Många av er som intresserar sig för klockor behöver säkert ingen närmare presentation av Roy och Sacha Davidoff. För er som är aningen mer noviser på ämnet driver de två bröderna en av världens främsta vintagebutiker för klockor belägen i Genève. Vi fick en pratstund med bröderna bakom Davidoff Brothers, och en glimt av deras unika samling av Omega Speedmasters.
Text: Sebastian Frank
Foto: Oscar Glamsjö
Publicerad
2019-12-07
När vi närmar oss butiken
Davidoff Brothers på gatan
Rue Verdaine i schweiziska Genève är förväntningarna höga. I den lilla butikslokalen gömmer sig nämligen en av världens främsta samlingar av Omega Speedmasters, en samling som är högt ansedd av klockkännare och som innehåller handplockade modeller som tagit bröderna flera år att hitta. Den yngsta brodern, Sacha, möter upp oss utanför dörren när vi närmar oss butiken. Innanför väntar varsin värmande kopp espresso och två stängda lådor fyllda med rariteter. Sacha börjar ivrigt berätta om innehållet.
- För att göra det lite lättare har vi förberett två lådor. Den till höger är vår signaturlåda, även kallad "Speedmaster-lådan", vilket är en modell som vi fokuserar på mest. Här finns några av världens mest sällsynta Omega Speedmasters. Många av klockorna har vi inte lagt ut på vår hemsida, men de flesta är tillgängliga för rätt köpare.Klockorna i lådan är noga sorterade, där den äldsta ligger längst bak och den yngsta längst fram. I den bakre raden skymtar vi några av deras så kallade
”pre moon’s”, vilket är ett samlingsnamn för Omega Speedmasters som tillverkades innan månlandningen. Som många känner till var Speedmaster den modell som NASA tilldelade astronauter under några av Apolloprogrammen, däribland Apollo 11 och månlandningen 1969, men modellen var från början inte gjord för att skjutas upp i rymden. Sacha fortsätter.
- Från början var Omega Speedmaster till för racing, därav namnet Speedmaster, men det har nästan glömts bort på grund av månlandningen. Många nöjer sig med rätt modell, men vi har tagit vårt intresse ett steg längre och fokuserar enbart på rariteter i mycket gott skick. Bland annat vissa sällsynta modeller med racingurtavla, som ses som Omegas svar på Rolex ’Paul Newman’ Daytona. Vi har även en mycket ovanlig ”pre moon” med ”lollipop”-visare, som kallas så eftersom att visaren ser ut som en godisklubba. Sedan innehar vi en sällsynt ”pre moon” med så kallad ”tropical dial”, som betyder att urtavlan skiftat färg från svart till brun efter en lång tids användning, vilket inom vissa kretsar är oerhört attraktivt.
Roy & Sacha Davidoff utanför sin butik på Rue Verdaine 16 i Genève, Schweiz.
Nu stiger storebrodern, Roy Davidoff, in i butiken. Roys intresse för klockor startade vid 13 års ålder, efter att fadern gav honom en Omega Speedmaster Mark II med racingurtavla daterad till 1969. Hans intresse smittade sedan av sig på Sacha. Roy berättar.
"Hit vänder sig kunder som är ute efter något riktigt speciellt"
- Jag började arbeta med vintageklockor när jag var i 20-årsåldern och har sedan dess jobbat professionellt med klockor. Det är sju år mellan mig och min bror, och när Sacha blev äldre väcktes även hans intresse. Både jag och Sacha har en gedigen bakgrund där vi arbetat med mer eller mindre stora schweiziska klockvarumärken. Efter en tid ville vi använda vår kunskap som vi samlat på oss genom vår egna vintagebutik. Hit vänder sig kunder som är ute efter något riktigt speciellt.
Brödernas favoritklockor från samlingen. Roy bär en Omega Speedmaster CK 2915-3 "tropical" från 1959, och Sacha en Omega Speedmaster CK 2998-3 "lollipop" från 1960.
Vi börjar återigen tala om
”månklockan”, där Roy nämner att alla klockor med samma referensnummer som de som bars på månen 1969 kallas för
”moonwalkers”. Alla dessa klockor är en del av de så kallade
”pre moon”-modellerna, vilket är en av anledningarna varför dessa modeller har kommit att bli så eftertraktade. För vem vill inte bära en likadan klocka som Neil Armstrong bar när han satte det första steget på månen? Samtalet leder vidare in på varför det blev just Omega som fick äran att skjuta upp klockor till månen. Sacha berättar.
- Det finns mycket historier och myter kring hur NASA valde ut rätt klocka för Apolloprogrammen. Det som vi vet säkert är att det fanns bättre klockor som hade gjort sig bättre för uppdraget, men samtidigt fanns det inget större klockvarumärke, eller varumärke över lag, än Omega på den tiden. Omega var då ungefär som Apple är idag, de var enorma.Sacha fortsätter med att understryka vikten av att klockvarumärken behåller sin varumärkesigenkänning. Det finns en anledning till varför exempelvis de flesta Rolexmodeller ser snarlika ut, berättar han och öppnar den andra lådan som är fylld med tidiga Rolex Explorers, GMTs och Submariners.
- Om du köper en Rolex, då vill du också att din klocka ska se ut som en Rolex. Varumärken som inte ser storheten i deras mest eftertraktade modeller kommer med största sannolikhet att tappa marknadsandelar i framtiden. Omega har sin Speedmaster som sett ungefär likadan ut i flera decennier, med vissa undantag. Det är därför vi enbart jobbar med varumärken som inte får ”kalla fötter” och börjar efterlikna varandra, vilket vi kan se att allt fler stora klockvarumärken gör idag. Det är också ett bra tips till dig som funderar på att börja samla på klockor – först och främst så ska du köpa det du tycker om, men om du ser det hela som en investering ska du satsa på varumärken som är störst, det vill säga Rolex, Omega eller Patek Philippe. Det är viktigt att komma ihåg att de är störst av en anledning.
Vad tyckte du om den här artikeln?
3 Kommentarer
Det tråkiga med många klockmodeller är att de är för stora för personer med smala handleder. Hur ska man t ex tänka vad gäller det? Finns det några hållpunkter/regler för när en klocka blir för stor för en handled? Jag har en 36 mm stor klocka och trivs med den men de flesta andra modeller är >40 mm vilket är tråkigt
Den 07 december 2019
@Fredrik: We have plenty of 36mm watches, you are welcome to come try them on in our shop!
Den 07 december 2019
@Fredrik: Hej Fredrik och tack för kommentaren,
När det kommer till storlek på klockan är det, ur min synvinkel, ytterst personligt. Jag har själv vad jag tycker är små handleder, och bär en klocka som är 40 mm vilket jag tycker inte ser varken för stor ut på mig eller känns för tung. 36 mm för mig är dock den perfekta storleken för en icke kronograf, men när det gäller kronografer tycker jag att både 40 och 42 mm funkar även på mig. När det kommer till sportklockor och dykare av olika slag tycker jag att 40 mm fungerar utmärkt, då jag personligen gillar att det ska kännas lite som ett verktyg på handleden.
Kanske inte riktigt var svaret som du förväntade dig, men när det kommer till hur en klocka ser ut, ska kännas etc är det ytterst personligt enligt mig och något man bara själv kan veta.
Önskar dig en fin dag!
Hälsningar,
Sebastian Frank
Den 09 december 2019