Veckans huvudperson är den lokala krögaren Kim Møller-Kjær, som verkligen sätter sin hemregion på den gastronomiska kartan med sin omtalade, jordnära restaurang Villa Vest i Lønstrup på norra Jylland. Den är dock inte hans enda sysselsättning. I dagens artikel kan du läsa mer om detta och varför Lønstrup är unikt.
Text: David Brink
Foto: Love Ljungström
Publicerad
2018-06-26
Namn: Kim Møller-Kjær Bor: Lønstrup Utbildning: Utbildad kock Sysselsättning: Krögare och ägare till Villa Vest och Villa Vest Badehotel samt driver egen gård Hemsida: www.villavest.dk
|
Villa Vest ligger majestätiskt på en höjd med utsikt över Skagerrak, och det är verkligen svårt att avgöra vad som är det bästa med besöket – maten eller utsikten? Som tur är behöver man inte välja, och förmodligen är det helhetsupplevelsen som gör det hela så unikt. Kim har drivit restaurang i Lønstrup i många år. Även om han fortfarande är i restaurangen varje dag har han numera dragit sig undan köket och åtagit sig rollen som husets värd. Men det är inte det enda han ägnar sig åt. Som en förlängning av restaurangen driver familjen även det vackra och klassiska badhotellet Villa Vest, som ligger lite längre upp i byn och erbjuder gästerna en klassisk badhotellsupplevelse med ett frukostbord som får de allra flesta på fall. Här får du leta länge efter industritillverkad äggröra och halvsladdrig bacon. Kim försöker nämligen hålla sig till det lokala och driver till och med egen gård där han producerar en stor del av de råvaror som används i restaurangen och på hotellet.
Färden mellan badhotellet och restaurangen går via det lilla samhällets huvudgata och är med Kims egna ord en tur genom ”Danmarks längsta lobby”. Allt föregår verkligen i ett otroligt lugnt och behagligt tempo. I hela byn märks det att man tar sig tid att göra saker ordentligt och att samspelet mellan stad och natur verkligen kommer till uttryck. Samhället är dessutom känt för sina konsthantverkare – åt vilket håll man än rör sig passerar man små verkstäder och gallerier överallt. Vi fick möjlighet att prata med Kim och höra mer om hans förhållande till samhället och det han gör.
Vad är det bästa med att bo i Lønstrup?
Jag är uppvuxen bara några kilometer härifrån och har drivit verksamhet i byn i många år. För mig finns det bara en plats: Lønstrup. Här är stämningen avslappnad, och vi är öppna och bra på att ta emot gäster. Jag tror verkligen att känslan här går in under huden på människor. Alla sänker garden eftersom det inte finns något pretentiöst eller snobbigt över det här stället.
Vad skulle du rekommendera till en person som bara har 24 timmar att tillbringa i Lønstrup?
Rubjerg fyr – en helt unik plats där sandbankarna eroderar och smulas sönder av grundvattnet, som rinner längs klipporna och i praktiken äter upp sluttningarna. Kusten och sommarhusen är på riktigt på väg att försvinna, vilket är otroligt synd.
Vad tycker du är det mest unika här? Något man kanske inte hittar någon annanstans i världen?
Lønstrup är ett samhälle bestående av konsthantverkare. Keramiker, träslöjdare och glasblåsare. På hotellet finns de lokala hantverkarna representerade i form av glas, porslin och andra föremål. Sammanhållningen här är otroligt stark, och alla hjälper och stöttar varandra. Tillsammans försöker vi skapa en fantastisk plats, både för oss själva och för dem som besöker oss.
Vad är din inställning till kläder och mode? Har det någon betydelse i det dagliga arbetet för dig eller dina anställda?
Jag tycker om att vara snyggt klädd, men mitt arbete ställer vissa krav. Mina grisar bryr sig inte om vad jag har på mig, och när man arbetar från kl. 6 på morgonen till midnatt är det viktigt att kläderna är bekväma och praktiska. Min stil är ganska ledig och naturligt. För mig är det viktigt att kläderna sitter bra och avspeglar vem jag är.
Har du ett motto eller en tanke som inspirerar dig?
Vardagen ska vara det bästa! Med det menar jag att jag inte vill arbeta och leva enbart för helgen och semestern, utan ha en vardag som jag ser fram emot. Mina föräldrar arbetade hela livet för att kunna vara lediga. Dessutom försöker jag verkligen anställa inspirerande medarbetare i företaget eftersom människorna runtomkring mig har stor påverkan på min vardag.
Kan du berätta lite om ditt yrke och din drivkraft och hur det kommer sig att du arbetar med det du gör?
Jag är utbildad kock och började som lärling 1992. Idag har jag rollen som värd på restaurangen. Jag gör en dygd av att vara i restaurangen, där jag tar emot gästerna, serverar mat och häller upp vin. De flesta av gästerna känner jag vid det här laget, och de uppskattar att jag är där och pratar lite med dem.
Har du några goda råd till dem som vill göra samma sak som du? Eller till dem som vill arbeta med det de brinner för?
Det är viktigt att hitta glädje i vardagen, så se till att du väljer med hjärtat. Och när du väl har bestämt dig för något ska du satsa allt på det. Dagens unga har en tendens att ge upp för lätt; jag har haft många lärlingar som har slutat efter kort tid. De som fullföljer kommer däremot ut på andra sidan med så mycket erfarenhet och så hård hud att de är redo att stå på egna ben och möta verkligheten.
Slutligen: Om du skulle rekommendera något – vad som helst – vad skulle det vara?
Jag tror inte jag sa det tidigare, men man kan faktiskt inte besöka Lønstrup utan att äta på Villa Vest.