Jag klär mig gärna i exempelvis uddakavaj och olika typer av mockaskor för att jag tycker att det både är snyggt och bekvämt. Jag gör det inte för att på något sätt göra mig ''märkvärdig'' utan för att det känns bra och naturligt för mig. Tyvärr får man då ibland höra ''Ojdå, vad du var uppklädd!'' av en del. De personer som fäller dessa kommentarer bär ofta plasttofflor, säckig t-shirt samt billig fleecetröja och verkar bli provocerade av att man inte har samma utstyrsel som dem. Jag tänker då att problemet inte är att folk klär upp sig utan att tyvärr allt för många klär ner sig i Sverige. Jag går aldrig i svaromål mot dessa personer utan konstaterar bara, precis som Ingemar Stenmark en gång gjorde, att ''det är svårt att förklara för dem som inte begriper''.
Den 23 augusti 2017
@Magnus: Vad härligt att höra att du klär dig på det sätt du trivs bäst Magnus! Jag av egen erfarenhet meddela att det kommer att löna sig märkbart i längden, på många sätt : ) Ju mer du bär dessa kläder, kommer det att synas att du gör det med vana och bekvämlighet, och desto bättre kommer det att se ut.
Följ Stenmarks visdom. Det handlar mest om okunskap och dålig inställning till omvärlden. Det finns inget så kraftfullt svar som att bara ta situationen med ro, och oförställt självförtroende.
Den 23 augusti 2017
@Magnus: Klokt tänkt Magnus, håller fullständigt med dig!
Den 01 juli 2018
@Magnus: Hear hear.
Den 03 juli 2018
@Magnus: Sportkavaj och finskor är en väldigt lämplig kombination.
Den 04 juli 2018
Jeans går visst att sy in i midjan. Har lämnat in flera par hos min skräddare och det blir hur bra som helst, syns inte alls att de korrigerats.
Den 24 augusti 2017
@Alexander: Spännande! Klipper ni av byxlinnengen i mitten på baksidan. gör en liknande ändring som på chinos och kostymbyxor och sedan syr ihop den kapade linningen?
Den 24 augusti 2017
@Care of Carl (Mikael): Nu är jag ingen expert inom området, men det kan nog stämma att de gör på det sättet du beskriver, utifrån beskrivningen de gav mig. En ''triangel'' klipps av i mitten på baksidan.
Den 24 augusti 2017
@Alexander: Se där! Huvudsaken är att din upplevelse av plaggen blir till det bättre, och kunniga skräddare kan ofta hitta de mest häpnadsväckande bra lösningar på hur man kan anpassa plagg : )
Den 24 augusti 2017
@Alexander: Har sytt in jeans i sidorna typ två cm, brallorna satt sedan av sig själv på höften, bästa jeans jag haft. Det var en ganska duktig skräddare som gjorde det.
Den 04 juli 2018
@Care of Carl (Mikael): Jag har också låtit sy in jeans i midjan - även sytt in några par själv. Det stämmer att midjan då får en likadan söm bak som ett par kostymbrallor har. Kruxet är baksömmen då tyget måste tas in för att passa nya midjemåttet.
Jeans har alltid en typisk jeanssöm bak där styckena hakar i varann i fyra lager. Där syr skräddare i regel hellre en vanlig enkel söm (två lager som tex chinos har i benen) och drar med overlock-maskinen. Antagligen då de varken har tid eller maskiner som pallar att sy fyra lager denim. Det är inte hela världen på otvättade (raw) jeans, men stjäl lite av denimkaraktären - särskilt efter några tvättar.
Att sy in jeans med nån form av tvätt är därför alltid problematiskt. Denim bleks som bekant på väldigt karakteristiskt sätt just kring sömmarna, och de nya sömmarna får aldrig samma utseende som de ''denim-typiska'' originalsömmarna. Värst blir tex insydda benslut där blekningen plötsligt ''försvinner'' ner mot foten. Värt att tänka på.
Tack för bra artikel!
Den 05 juli 2018
Reagerade lite på regeln att man inte bör tänka på att få plats med ett stickat lager under kavajen, eftersom jag själv ofta bär just det. Men då handlar det alltid om en udda-kavaj/blazer/''sports jacket'' som mer används som ett ytterplagg.
Det finns en liten lucka i språket där, kan jag tycka, vilket ger en otydlighet. Svenska språket har en väldigt bred definition av kavaj - har till och med sett peacoats benämnas som bara ''kavaj''.
Den 25 augusti 2017
@Marcus: Ett spännande inlägg och tanke...
Jag tror dock inte det har att göra med en lucka i språket, utan snarare om inställningen till och avsikten med plagget man använder.
Det jag vill komma åt, är att oavsett om man kommer att bära en stickad tröja under, så skall kavajen nästan utan undantag (såvida man inte tänker en oerhört grov fiskartröja under) vara av samma storlek som när man provar den utan tröja under.
Den typ av tröja man har under sin kavaj är i övervägande antal fall en tunt finstickad ull eller bomullströja som i sig inte tar upp mer utrymme under kavajen än att kavajen i sig bör ha samma storlek som när man inte bär tröjan under, för att kavajen skall sitta bra på bäraren.
Om det nu är så att man undantagslöst alltid skall bära en mycket tjock grovstickad tröja under sin kavaj, så skall man givetvis köpa en kavaj som är större. Den kommer dock att sitta mindre bra på bäraren, om denne inte har den mycket stora tröjan på sig under kavajen.
