Text: Andreas Weinås
Foto: Evelina Svantesson
Tyvärr är långt ifrån alla skapta efter marknadens byxstorlekar och många har tvärtom svårt att hitta en riktigt bra passform utan att övergå till måttanpassade produkter. Det rör sig ofta om proportioner där exempelvis före detta idrottare med muskulösa lår kämpar med smala byxben men har för smal midja för att välja en större storlek.
Vad många inte känner till är att det finns mängder med enkla korrigeringar som kan få en konfektionsbyxa att se närmast skräddarsydd ut.
Byxans längd är tveklöst den enklaste men också viktigaste att korrigera. Många kvalitetstillverkare levererar sina byxor med så kallad rålängd. Det innebär att byxan medvetet saknar upplägg och bör läggas upp efter bärarens önskemål. Oavsett om en byxa har rålängd eller inte går det alltid att korta byxan men ofta även lägga ned den ett par centimeter. När man väljer en byxlängd finns det vanligtvis tre benämningar man brukar prata om.
1. Full break, vilket innebär en tilltagen byxlängd som bryter mer än en gång på skon. En längd som var vanlig under 90-talet och riskerar att ge ett säckigt intryck där byxan förlorar sin naturliga linje.
2. Half break, vilket innebär att byxan faller rent till strax över klacken på skon och bryter en gång på skons ovansida. Detta är en traditionell och mer konservativ längd som är vanlig i formella sammanhang.
3. No break, vilket innebär att byxan slutar precis över skon och faller rakt utan bryt. Det ger ett modernt och framför allt rent intryck då linjen i byxan förblir obruten från höft till vrist.
Även om inte alla ändringsskräddare känner till respektive uttryck kan det underlätta att själv känna till dem för att enklare förklara vad det är man som kund vill uppnå. Det är ofta kommunikationen med skräddaren som är avgörande för ett bra resultat.
Ett alternativ när man lägger upp en byxa är att välja ett sytt slag nertill. Detta är en detalj som gått in och ur modet genom åren men fyller en viktig funktion utöver det rent estetiska. Ett slag består av ca 8-10 centimeter tyg vilket ger byxans avslut extra tyngd och därmed ett bättre fall. Vanligast är att göra ett slag på ca 4-5 centimeter men ha i åtanke att detta ofta kräver en byxa med rålängd.
Att lägga upp ett par byxor kostar i regel 250-300 kronor.
Efter man avklarat byxans viktigaste mått går vi vidare och tittar på dess vidd. Då ytterst få byxor idag är helt raka pratar man om fotvidd och lårvidd. Fotvidden är det mått som anger hur stor öppningen av byxan är nertill. Varför är detta viktigt för byxans passform undrar ni kanske då?
Det bygger på att fotvidden står i korrelation till dess längd. En smalt skuren byxa behöver således vara kortare än en vid byxa för att inte bryta på skon. Om man föredrar 18 centimeter, 19 centimeter eller 20 centimeter (omkretsen på byxans öppning delat på två) är helt individuellt och handlar om vilken typ av situation, modell och inte minst kropp man har. Är man något längre eller har stora fötter kan det vara värt att överväga ett något vidare avslut för att bibehålla balansen i helheten.
På vilket sätt kan man då korrigera en byxas fotvidd?
Det finns i regel 1-2 centimeter sömsmån på byxans respektive sidsöm. Detta gör att man åtminstone brukar kunna lägga ut byxan 1 centimeter vilket ger mer effekt än man först kanske tror. Om man istället önskar sy in byxan för en smalare fotvidd finns egentligen ingen direkt begränsning.
Vad skräddaren gör är att anpassa vidden vid avslutet efter önskemål för att sedan fasa ut skillnaden upp mot knät.
Att sy in eller lägga ut en byxas fotvidd kostar i regel 250-350 kronor.
En annan enkel men ack så viktig skräddarändring på byxorna är midjevidden. Att byxan sitter bra i midjan är direkt avgörande för hela dess passform och även om den är försedd med bälteshällor så bör den sitta uppe även utan bälte. Midjevidden är som sagt relativt enkel att korrigera och behöver inte påverka byxans övriga silhuett. Däremot finns det ibland en begränsning till hur mycket det går att lägga ut midjevidden beroende på byxans sömsmån.
Byxans passform vid en för vid midja vs. en insydd midja
Att sy in eller lägga ut midjan på byxan kostar i regel 150-250 kronor.
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.