Text: David Brink
Foto: Love Ljungström
Namn: Rasmus Cold Bor: Köpenhamn Utbildning: Kunstakademiets Designskole Sysselsättning: Ägare av Brilleskrædderiet Cold/Heggem Hemsida: www.coldheggem.com |
Brilleskrædderiet har funnits sedan 2012 då Irene Heggem och Rasmus Cold slog upp dörrarna till sin butik och verkstad i den karismatiska gamla passagen, Pistolstræde, i centrala Köpenhamn. Härifrån har paret sedan starten producerat glasögon på beställning enligt kundernas specifika mått och önskemål och det handlar verkligen om en skräddarsydd upplevelse. Form, storlek och material för glasögonen bestäms individuellt och efter 2–3 ”fittings” då glasögonen justeras, tillverkas de färdiga glasögonen, monteras och finslipas i den trevliga butiksverkstaden.
I det lilla öppna rummet kan man uppleva processen med förbearbetning av de olika materialen och slutproduktionen av ett par färdiga glasögon. Tidigare samarbetade de med en extern optiker för själva glasen, men idag är efterfrågan så stor att de har valt att själva anställa en optiker och därmed nu kan följa kunden från start till mål i processen.
I centrum för deras arbete står naturligtvis kunden och hela upplevelsen kring beställning och tillverkning av ett par skräddarsydda glasögon. Måtten tas med utgångspunkt i ansiktets form och proportioner, men det går även att utgå från ett par befintliga glasögon och bygga vidare på den form man vet passar. Eftersom allt görs på plats i verkstaden finns det stor flexibilitet i processen, men det är tydligt att även om i princip allt kan göras så följer Rasmus och Irene en tydlig vision och estetisk linje. Samspelet med och respekten för naturen framkommer mycket tydligt och visar sig i allt från valet av naturliga och hållbara material till den manuella och genuina produktionsmetod som i det närmaste andas det hållbara val det är att köpa ett par glasögon av denna typ.
Till bågen används horn från oxar som har haft ett bra liv i Afrika, Indien eller Skottland. ”Hornet har en lätthet och ett uttryck som inte finns i konstgjorda material”, säger Rasmus och fortsätter, "och horn håller resten av livet om du underhåller och vaxar det. En riktigt hållbar investering”. Och själva glasögonen är inte det enda som är hållbart på alla sätt. Även i produktionen är man mycket noga med hur man arbetar och låter inget gå till spillo. Allt överflödigt material från produktionen används därför i tillverkning av allt från monoklar till manschettknappar och örhängen.
Jag är väldigt fokuserad på att kläderna måste vara tillverkade på rätt sätt, det vill säga hållbart och producerat av bra material. Jag arbetar i mina kläder och därför måste de tåla att användas. Kläder ska utvecklas med tiden och bli bättre och snyggare. Fransmännen är duktiga på sånt och jag gillar även japanska metervaror av bomull, som har god kvalitet och är riktigt slitstarka.
Kläderna jag går i kommer normalt från mindre specialister och jag väljer dem som sagt utifrån kvalitet snarare än varumärke och logotyp. Jag gillar de små specialisterna som fördjupar sig i något särskilt och ett bra exempel på det är danska Andersen-Andersen, som gör riktigt gedigna stickade plagg. Jag gillar deras maritima estetik som känns väldigt äkta.
Vi har många bra kunder i Köpenhamn och Danmark i allmänhet och vi älskar butikens läge och den goda relation vi har med våra grannar här på gården. Men vi fått mycket bra publicitet i internationella medier, vilket inneburit att vi har kunder som kommer från Tokyo och New York för att beställa glasögon för att de har läst om oss.
Vi bor runt hörnet från verkstaden på Pistolstræde, så en stor del av vår tid tillbringar vi här på gården. Jag skulle definitivt rekommendera att äta lunch eller middag på restaurang Alsace. Förutom att de serverar god mat och gott vin ligger de, precis som vi, i en av Köpenhamns mysigaste små gränder. Om vädret är bra spelar vi ofta boule på de öppna ytorna vid Sankt Annæ Plads, vilket är ett riktigt mysigt område som ligger lite avskilt från det livliga centrumet.
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.