Exempelvis mycket grova, klassiskt brittiska tweedkavajer avsedda som ytterplagg kan lämna visst utrymme för att ha en större storlek än vad som är rätt för bärarens egentliga kroppsform, då dessa robusta plagg inte sällan likt en riddar-rustning behåller formen oavsett vad den sitter på. Dessa är dock ett i sammanhanget ganska nischat och nästintill försumbart specialfall ; )
Kort sagt, bygger resonemanget i texten på kavajer, generellt, oavsett om de är uddakavajer, eller överdelen till en kostym. En blazer skiljer sig inte på något vis från en uddakavaj i form och snitt då de mest är olika ord för samma plagg, mer än att club-blazers är försedda med knappar av metall.
"Sports coat" är ju sedan i sin tur bara det engelska, allt mer sällan använda ordet för just "uddakavaj". Ser det idag mest använt av #menswear fantaster i bloggsfären och sociala medier, samt givetvis av männen som fortfarande lever, ur den generation där "sports coat" var just en jacka för sport, och inte alls hörde hemma i urbana sammanhang.
Dagens "kavaj" var trots allt en gång sedd i stil med dagens vind och skaljackor; ett plagg man hade på sig på fritiden när man sportade, och aldrig någonsin i jobbsammanhang. Det är mycket, mycket länge sedan : )
Det vore intressant att höra i vilket sammanhang du hört en peacoat, a.k.a. skepparkavaj, en grov dubbelknäppt ulljacka, bara benämnas "kavaj"? : )
Den 25 augusti 2017
@Care of Carl (Mikael): Jag tror vi är av olika språkkänsla gällande kostym-kavaj kontra blazer - både i snitt och ordets betydelse. ;)
Jag anser nämligen att en kostym-kavaj definitivt ska vara snävare skuren än en blazer, om den i första hand är avsedd för utomhusbruk. En uddakavaj menar jag är en kavaj som sytts som en del av en kostym, men som av ena eller andra anledning för tillfället bärs tillsammans med en annan byxa än den som hör samman med kostymen.
En blazer, om den i första hand är avsedd för utomhusbruk, bör ge rum för ett stickat lager - och dessutom lämna lite luft för extra isolering.
Att säga att uddakavaj, blazer och sport coat är samma sak menar jag är felaktigt. Ta en titt på t.ex. Brooks Brothers sortiment, där man ofta ser sport coats modellade med ett stickat lager under.
Jag kan erkänna att jag eventuellt använder ordet ''blazer'' när jag egentligen menar ''sport coat'', men i så fall vidhåller jag att det finns ett glapp i det svenska språket och att dessa två ord inte alls är direkt synonyma i det engelska språket. :)
Den 30 augusti 2017
@Marcus: Härligt välmotiverad och kunnigt presenterad respons! Då förstår jag jag hur du tänker. Ja, som sagt, kavajer för utomhusbruk kan berättiga att man bör lämna utrymme för förstärkningsplagg under. Själv är jag också mycket förtjust i att använda bl.a. min olivgröna quiltade foderväst från Barbour såväl under som ovanpå kavajer för utomhusbruk, beroende på om de har en smalare eller mer rymlig passform.
Sen är det mycket som du säger en fråga om tycke och smak gällande vilken passform man föredrar. Jag vill dock alltid att mina kavajer skall ha en god form när jag bär dem, oavsett om jag avnänder förstärkningsplagg under, eller ej.
Jag tror det till viss del existerande språkliga glappet i kavajterminologi, är att kavajtraditionen till stor del bleknade bort i Sverige under lång tid. Tack och lov känns det som att den fått en viss pånyttfödelse, mycket tack vare ökat klädintresse hos män, ofta via medier och sociala mötesplatser som exempelvis detta kommentarsfält! ;D
Den 05 september 2017
Jag tror att problemet är att 40-talisterna ville bryta med alla traditioner, och har sedan inte kunnat lära varken sig själva eller sina barn vad som är god stil. Stil är nämligen att vara rätt klädd vid varje tillfälle. För oss ''gamlingar'' är det en styggelse att se alla okunniga som tycker att jeans och t-shirt går i alla sammanhang.
Jag kan mycket väl tänka mig att åka till stan i shorts, om jag skall till eller plantskolan, men att gå på banken eller på restaurang i shorts är lika stillöst som att gå till livsmedelsbutiken i badkläder.
Vad gäller de svarta skorna så är den klassiska regeln ''when in London and after six''. Till fracken, som är högtidsdräkt, har man svarta oxfordskor och svart väst före kl 18, efter kl 18 har man vit väst och lackskor (helst pumps med sidenrosett, om man vågar).
Den 03 juli 2018
BYXOR SOM ÄR FÖR STORA I MIDJAN ÄR BRA, BARA MAN BÄR DEM MED SKÄRP?
Nej, byxor som är för stora i midjan ser riktigt illa ut, om man snörper ihop dem med en livrem. Däremot går det utmärkt att ha byxor som är något rymliga i midjan, om man håller dem uppe med hängslen. Det är inte bara elegant, det är också bekvämt. Problemet är bara att byxorna då behöver vara lite högre i midjan än den höftskärning som är allenarådande idag, så man får beställa hos sin skräddare. Snyggast är naturligtvis att komplettera med en väst, som då når ner över byxlinningen.
Det allra fulaste är byxor som är så små att de sitter under den fritt pösande magen.
Den 03 juli 2018
Uppmuntra inte shorts på stan! Folk över 12 ska klä på sig i stadsmiljö.
Den 03 juli 2018
Jag har aldrig navy och svart tillsammans. Det är något min far alltid sagt är big no no. Självklart skillnad gällande melerade plagg samt denim.
Den 05 juli 2018
Jag trivs i min cowboystil. Jeans, skjorta, skinn/läderväst, hatt och boots. Och när jag väl klär upp mig ser jag mer ut som en gammaldags bankman med ärmhållare och western bowtie eller bolotie. Men vad gör det när det är inne med personlig stil??
Den 08 juli 2018