Kocken och legendariska TV-personligheten Anthony Bourdain levde i en tydlig stilmässig riktning såväl som matkreatör, som författare och välklädd personlighet. Vi ger en inblick i hans värld av gränslös framgång och djupt elände.
Text: Mikael Vallin
Foto: Alamy
Publicerad
2022-01-15
Anthony Michael Bourdain fick som barn en kulinarisk uppenbarelse, då han under familjens semester i Frankrike för första gången åt ett ostron. En upplevelse som så grundligt berörde hans djupaste väsen, att han kom att ägna större delen av sitt liv åt mat och relaterat skapande. Hans artikel
Don’t Eat Before You Read This, publicerades av The New York Times 1997. Här avslöjade Bourdain mycket detaljerat hur saker verkligen gick till i köken på stjärnrestauranger i New York. Hans tunga position i matvärlden gjorde att denna banbrytande artikel även gav vikt till Bourdains påföljande skrivande.
Bourdain, perfektionisten
Vårt första mest bestående minne av Anthony Bourdain, var hans klara och djupt detaljerade genomgång av hur du använder vitlök när du lagar mat. Hur klyftorna ska skivas flortunt, som de gör i filmen
Goodfellas, och värmas med andakt utan att brännas vid. Likväl hur det i princip är grund för spöstraff att använda en förkastlig vitlökspress. Även redogörelsen för hur och varför du använder schalottenlök, vilket fick undertecknad att med svordomar skala dessa små ovala läckerheter i åratal, för att tillsammans med en mängd andra rotsaker och kryddor via långsam reduktion skapa din egen demi glace att förgylla varje maträtt med.
Författaren och konstnärssjälen
Båda episoder var passager i hans bok
Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. En djupt självbiografisk genomgång av såväl livet i köket på världens mest exklusiva restauranger. Hur hans herointyngda bagare mitt i sin svåraste high, bedjande ringer och ber Bourdain rädda hans tunna med surdeg. Hur Bourdain själv spenderade dagar i ett kylrum där han och kollegan, höga på LSD, skapade en spektakulär middag med bland annat handskurna skulpturer av svamp. För sådant var hans liv: Fyllt av extrem passion och den geniala personlighet som tog Anthony Bourdain från att leda köken i New York’s topprestauranger som Supper Club, One Fifth Avenue och Sullivan's. Han blev slutligen chefskock på Brasserie Les Halles, år 1998.
Böcker blev till TV-serier, och Bourdain arbetade även som producent, samt reste världen över i sin serie
A Cook's Tour: Global Adventures in Extreme Cuisines, som därefter istället blev en bok. Ett högpresterande liv i rasande tempo, balanserat av kontinuerligt bruk av olika droger, som för så många andra superstars slutade i att Anthony Bourdain tog sitt liv på ett hotellrum i Kayserberg, Frankrike, den 8 juni 2018. Det är dock fastställt att Bourdains död inte var drogrelaterad.
Stilförebilden
Vi väljer att minnas Bourdain som trail-blazern som i gammal sliten canvas eller mockajacka, glasögon från Persol, kängor eller boots och t-shirt förgyllde världen med raka och varmt hårda sanningar om matlagning. I skrivande stund är dokumentären
Roadrunner om Anthony Bourdains liv och gärning aktuell. Tills att du har sett den vill vi uppmuntra er att läsa bourdains böcker, och inspireras av hans rättframma, ärliga stil. Centrala byggstenar är slitna jeans, kvalitetsklockor som Panerai
Radiomir eller Rolex
Datejust, grova skor eller sneakers, och solglasögon som hans karaktäristiska Persol
0649. Vad har då Anthony Bourdain lärt oss om klädmässig stil? Att det är precis som med mat: okomplicerade råvaror av bästa kvalitet och utförande, kombinerade med ärlighet och kunskap, skapar oförglömliga upplevelser som världen sent kommer glömma.