Bara några timmars körning från Oslo befinner vi oss i ett av Norges vackraste naturområden, vid Gaustatoppen i Telemark. Här kan man maximera pulsen, eller minimera, allt hänger på vad du är på för humör. Vi har pratat med en lokalkändis, Henrik Grimstad, för att höra vad som drivit honom till Gaustablikk och naturen.
Text: David Brink
Foto: Love Ljungström
Publicerad
2018-07-10
Namn: Henrik Grimstad Ones Ålder: 28 år Bor: Gaustablikk, Norge Utbildning: Kandidat i turismledning Sysselsättning: Konferenschef, Gaustablikk Høyfjellshotell
|
En passion för att resa och uppleva nya platser har drivit Henrik runt omkring i världen, och som nu fört honom till ett av Norges mest fantastiska områden i Telemark, där han har förmånen att utöva sin passion som sitt arbete. På Gaustablikk Høyfjellshotell tar han och kollegorna emot hotellets gäster som alla kommit till Gaustablikk för dem älskar närheten till naturen. Gaustatoppen, som är Telemarks högsta punkt, träder fram som områdets juvel och är nog också ett av det mest spektakulära vyn man upplever under en vistelse i Gaustablikk. På sommaren vandrar folk uppför, medans man om vintern kan åka skidor nedför.
Området är således ett fantastiskt ställe för folk som inte bara önskar att vara i naturen, utan är en spännande plats för exempelvis trekking, cykling, klättring eller skidor. Oavsett om du önskar att ta det lugnt på hotellets terass och njuta av utsikten till Gaustatoppen, eller själv stå på toppen och kika ner på hotellet och dalen, så finns en stor mängd valmöjligheter, och det er bara komma och utforska dem själv. Vi satte oss i de djupa lädersofforna och talade lite med Henrik om Gaustablikk och varför han kom att arbete mitt i naturen.
Vad älskar du mest med att bo i Gaustablikk?
Naturen. Helt enkelt. Efter jobbet kan man enkelt ta sig ut i fjället, oavsett om det är vandring, skidåkning eller cykling. Dessutom är det bara 3 timmar till Oslo och ett mer urbant liv.
Vad skulle du säga är det mest unika med Gaustablikk som man inte finner någon annanstans i världen?
Naturen i området och industrihistorien bakom byn Rjukan. Mötet mellan människan och naturen. Vi har Gaustatoppen och militäranläggning på toppen, som under det kalla kriget var radiolänk för NATO. Detta är också något jag försöker informera våra konferansgäster om. När gästerna lämnar vår konferans ska de, utöver att upplevt storslagen natur och matkultur från Telemark, också fått ingående kunskap till stadens historia.
Vad är din relation till kläder och stil, och vilken roll har kläder just i Gaustablikk?
Funktion är viktigt för mig, men det ska också se bra ut. Kläderna ska vara slitstarka och behagliga. Stora delar av vintern spenderar jag på skidor, oavsett om det är på topptur eller i skidbacken, så en bra skidbyxor är ett måste. Vädret varierar väldigt upp och ner, så byxan ska vara vatten- och vindtät när man är ute på fjället, samtidigt som den ska ha god ventilation när man ska gå på afterski och dansa på borden.
Har du något specifikt plagg eller varumärke som betyder extra mycket för dig?
Jag har några saker ifrån varumärket
Filson som jag gillar, bland annat har jag en flanellskjorta, en fiskehatt och en
weekendbag. Sistnämnda används både till jobb och resor. Fjolårets sommarsemester gick till Japan i en vecka och då blev allt packat i den bagen.
Har du någon stilmässig förebild eller inspirationskälla?
Min pappa, morfar och farfar har på många sätt varit mina stilförebilder. Morfar hade en lite ”ruff” stil, som slitna
byxor och truckerkeps, medans farfar hade byxor med pressveck och ascot-tie. Min pappa är lite mittemellan, och jag har bland annat en GANT-skjorta som säkert är 35 år gammal som jag har ärvt av honom. Och Paul Newman. Han var ju så cool.
Berätta om din passion/yrke och hur det kom sig att du började syssla med det.
Jag hade väl en tanke om att det var lätt att resa och uppleva nya städer om man arbetade med ”reslivet”. På många sätt har det visat sig att stämma, för jag har bland annat fått jobba i olika städer i alperna som både reseledare och fjällguide. När jag skulle hem till Norge igen var det lite av en tillfällighet att jag började med kurs- och konferensverksamhet, men jobbet är i grund och botten det samma, man jobbar med att skapa minnesrika upplevelser för sina gäster.
Har du några råd eller tips till den som vill börja jobba med samma sak som du?
Var nyfiken och öppen för att prova nya saker. Jobba samtidigt som du studerar, så har du bättre förståelse av teori och praktik. Ta något ”skitjobb” och få in en fot. Visar du engagemang får du snabbt nya möjligheter. Och sist, men inte minst, var lyhörd. Folk i denna bransch älskar att prata och det är många som kan lära dig mycket.
Slutligen, om du fick rekommendera något, vad som helst- vad skulle det vara?
Soluppgången på Gaustatoppen. Upplev det gärna med någon som du älskar.