Att inreda ett vackert hem kräver lika delar tålamod och resurser som inspiration och stil. För att hjälpa med det sista har vi valt ut fem designklassiker att hämta inspiration från.
Text: Martin Johansson
Foto: Bukowskis
Publicerad
2021-12-14
Att skapa sig en personlig inredningsstil kräver på många sätt exakt samma tillvägagångssätt som byggandet av en personlig klädstil. Man måste vara eftertänksam, hitta det som faller en i smaken men samtidigt tänka på vad som passar ens personlighet. Det viktigaste är att lägga tid på att hitta vad som inspirerar en, och att ha ett mål att sträva mot. Här är vi alla olika. När det kommer till inredning vill vissa människor bara omge sig med vackra saker, andra vill efterlikna en specifik epok eller plats och en tredje vill bara att bostaden som omger dem ska vara så funktionell som möjligt. Oavsett vilken av dessa kategorier du tillhör finns det gott om inspiration att hämta från de designklassiker vi valt ut.
LC4 av Le Corbusier
Schäslongen
LC4 designades av Le Corbusier enligt principen att en möbel ska ses som en förlängning av själva kroppen. Något som förkroppsligas i lädersätets naturliga kurvor, vilandes på en svängd metallram med en stadig bas. Schäslongen anses vara ett modernistiskt mästerverk och som ett testamente för dess tidlöshet får dess kombination av former och material fortfarande människor att höja på ögonbrynen. Vilket inte är så dåligt, med tanke på att den först designades 1928.
PK61 av Poul Kjærholm
Soffbordet
PK61 designades av Poul Kjærholm 1956 och är varje minimalists högsta dröm. Den kvadratiska bordskivan i marmor eller glas vilar ovanpå en enkel metallstomme i rostfritt stål och hålls samman med endast gravitationen som hjälp. Det är benens symmetriska, men avstickande placering som ger bordet dess karaktär.
2368 Stora Kamel av Josef Frank
Josef Frank är en av Sveriges genom tiderna största formgivare och designers. Och
Stora Kamel är ett utmärkt exempel på hur han med utgångspunkt i funktion kunde skapa tidlösa möbler där formen ändå stod i fokus. För golvlampa
2368 var den funktionella tanken att den svängda armen lättare skulle låta ljuset falla ner över en läsfåtölj eller soffa. Formen kom att efterlikna puckeln hos en kamel, vilket gett lampan dess smeknamn.
EA 117 av Charles & Ray Eames
Ett utav Charles Eames mest kända citat lyder
"The details are not details. They make the design". Tittar man på kontorsstolen
EA 117 ser man hur detta tankesätt lagt grunden för en design där inget lämnats åt slumpen. Harmonin som uppstår när stolens naturliga kurvor ackompanjeras av armstödens lätta lutning gör att det inte är svårt att förstå varför även denna stol anses vara en modern möbelikon.
CH25 av Hans J. Wegner
Stolen, eller fåtöljen,
CH25 producerades första gången 1950 och är en av de fyra första stolarna Hans J. Wegner ritade på uppdrag av Carl Hansen & Søn, som än idag fortfarande är exklusiva producenter för stolen. Karmen består av ek eller valnöt, och är sedan beklädd i ett papperssnöre som Wegner var en av de första med att använda i möbeldesign.
Vad tyckte du om den här artikeln?
2 Kommentarer
Skulle faktiskt vilja lägga till den ikoniska och klassiska Herman Miller Aeron av Bill Stumpf och Don Chadwick. Det är en tidlös klassiker som också finns utställd på Museum of Modern Arts i New York. :)
Den 17 december 2021
@Sebastian: Visst är The Aeron Chair en bra piece i sammanhanget, för alla som har en liten kontorshörna i hemmet : )
Den 17 december 2021