Fikan
Det kryllar av mysiga fikaställen i denna stad. Det är lätt att bli ivrig när man ser erbjudanden om kanelbullar stora som pizzor eller pizzor med smak av kanelbullar, men vi börjar med grunden, vilket är det nybakade brödet. Alvar & Ivar är ett ekologiskt bageri i stadsdelen Linné som serverar bland stadens bästa nybakade bröd. Detta har gjort bageriet väldigt populärt och inte minst på helger då långa köer kan förväntas. Cum Pane (Majorna och Olskroken), Bullen & Brödet (Gamla Masthugget), Lilla Sur (Kålltorp) och Koopmansgatans bageri (Majorna) gör alla bröd som bröd ska smaka.
För den självutnämnda kaffentusiasten finns Gringo (Nordic Coffee Roasters), stammistäta Bar Centro, institutet Da Matteo, Alkemisten (Lindholmen), hemtrevliga Viktors kaffe, italienaren Bar Robusta med många flera. Dessa caféer förser dig även med kompletterande och välgjord fika, men är du ute efter något mer klassiskt i konditoriväg bör en sväng förbi Brogyllen, Ahlströms bageri och Kampanilen (Majorna) var nära till hands. Fler och fler caféer börjar få längre öppettider, och får en att tänka på medelhavets guldkorn där du kan ta såväl din frukostcroissant, lika väl som AW-ölen. Wolfgang Vincafé, Bar Etzy och Kafé magasinet går just efter denna filosofi.
Lunchen
Om du inte är rädd för att använda armbågarna och högre ljudvolymer bör den Stora Saluhallen, belägen vid Kungsportsplatsen, vara ditt go-to ställe för att får en bra lunch. Här trängs charkuterier, fiskhandlare och ostexperter med flertalet restauranger och serverar fina råvaror från disk. Saluhallen är även en bra mittpunkt för en trevlig strapats på stan.
Smöriga bröd vid ikoniska Heden serverat just riktigt matiga och smöriga mackor. På Beets salladsbar får du en riktigt välarbetad sallad med flera valmöjligheter av protein och toppings (vi slår ett extra slag för laxen). Ett stopp på kult-hål-i-väggen haket Gourmetkorv på Grönsakstorget. Runt hörnan finns välbesökta Magasingatan där du hittar allt från second hand-butiker till inredning av högsta klass. Här finns även en undangömd pärla Fiskbar 17 som serverar dagens lunch av utsökta skaldjur.
Middagen
Majorna
Låt den kulinariska kvällen börja i avslappnade Majorna. Stadsdelen erbjuder en rad spännande middagsalternativ i form av blandade smårätter med fransk bistro-touch och volym på grekiska. Naturviner på Suggan vinbar, spännande smårätter på Diket eller klassiska skaldjur från Sjömagasinet sätter grund och ger dig direkt flera valmöjligheter. Är du ute efter något enklare har Restaurang Robb med sina fenomenala pizzor eller turkgrekiska guldkornet Effessos taverna sina givna platser. Tapasbaren på Mariaplan är valet när du inte har en aning om vad du vill äta.
Linné
Ta spårvagnen några hållplatser och anländ till Linné, där nykomlingarna Poppy väcker nyfikenhet. På jakt efter stjärnglans lyser Human starkt med kocken Martin Moses (årets kock 2019) vid rodret och spanjorerna Bodega och Spanska köket mixar hög puls med tapas och glas fyllda med sangria. Sist och också minst i prisbild hittar vi Bene Pastabar. En pastabar med snabbmats-aura, en otrolig hemmagjord pasta för lika otrolig peng. Fungerar lika bra som en enkel lunch eller middag.
Centrum
Väl framme i centrum finns det många vägar att ta. Kvarterskrogen Epoque på Södra Vägen är alltid ett säkert kort, precis som stjärnkrogen SK Mat & Människor. Ett stenkast ifrån ligger den nyöppnade fiskrestaurangen med tillhörande fiskdisk, Lorensbergs Fisk & Bar. I Vasa finner vi Bar Angeli/Bar La Lune med en unik vinlista och spännande ingredienser ledd av sommelieren Oskar Ahlin. Är ni ett större gäng och inte vill trängas med era bordsgrannar? Då är Gurras platsen att gå till. Stökigt, gott och ett maskineri när det kommer till att locka gäster från alla Sveriges hörn. The Barn serverar gedigna hamburgare och Champagnebaren på samma gata står för mysfaktor. Vill man efter sin middag testa en spännande cocktail, ligger baren Bar Bruno dörr i dörr.
Östra Göteborg
För att fortsätta matresan hoppar du på spårvagnen och åker mot de östra delarna av Göteborg där flera ambitiösa ställen har kommit till ytan. Faccia Grassa (Olskroken) är en ravioleria som blandar utsökt egengjord pasta med tillhörande viner. Kvarterskrogen Enoteca Roma (Bagaregården) är som att komma hem till en vän – hemtrevligt, bekant och det bästa som Italien har att erbjuda på bortaplan. Våra mest östliga tips är nytillskottet Dubbelhakan i Gamlestadens fabriker, en kombination av naturvin och napolitansk pizza med lokala och genomtänkta smakdetaljer. I krokarna hittar du också den mysiga franska bistron och vinbaren Le 20ème (Gamlestaden). Är ost och chark din visa har du hittat rätt.