Text: Camilla Åsedal
Foto: Finn Christian Peper
Att klättra i karriären innebär för många hårt arbete, men det gäller att hitta den perfekta balansen mellan karriärsfokus och en sund relation till arbetslivet. Det krävs en fin balansgång mellan att sikta högt och att sätta upp rimliga mål, utan att riskera att överarbeta och riskera sin hälsa. I följande artikel tipsar vi om hur du kan sätta upp en framtidsplan genom konkreta mål som utvecklar inte bara ditt yrkesliv utan också din personliga karriär.
Vissa människor är målmedvetna sedan barnsben och vet precis i vilken riktning de ska ta sig framåt. Andra vet överhuvudtaget inte vad de ska bli av dem ens i vuxen ålder. Kanske hör du till dem som föredrar ett lugnt och stilla liv utan prestationer, kanske ironiserar du över allt som hör det klichéartade begreppet ”personlig utveckling” till? Står du och stampar på samma plats i livet men vill framåt?
Oavsett vilken typ du är, kan en framtidsskiss eller en klassisk tankekarta vara till nytta för att ta reda på vilken riktning du ska ta i livet eller bara för att rannsaka dig själv.
Ett tydligt sätt att få en överblick över din framtid är att skriva ned långsiktiga mål med konkreta delmål. Skapa ett dokument med rubriker som ”karriär”, ”ekonomi”, ”träning” eller andra kategorier som du vill fokusera på. Fundera ut vad du vill ha åstadkommit om 1 år framåt, 2 år framåt och 5 år framåt inom respektive kategori.
Att ha uppsatta mål är nästan en förutsättning för att medvetet växa och utvecklas. Om du ständigt svamlar runt i blindo utan mening eller mål kommer du inte heller få känna känslan av att du har lyckats med något. Därför är det viktigt att sätta konkreta mål, enligt dina förutsättningar. Det kan till exempel vara en arbetstitel du länge velat ha, ett nytt personbästa i marklyft, eller kanske en summa på ditt sparkonto. Med uppsatta mål kan det du åstadkommer få firas och bli något att vara tacksam över som bidrar till självförverkligande.
För att nå dina uppsatta mål är det nu dags att fundera hur du ska nå dit. Dina långsiktiga mål som du skrivit ner behöver benas ut till delmål som blir till actions i en strukturerad handlingsplan. Om du vill komma vidare i karriären behöver du kanske vidareutbilda dig? Gå en kurs? Läsa in dig på ett specifikt ämne? Prata med någon inom din bransch för att få inspiration? Fundera ut konkreta åtgärder som tar dig längre fram i den riktning du själv sätter, ett steg i taget. Börja med vad du kan göra idag.
Det är alltid bra att drömma stort och sikta högt. Bara genom att tänka tanken på en dröm gör att du har kommit lite närmare. Tänk inte om, tänk när. Med en konkret handlingsplan enligt ovan kan målet komma att nås snabbare än du först trodde.
Inom jobbcoaching pratar man ofta om resilience, förmågan att stå emot motgångar. Allt blir inte alltid som man tänkt sig, saker och ting och livet kommer emellan, vilket är viktigt att ha acceptans inför. Att känna tacksamhet och acceptans upprätthåller en god resilience. Livet är ständigt föränderligt, liksom målen du sätter upp.
Att utmana dig själv må vara ett urvattnat påstående, men om du hela tiden gör saker som du redan är bra på kommer du bara att stå och trampa på samma ställe. När du utmanar dig själv och går utanför bekvämlighetszonen lär du dig nya saker som i sin tur ofta bidrar till en positiv utveckling hos dig själv.
Att träffa andra i branschen bidrar till inspiration, motivation och guidning. Att skapa fler kontakter i branschen som vidgar ditt kontaktnät kan i bästa fall leda till nya möjligheter som gynnar dig i längden. En person du pratar med idag, kanske är vägen till ditt drömjobb längre fram. Glöm inte att också nätverka online, om du söker och besöker andra konton inom en specifik bransch eller inom den inriktningen du är intresserad av, kommer du få tips på liknande konton tack vare de algoritmer som existerar på sociala medier.
Att samtala med rådgivare eller mentor kan hjälpa dig utvecklas personligt men också i ditt yrkesliv. Vanligtvis pratar man möjligen med vänner eller partnern om råd, men när det kommer till din karriär kan det vara bra att prata med någon som är mer yrkesinriktad som kan pusha dig framåt på ett proffesionellt plan.
Att hitta interna förbättringar på arbetsplatsen gynnar inte bara arbetsplatsen, utan också effektiviteten för dig och dina arbetskollegor och i bästa fall lönekuvertet. Det visar också på initiativ och driv, som är en viktig hörnsten för att klättra i karriären.
Ett klassiskt råd för att klättra i karriären är att ständigt leverera och satsa allt. Samtidigt finns det risk att överleverera och jobba i ett för högt arbetstempo. Men att ständigt överleverera kan också bli kontraproduktivt, eftersom det istället kan leda till utbrändhet. Gör istället vad som krävs för stunden och gör det bra, snarare än att ge allt du har hela tiden. Faktum är att många människor behöver sänka arbetstempot. På sikt kan det frigöra energi och minska risken för utbrändhet. Energi som du istället kan lägga på sunda arbetsförhållanden, familj och fritid.
Läs mer: Vägen till framgång: Meditera mera eller dress for success?
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.