En mängd stilfulla plagg har först huserat i kaserner och baracker. Militären ligger bakom ett flertal klassiska och klädsamma munderingar som återfinns i mäns garderober världen över.
Text: Pontus Widegren
Foto: Charlotte Håkansson & Ted Olsson
Publicerad
2018-01-17
Den militära världen har onekligen haft en stor genomslagskraft på den manliga stilen. Kläder som vi vanligtvis förknippar med finklädd stil, har sina rötter på slagfälten runtom i världen, och har således gjort en resa från skyttegravarna i Somme till kullerstensgatorna i Paris. Vi har valt att belysa tio tidlösa plagg som har sitt ursprung i det militära.
1. Pilotjackan
Även kallad bomberjackan, användes av stridspiloter under båda världskrigen, men det var under det andra världskriget som den klassiska fårskinnsjackan med voluminös krage formgavs. Fallskärmshopparen Leslie Irvin designade plagget som bistod Royal Air Force (RAF) med uniformer som skulle vara värmande på hög höjd.
2. Ökenkängorna
Är en mer robust version av chukkakängan och användes flitigt av brittiska officerare under andra världskriget. På basarer i Kairo tillverkades skor av mocka och blev grunden för ökenkängan. Med sin enkla design och rigida hållbarhet blev det ett perfekt substitut för den kraftigare militärkängan på varmare breddgrader.
King of Cool, Steve McQueen.3. Fieldjackan
Är en jacka som haft en prominent anknytning till det militära sedan andra världskriget, men det klassiska utförandet brukar tillskrivas M-65 som användes under Vietnamkriget. Materialet jackan är tillverkad av kan variera, men den utformades för att hålla soldaterna torra under monsunregn.
4. Skepparkavajen
På 1700-talet skapades föregångare till skepparkavajen i Holland, och var tillverkad av ett tjockt ulltyg som skulle hålla värmen ute på stormiga hav. Därav den engelska benämningen Peacoat, där pea kommer från det holländska ordet ”pij”, som åsyftar det material jackan bestod av. Några hundra år senare tog både den brittiska och amerikanska flottan till sig rocken, och har sedan dess blivit synonym med sjömän.
Robert Redford i filmen Tre dagar för Condor, 1975.5. Chinos
Detta arméplagg användes av amerikanska soldater under det spansk-amerikanska kriget 1898. Eftersom kriget föll på Cuba och Filipinerna bytte man ut sina varma, blå ullbyxor mot en svalare bomullsbyxa i kakifärg.
6. Cardiganen
Denna stickade tröja användes av den engelska lätta brigaden under Krimkriget, 1853–1856. Under slaget vid Balaklava 1854 leddes arméförbandet av James Brudenell, sjunde earlen av Cardigan, som hyllades som hjälte när kan återkom till England, trots många kritiska röster emot hans tapperhet. Oavsett vad blev han odödlig med Cardigan-tröjan.
Golflegendaren Arnold Palmer under British Open, 1960. 7. Pilotbrillorna
De välkända pilotbrillorna designades på beställning av det amerikanska flygvapnet efter att piloter upplevt nya solproblem när de mer utvecklade planen tog dem högre och längre. Glasögontillverkare Bausch & Lomb tillverkade 1937 modellen Aviator vars karaktäristiska droppform gav ett heltäckande skydd mot solljus i cockpit. Ett år senare lanserade Ray-Ban sin klassiska modell, så som vi känner den idag.
8. Trenchcoat
1901 klev Thomas Burberry in på krigskontoret i Storbritannien och visade upp sin design på en vattentät officersregnrock i gabardin. Denna rock var vad vi idag kallar en trenchcoat. En annan tillverkare hävdar dock sig vara tidigare med designen. Aquascutum försedde de brittiska officerarna med regnrockar som liknade trenchcoaten under Krimkriget redan 1853. Vem som är kreatören av plagget tvistar följaktligen de lärde om, men det militära arvet går inte att förneka.
9. Blazern
År 1837 steg drottning Victoria ombord på den brittiska fregatten HMS Blazer för en inspektion. För att hedra drottningen hade kapten införskaffat nya uniformer till besättningen. Överdelen av uniformen var en dubbelknäppt blå kavaj med vita kritstreck och mässingsknappar. Drottningen blev så förtjust i plagget att den standardiserades i flottan år 1857 och fick namnet Blazer. Blazer betecknas också som uddakavaj.
10. Vit t-shirt
Basplaggens basplagg. Den vita t-shirten är en självklarhet i många mäns garderober och har sitt ursprung i den amerikanska flottan. Den fungerade som ett substitut för uniformen när man utförde smutsiga jobb under däck. Idag är den ikoniserad med hjälp av bland andra James Dean och Marlon Brando.
Vad tyckte du om den här artikeln?