Tärnsjö Garveri har legat på samma plats sedan 1857 Produktionsmetoden är långt mer kostnads- och tidskrävande än den mest vanligt förekommande metoden att garva lädret med krom. Naturgarvningen som Tärnsjö använder sig av ger en mängd fördelar mot det kromgarvade lädret, där den mest påfallande är miljöaspekten. Detta eftersom krom är både hälsovådligt och miljöfarligt på många sätt. Allrahelst med avseende på utsläpp av det vatten som används i processen, men även gällande det faktum att kromgarvat läder kan ge upphov till allergiska reaktioner. Naturgarvat läder är miljövänligt producerat, åldras med grace och får en mycket vacker patina.
Vi får historien om Tärnsjö Garveri berättad för oss av Axel Bodén, fjärde generationen att arbeta med läder i sin familj. För tio år sedan började han som marknadschef på garveriet och har nu sedan lite mer än ett år tillbaka haft posten som VD.
Axel är en imposant man som sprider en känsla av lugn och professionellt förtroende. Jag får intrycket av en VD som brinner för det han gör och som sitter på djup kunskap inom hela området. Det är inte bara företagande, utan en passion för materialet, produktionen, arvet och slutprodukterna som steg för steg tagit Tärnsjö Garveri till att bli ett av de främsta i världen. Dessutom, världens enda organiskt certifierade garveri.
Bordet, klätt med TärnsjöläderVi sitter vid ett stort bord, vilket är helt klätt med ofärgat Tärnsjöläder, ett läder som naturligt får åldras på plats. Diskussionen handlar om alla de olika företag Tärnsjö har arbetat och arbetar med, om läderkvalitéer och djurföring. Tärnsjö arbetar bara med nötläder från svenska gårdar. Då vi tidigare har besökt ett flertal skofabriker kommer diskussionen kring läderkvalité upp som ett naturligt spår. I fallet skoproduktion talar man ofta stolt om ”boxcalf”, vilket ger ett nära nog visuellt felfritt, estetiskt vackert läder. Det felfria lädret garanterar dock att djuret som genererat det, levt ett fruktansvärt liv förklarar Bodén. Instängt i ett bås, under hela sin livstid, för att undvika skador i skinnet.
Skinn på hög efter spaltning, anpassning av tjocklekenLäder är huden från ett djur som ska ha levt ett händelserikt liv. Märken i materialet är spår efter djurets levnad. Insektsbett. Ett ärr från ett taggtrådsstängsel. Märken där lädret sträckts när djuret växer. Alla hudar är unika. Det är en naturlig del i ett kvalitetsskinn. Sedan sorteras och rankas skinnen utifrån mängden synliga märken. Ju färre defekter, desto högre pris.
Vi arbetade med Louis Vuitton under många år, berättar Bodén. Deras krav på perfektion sätter verksamheten för varje garveri de arbetar med under stora påfrestningar. Läderbranschen har generellt en sorteringsstrategi som omfattar tre kvalitetsnivåer vilka levererat läder klassas utefter. LV har dessutom lagt till två ytterligare egna nivåer. Med deras sammanlagt fem sorteringsnivåer blev kvalitetskraven oerhört höga, och antalet hela pallar med skinn som returnerades till oss var mycket stort. Med tiden kom det folk från hela världen och helt sonika ringde på vår dörr, för att de visste att vi hade ”LV-rejects”, som de ville köpa av oss.
Rundvandringen i produktionen bland mängder av skickliga hantverkareBeslutet att Tärnsjö Garveri skulle sluta arbeta med Louis Vuitton är ett av mina stoltaste ögonblick och bedrifter på min post som VD inom företaget, berättar Bodén. Även om det är prestigefullt att leverera läder till dem som tillverkare, var deras krav helt enkelt orimliga och har resulterat i slutet för en mängd garverier världen över. Samarbetet lärde oss dock oerhört mycket om att tillverka läder av exceptionellt hög kvalité, vilket vi sätter oerhört stort värde på.
Något som gör Tärnsjö Garveri unikt utöver ett genomgående miljötänk, är att man i sina egna produkter hanterar precis hela produktionskedjan. Från materialförädling, till sista stygnet i de produkter man tillverkar, på översta våningen i samma byggnad. Sadlar, selar och detaljer för hästsport, läderdetaljer till välkända designmöbler, engelska cykelsadlar av hög kvalité, men framförallt egentillverkade portföljer väskor och accessoarer. Det är dessa som fört oss hit till Tärnsjö, beläget i ett oerhört vackert kulturlandskap mellan Uppsala och Gävle. Ett område med gamla bruksorter och en omedelbar närhet till den sista sträckan av Dalälven, innan den når havet.
