ang beiga chinos tror jag Dockers funkar bäst då de inte är så uppklädda.
Men jag gillar listan ? mycket.
Bra att tänka på inför rean.
Den 27 december 2016
@Micke: Tack för mycket bra feedback! Accessoarerna du nämner hör också hemma i listan.
Den svarta kostymen nämns ju dock efter både en blå och grå, och är tänkt såväl till begravning, som utekvällar där kavajen kan användas som uddaplagg med exempelvis grå jeans och vit skjorta. Mörkgrå är dock också en mycket användbar färg.
Väst till kostymen är trevligt, men gör kostymen oerhört mycket mer formell. Mycket av en smaksak : ).
Den 29 december 2016
@Care of Carl (Mikael): Jo jag ser att ni tagit upp accessoarerna i din mycket bra lista.
Men jag menar att gå lite over the top och faktiskt ha svarta glasögon, svart klockarband och svart väska också, med risk för övermatchning. Ha en brun och en svart uppsättning.
Jag skulle säga bryt ut följande delar i listan för sig:
- festkläder
- sommar
- vinter
Tror att några till blazers skulle behövas (skippa svarta kostymen, svarta kostymer ser oftast ganska billiga ut) då de flesta oftast inte använder kostymer så ofta idag. En riktig sportkavaj är mycket snyggare till avslappnad klädstil än vad en udda kostymkavaj är.
Men annars en väldigt bra lista som hjälpt mig, tack!
Den 27 juni 2017
Svart kostym är enligt mig enbart användbart på begravningar och är således en onödig investering. Tror väldigt få i Sverige hade höjt på ögonbrynen om man kom i en mörkblå kostym på en begravning. Ett alternativ är annars att hyra en svart kostym när du skall på begravning. Sen tycker jag även att lackskor i en basgarderob är lite att ta i. Ett par galet polerade svarta cap toes till en smoking fungerar bra utom i de allra mest konservativa sällskap.
Under byxor tycker jag att ett par manchesterbyxor i en jordig färgton har en självklar plats i basgarderoben.
Den 29 december 2016
@L-K T: Tack för tankvärd feedback och kloka ord. Vi vill gärna uppmuntra män att äga en korrekt smokingensemble, om man gått så långt att man investerat i en smoking. Visst kommer man ofta undan med polerade oxfords, men i det långa loppet är lackskor ändå en god investering om man äger en egen smoking.
Om man inte är mycket konservativ, anser jag att den svarta kostymen fungerar bra i långt fler sammanhang än begravningar, även om blå och grå är förstahandsvalet i de flesta sammanhang.
Den 29 december 2016
@L-K T: Håller med dig.
En grå kostym på begravning borde fungera i de flesta fall.
Man kan inte klä sig efter begravningar.
De skulle ha delat upp listan och brutit ut:
- Fest
- Sommar
- Vinter
från den typiska bas garderoben, men det är en väldigt bra lista för svenska mått och förutsättningar.
Jag skulle dock skippa den svarta kostymen, hellre en medium grå.
Sen några blazers och klubbkavajer, är väldigt mycket mer användbart. De de flesta jag känner inte går klädda så mycket i kostymer om de inte jobbar på fin bank eller fin advokatbyrå. Däremot tycker jag om man använder kostym ett par gånger i månaden så behöver man två.
Den 27 juni 2017
Mycket bra! Denna lista kommer hjälpa mig i allra högsta grad!
Den 20 januari 2018
TILLÄGG/RÄTTNING: Man behöver ALDRIG en svart kostym i sin garderob. Svarta kostymer kan endast kopplas till begravningar och i de sorgliga fall man får inbjudan till en begravning bär man företrädesvis en väldigt mörk kostym - exempelvis mörkt mörkgrå eller mörkt mörkblå. Genom valet att inte köpa en svart kostym (för den kommer och bör aldrig användas annat än vid en begravning) så sparar du pengar och kan istället köpa en väldigt mörkfärgad kostym som du istället får användning av vid många fler tillfällen.
Vad gäller andra dressade plagg såsom smoking och frack (vilka båda enligt ett basiskt system är svarta) bör dessa inte användas vid begravning istället för en mörk kostym. Dessa två ovannämnda plagg gör sig bäst till fest och bör därför strikt undvikas vid begravning - så länge inte begravningsinbjudan säger annat).
Det var mina två ören.
PS. Det är otroligt rolig att bygga en basgarderob. Min är inte riktigt färdig än. Att öppna garderoben eller se klädhängaren, efter att man gjort sig av med onödiga skräpkonsumtionsplagg, börjat bygga på basgarderoben med ordentliga kläder man vet att man kommer använda - så känns allt väldigt mycket bättre. Det är som ett nystädat skrivbord - allt blir så himla mycket lättare och trevligare.
Glad sommar på er och lycka till med bygget!
Den 24 juni 2018
Fortfarande bästa basgarderobslistan ever.
Den är mer än lite bas det är ett fundament.
Den 26 december 2018
@Micke: Vi tackar ödmjukt för dina vänliga och värmande ord! Varje återkoppling hjälper oss att bli bättre, och ger er läsare och kunder mer av vad ni önskar här i Carl Magazine och butiken.
Den 28 december 2018
Det där är inte en garderob det är en mindre herrshop. Det är bra grejer? absolut. Men, jag skulle gärna vilja se en lista som är hälften så stor.
Den 22 maj 2019
@Angelo Russo: Well, Hr. Russo. Vi är medvetna om att det är en större mängd plagg. De är dock inte något man köper allt på en gång av, utan alla de delar som sannolikt utgör en mycket användbar grund för många män, under lång tid, i många olika situationer. Vissa män kanske klarar sig med förre av dessa plagg, andra kan sannolikt anse sig behöva ännu fler plagg för att ha en heltäckande grund att bygga vidare på i garderoben. En basgarderob är ju som namnet antyder, en bas, att utgå ifrån. Vad vi har satt samman är en uppskattning vi själve gjort, utifrån egen erfarenhet och användning. Det finns egentlligen inget exakt recept för exakt vilka plagg en basgarderob bör byggas av.
Den 22 maj 2019