Sannolikt har du ibland lagt märke till att vissa slipsar ser bättre ut på vissa bärare än andra. Faktum är att samma slips, knuten på olika sätt kan ge helt olika intryck. ”The dimple”, vecket eller gropen under slipsknuten, har här en avgörande betydelse.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publicerad
2016-09-18
Oavsett vilken slipsknut du använder och hur duktig du är på att knyta den, kommer denna lilla detalj kallad ”dimple” att göra märkbar skillnad.
Vad är en ”dimple”?
För att föra diskussionen på svenska handlar detta helt enkelt om det lilla veck eller grop som bildas i slipsen på det ställe där slipsen mynnar ut ur knuten ned på bröstet. Dimple betyder kort och gott ”grop” på engelska. Det blir alltså märkligt att kalla det ”dimple-grop”, vilket man kan se i olika svenska sammanhang.
Varför slipsknut med dimple?
Några slipsbärare kanske rent av föredrar att inte alls uppnå denna detalj, och visst är hela intrycket av den en fråga om personlig smak. Vad vi anser argumentera för en vettig dimple i din knutna slips är att hela slipsens framtoning blir långt mer levande och inspirerande på den punkt som hamnar mitt i blickfånget i din klädsel. Slipstyget draperas helt enkelt på ett visuellt mycket tilltalande sätt, och bidrar också en hel del till en aningen mer symmetriskt intryck av den knutna slipsen.
Nedan kan du se skillnaden mellan en slipsknut utan och en med en dimpel.
Slipsens bredd och flaskhals
Den första detaljen som påverkar förutsättningen att uppnå en snygg dimple är slipsens bredd. För att förtydliga ytterligare, rent av slipsens bredd på det ställe som kommer att bilda knuten. Detta hänger i sin tur på olika faktorer som slipsens faktiska bredd i sin helhet, men därefter väldigt mycket på var slipsens så kallade ”bottle neck”, eller ”flaskhals” är placerad. Detta är sektionen där slipsen taperas från sin bredare del till att övergå till den smalare ända som ligger runt halsen.
Om denna flaskhals är förskjuten för långt mot slipsens breda ända, kommer slipsen helt enkelt att vara för smal i den sektion som skall veckas och bilda vår dimple. Om flaskhalsen istället sitter för nära slipsens smala ända, blir det svårt att knyta en snygg knut då slipsens bredd gör att knuten blir för lång och helt enkelt består av för mycket slipstyg.
Mellanlägg och materialkvalité
Nästa del i ekvationen är slipsens konstruktion, och det material den är gjord av. I många fall är slipsen sydd av ett vävt yttertyg av diverse olika material som siden, ull, bomull, linne eller olika blandningar av dessa. Tyger av god kvalité har generellt bättre egenskaper och gör enkelt formulerat att tyget lättare lägger sig i de snygga vågor som blir en dimple när knuten dras åt. Vidare finns stickade slipsar i samma materialkonstellationer som ovan. Här hänger det mycket på hur tätt stickad din slips är, för att göra den stabil nog så att man kan bygga en snygg knut av den. Många stickade slipsar är på tok för glest stickade, och hänger hur man än försöker knyta dem som en tung död fisk nedanför knuten.
Dra åt din slipsknut ordentligt!
Det viktigaste momentet i en snygg slipsknut är dock ändå att dra åt den ordentligt! Vi kan inte lägga nog med emfas vid denna del i knytandet av en slips. Alltför ofta ser man slipsar knutna, eller snarare nästan bara lagda i formen av en knut runt halsen på män, här och där i vardagen. Detta ger upphov till en rad osmickrande effekter som bland andra en oproportionerligt stor knut, en för lös knut som gör att slipsen efter fort tid glider ned och hänger slappt någon tum under den knäppta skjortkragen, och bara signalerar okunnigt slarv.
Tukta alltså din knutna slips så att den sitter på plats och att den blir så fast att den har så mycket styrsel som en korrekt knuten slips bör ha. Dra både i den nedre ändan som hänger ned på bröstet, men balansera även vid behov knutens fasthet genom at dra i den ända av slipsen som sitter på andra sidan av knuten, så att säga.
Provknyt din slips vid köp!
Efter att nu ha utmålat vägen till och förutsättningarna för att uppnå en slipsknut med snygg dimple som en halv vetenskap, handlar det i grund och botten egentligen bara om en enkel lösning: Provknyt alltid, undantagslöst den slips du överväger att köpa innan du genomför köpet till fullo. Det är det enda sättet att veta hur den beter sig. Med tiden kommer du att lära dig vilka slipsegenskaper du själv föredrar för att dina slipsknutar och din dimple skall bli som du själv vill.