Att klä sig fint kan göra mycket för hur man uppfattas av andra, men i en del fall kan en välklädd fasad helt raseras när man sätter sig till bords och bordsskicket inte matchar klädseln.
Idag går vi igenom tio grundläggande regler för den som vill kunna uppträdda lika sofistikerat vid middagsbordet som klädseln utstrålar. För en del kan dessa saker te sig gammalmodiga eller uppenbara, men ett gott uppträdande är enligt oss aldrig något som går ur tiden. Liksom en bra basgarderob så går dessa regler att anpassa till de flesta situationer.
Att ta med sig en gåva.
Det är inte helt ovanligt att man tar med sig en gåva när man blir bjuden hem till någon på middag, åtminstone första gången man är hembjuden. Gåvan kan bestå av något så enkelt som en bukett blommor, ett gott vin eller något mer personligt. Detta är ofta en trevlig gest, men inte något som man ska kräva av sina gäster.
Traditionen sägs från början grunda sig i att ensamma herrar hade med sig en present eller bukett blommor till värdparet, då en ensamstående man inte ansågs kunna klara av att bjuda tillbaka. Detta är självklart ett tänk som nu är rätt förlegat, så idag är gåvan mest en trevlig gest för att visa uppskattning till värden/värdparet.
Mobiltelefonen.
Mobiltelefonen har kommit att bli en följeslagare vart vi än går. Av respekt till dem du dinerar med bör telefonen vara avstängd under middagen. Om du behöver ta ett viktigt samtal meddelar du övriga om detta i förväg och avlägsnar dig diskret när det ringer. Att gå på en middagsbjudning handlar trots allt om att ha trevligt och umgås med övriga gäster – inte att få flest likes på instagram.
Sitta till bords.
Av artighetsskäl sätter man sig aldrig till bords innan värden eller värdinnan bjuder till bordet och samtliga gäster har funnit sin plats. Först då sätter sig alla.
Servetten.
Servetten är till för att diskret avlägsna eventuella matrester som du råkar spilla på dig själv. Så snart du har satt dig till bords bör du lägga servetten i knäet. Sedan plockar du diskret upp den vid behov.
Servetten är inte samma sak som en näsduk! Av respekt för den som dukar av bordet snyter man sig aldrig i servetten. Lika så viker man efter måltiden fint ihop den använda servetten så att den som dukar av bordet inte behöver ta i dina matrester.
Besticken.
Besticken är alltid vid en korrekt dukning placerade utifrån och in mot tallriken i den ordning de ska användas. De bestick som ligger ytterst ska brukas till den första rätten och så vidare. Soppskeden ligger till höger och bestick för efterrätt ligger ovanför tallriken.
Glasen.
Glasen är liksom besticken placerade i den ordning som de ska användas, där det glas som står längst till höger är det som man börjar på. Ofta står också allra längst ut till höger ett mindre glas för vatten, som kan brukas till alla rätter.
När får man börja äta?
Det diskuteras ofta kring när man kan få börja inta den första tuggan. En del börjar så fort de fått mat på tallriken, andra väntar tills alla runt bordet har fått sin mat. Rätt agerande är att alltid invänta att samtliga kring bordet har fått sin mat, detta för att ingen ska behöva vara åskådare när de andra äter. Vi kan nog alla sätta oss in i hur det känns att sitta där hungrig på restaurangen när alla andra har fått sin mat och du själv ännu väntar på din order.
Att äta fint.
När man intar en måltid finns det en uppsjö av regler att följa. I grund och botten handlar det om att fördela maten i lagom bitar, så att den kan ätas så prydligt och ljudlöst som möjligt. Några av de mest grundläggande reglerna är följande:
- Använd båda besticken och för med kniven upp maten på gaffelns ”rygg”. Skyffla aldrig upp din mat med gaffeln.
- Stoppa aldrig kniven i munnen.
- Om du ska gå och hämta en ny portion bör du aldrig lägga dina använda bestick på bordet, dessa ska du ha kvar på tallriken.
- När du avslutat måltiden lägger du prydligt ihop besticken på höger sida av tallriken. Ungefär i samma position som ”klockan tjugo över fyra”.
- Prata inte med mat i munnen. Om du blir tilltala, tugga lugnt din mat och svara sedan.
- Stöd dig aldrig med armbågarna på bordet, armbågarna ska under måltiden hållas nära kroppen och inte flaxa som ett par vingar ut mot bordsgrannen.
- Skickas maten runt bordet av middagsgästerna så ser du till att vänligt skicka vidare till din bordsgranne. Maten ska inte samlas likt ett fort kring dig.
- Stoppa aldrig fingrarna i munnen för att slicka av dem, använd din servett.
Att skåla.
Skålen är en fin tradition och ett bra sätt att tacka för, eller inleda en måltid. Kanske lyfter värden och skålar alla välkomna eller vill du uttrycka din tacksamhet för att få vara med på middagen?
Den som skålar med någon visar en artighet som ska besvaras med ett lyft glas och ett leende, ögonen möts, du tar en klunk och möter den andras ögon igen. Därefter är det fritt fram att ställa ner glaset på bordet igen. Av traditionell sed ska inte heller glasen klinga i varandra.
Glöm inte att tacka!
Att tacka för måltiden är nog en av de mest självklara saker att göra. När måltiden är avslutad tackar man så ödmjukast värden/värdparet för middagen.
Om man i förväg har erhållit en skriftlig inbjudan kan det vara trevligt att en kort tid efter tillställningen skicka tillbaka ett tackkort. Detta kan kanske ses som ett förlegat förfarande men är ytterst uppskattat. Man kan ha som tumregel att skicka ett tack på samma sätt som man erhållit inbjudan. Har du blivit inbjuden via mail så kan det vara lämpligt att efteråt skicka ett mail och tacka.
Text: Jon Carrington, Care of Carl
Foto: Eton