Hudarna tumlas i kalk i ett tidigt stadium av beredningsprocessenEfter vårt inledande samtal på kontoret beger vi oss ut på en rundtur i garveriet. Inledningsvis i markplanet i en råkall lokal med tegelväggar färgade av verksamheten, dit hudarna levereras på pall. Läder i ett stadium oerhört långt ifrån de vackra portföljer vi är här för att införliva i vårt sortiment.
Garvningsprocessen kan te sig grov och smått industriell vid första anblick, men det går snabbt upp för oss vilket hantverk det handlar om. Många arbetare på garveriet har arbetat nästan hela sitt yrkesverksamma liv i arbetsflödet och har oersättlig erfarenhet och kunskap om garvning. Som exempel har produktionschef Åke Lindström arbetat på Tärnsjö Garveri i 37 år och jobbat sig igenom alla moment i tillverkningen från grunden. Han kan idag anses som en av de mest erfarna garvarna i världen.
Torkningsprocessen efter anillinfärgning som ger en genomgående och bestående färgVackra skinn som fyller rummet med en härlig doftEfter rundturen i garvningsdelen av tillverkningskedjan tar vi farväl av Axel Bodén, och möts av Simon Hjelte, marknadschef och Creative Director på Tärnsjö Garveri. Simon är i grunden skräddare och har ett förflutet inom modevärlden, med omfattande erfarenhet från såväl globala aktörer som mindre independent-brands inom både marknadsföring och tillverkning.
Vi går igenom de välgjorda produkterna i TG1873-kollektionenHjelte berättar om Tärnsjös handsydda väskor och accessoarer med en glöd och personligt engagemang som kännetecknar hantverkaren och konstnären som genuint brinner för det han gör. Passionen för alla moment i hantverket ger i sig ett slags kvalitetsbevis för produkterna han ansvarar för att synliggöra. Under vår rundvandring i studion där alla väskor tillverkas, ser vi de olika stycken av läder som i slutändan formar en av portföljmodellerna.
Arbetsplatser fyllda av specialverktyg för läderbearbetning och sömnadDen vackra, grova symaskinen för det grövsta lädret, står i ett eget rum då ljudet vid drift är öronbedövandeHela situationen är så långt man kan komma från en automatiserad löpande bandet-princip. Hantverkare sitter vid sina platser och sammanfogar stycken till varandra med nål och tråd. Vissa detaljer som foder sys fast med gamla vackra symaskiner av robust modell. Många av maskinerna är unika och finns i princip inte längre att få tag på.
Del av Tärnsjös Icon Portfolio i produktionInre del av modellen Icon Briefcase. En av de mest välgjorda portföljer vi settTärnsjös lädervaror återfinns i ett kvalitetssegment som betingar ett aningen högre inköpspris än genomsnittet på marknaden. Dock är prissättningen i dagsläget resultatet av en beräkningsmodell, där man helt enkelt började räkna på den faktiska kostnaden för framtagning av råmaterialet och de olika momenten i förädlingsprocessen. Därtill adderade man kostnaden för svenska högutbildade och erfarna hantverkare som för hand syr stora delar av produkterna, och summerade allt. En mycket ärlig prismodell som okonstlat säger vad Tärnsjös produkter kostar att tillverka, vilket ligger till grund för priset i butik.
Många andra varumärken i detta prissegment gör istället det omvända. Man beräknar utpris på den vinstmarginal man vill göra och kostnader för marknadsföringskampanjer och byggandet av sitt varumärke. Till sist får man fram hur mycket man kan tänka sig att spendera på att skapa produkten, vilket i sin tur helt avgör den kvalitetsnivå man har utrymme att kosta på sig gällande både material och tillverkningsprocess. Vill man fullt ut få material och tillverkningskvalitet för varenda krona man betalar för sin produkt, är Tärnsjös prissättningsmodell att föredra.
Tärnsjö Garveri levererar svenskt kvalitetshantverk i ett företag med 140 års historia inom tillverkning av slitstarka bruksprodukter av läder. Som enda garveri i världen producerar de och använder läder som är organiskt certifierat. Alla delar av verksamheten som företagsledning och design, tillverkning och marknadsföring leds och bemannas av personer med en innerlig och genuin passion för hantverket och produkterna de levererar. Vi är därför stolta över att nu ha
Tärnsjö Garveris lädervaror i Care of Carls utbud.
Text: Mikael Vallin, Care of Carl