Publicerad 2023-04-29
De gråvita skyarna breder ut sig över Österlen. När vi anländer på fredagkvällen har Snow Peaks team redan börjat packa upp tält och utrustning ur deras fullproppade vit-stripade Snow Peak-minibuss. Natten ska spenderas i tält för att sedan följas upp med ett Ultra Trail-lopp på 60 kilometer. Där väntar sju timmars löpning i kraftig blåst, branta backar och tunga sandstränder.
Nedan har vi valt ut några minnen och reflektioner från helgen, dels från loppet men också från vistelsen tillsammans med Snow Peak.
Snow Peaks japanska influenser märks tydligt inom både sake-expertis och utrustning. När de första tälten är uppsatta och elden tänd, berättar de pedagogiskt om hur tälten sattes upp på japanskt vis och varför just det sättet är mer respektfullt mot sin omgivning, såsom hur man viker upp tältpinnarna med varsamhet. Med råvaror som de hittat på vägen till Österlen som dansk chili, svenskt örtsalt (som visade sig vara från Tyskland) och japanska nudlar lagas alla måltider som hör en helg till – över öppen eld.
Tidigt på lördagsmorgonen fylls hamnen i Simrishamn av löpare i alla åldrar, som med nervositet gör sina dynamiska uppvärmningsrörelser innan det är dags att ge sig av. Till skillnad från många kortare lopp, är detta som att ge sig i väg på ett stort äventyr. Det krävs ett huvud med viljestyrka och nästintill överlevnadsinstinkt för att kunna fortsätta hela vägen in i mål. Med ständig törst, smärtor i knäna och hungriga magar genomled vi loppet sida vid sida från start, hela vägen in i mål.
Efter loppet hämtar David en varm gulaschsoppa och sätter sig krampaktigt ner.
– Nu åker vi hem, säger han och vi åker tillbaka till campet där nyfångad fisk, nudlar och den danska chilin väntar på oss.
Helgen med teamet från Snow Peak skulle komma att lära oss mer om hur du campar med respekt, hur man lagar fräsch och ren mat med få enkla råvaror och den värld som Snow Peak förespråkar om att vara ett med naturen. Snow Peak bidrar inte bara med sin gedigna campingutrustning, utan också med värme – dels med den portabla eldstaden och en värmande kopp efter det utmanande loppet, men framförallt med deras glädjande och varma energi som sprider sig över hela campet.
Hur var det då med saken? Jo, vi tar med oss att koppen bör hällas upp med givarens högra hand med handflatan synlig, eftersom ovansidan av handen betyder otur. Det är gott uppförande att hälla upp saken med pipen på flaskan uppåt, något som kanske verkar lite ovant vid först anblick. Drycken dricks med två händer och är dessutom oväntat god varm.
- Viktor Gustafsson, Care of Carl
Att genomgå en, för många, extrem utmaning kräver rätt inställning, en stor dos svett och ett sant engagemang. Du har troligtvis förberett dig för att stå stark innan själva utmaningen såväl som efteråt. Erfarenheten säger att det är tacksamt att vara flera om upplevelsen, både inför och under loppet, för att dela med- och motgångar. Att tillsammans utforska landskapet runtomkring såväl som det inre landskapet i form av både mentala och fysiologiska styrkor och svagheter. Då finner man energi och lyfter varandra när grävandet blir för djupt. Särskilt under ett ultralopp, där både tiden och distansen är två faktorer i en komplex ekvation som för de flesta faller inom graderingen för Type II fun*, där aktiviteten känns miserabel under själva utförandet, men våra hjärnor är barmhärtiga nog att förhärliga upplevelsen vid skärskådning i retroperspektiv.
- Rasmus Motten Wernerby, Care of Carl
(*Reds. anm. The Fun Scale sägs ha myntats på 80-talet av en geologiprofessor vid namn Rainer Newberry som ska ha introducerat den för sin vän Peter Haeussler, som snabbt börjande använda skalan i sitt klättrande community för att enkelt beskriva graderingen på olika rutter.)
En anledning till att jag älskar att springa är för att det är en aktivitet som i grunden behöver väldigt lite utrustning eller planering. Har man skor och kläder, kan man vara ute i spåret på några minuter. Men trots att det är en mindre utrustnings-tung aktivitet, betyder det inte att det inte talar till en gear-nörd som jag. När det handlar om så få produkter, finns utrymme att investera i kvalitet. Material, vikt, konstruktion och funktionalitet är avgörande för komforten och upplevelsen vilket kan bidra till ett bättre resultat. Därför är jag alltid noga med att leta och testa av produkter som passar mig och min typ av löpning.
Under just det här loppet, med olika typer av terräng och diverse fysiska krämpor, är det oerhört viktigt att ha rätt kläder och utrustning: Hydration vesten tillåter mig att ha med all nödvändig packning och vätska; kepsen håller huvudet kallt; skorna, Salomon’s XT-6, ger ultimat komfort och dämpning under hela loppet.
- David Brink, Care of Carl
Läs mer om Salomon XT-6 här
Havets vågor leker intensivt från de kraftiga vindarna som tilltar under dagen. Över horisonten flyger en kungsörn förbi. Jag andas in den krispiga luften och känner harmoni. Det finns något befriande i att inte vara ständigt anträffbar och därmed kunna känna in omgivningen från andra dimensioner. Förmågan att uppskatta det lilla blir enkelt, där du omges av en samling människor som förts samman på olika sätt, där färska grönsaker grillas över öppen eld, där självet och naturen hamnar i samklang.
Naturen, den friska luften och inte minst känslan av att göra något tillsammans gör att vi tar med oss en varm och uppfriskade känsla inombords, trots de påtagliga bitande vindarna. Vi lämnar Österlen och börjar planera för nästa äventyr ute i det fria, frånkopplad från den digitala världen.
- Ebba Lundberg, Care of Carl
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.