Blazern, en mångsida sportjacka. Så var det dock inte i dess tidiga år, då sågs den enbart på havet. Blazern var från början en uniform för de välbärgade till havs: styrmän och kapten, den menige sjömannen hade enbart på sig skjorta och ibland en ylletröja.
Född i 1800-talets vågor
Det är svårt att precisera när och var blazern blev kom till. En intressant historia lyder att kaptenen på skeppet HMS Blazer utrustade den finare delen sin besättning med eleganta blå kavajer när Drottning Victoria 1837 skulle besöka skeppet. Ryktet om de välklädda männen på HMS Blazer spred sig och kavajen de hade haft på sig blev därefter kallat en blazer, taget efter skeppets namn.
En annan och mera saklig förklaring till blazerns ursprung, är att den blå blazern med de blanka knapparna är en förenkling av den blå kraglösa rocken, som engelska sjöofficerare började att använda under 1700-talet. När den moderna kostymen “the lounge suit” med en höftlång kavaj blev alltmer populär i England, USA och Europa, under mitten av 1800-talet, slutade sjöofficerarna att använda den blå kraglösa rocken och använde i stället en blå kavaj, vanligen i en dubbelknäppt modell.
Det är dock tveksamt om den blå sjöofficerjackan med blanka knappar hade benämningen blazer i ett tidigt skede. Engelska dräkthistoriker lutar mot att den hade namnet “reefer jacket”. Det var tidigast på 1900-talet som benämningen blazer innefattade blå kavajer med blanka knappar.
Den ”flammiga” kavajen
På 1800-talet refererade ordet blazer, som egentligen betyder ”flammande” eller ”blossande”, till en spräckligt mönstrad kavaj. Det var huvudsakligen de som studerade vid de engelska universiteten i Oxford och Cambridge som bar kavajen, till exempelvis roddtävlingar på Themsen eller till den årliga Henley Regatta.
Konstigt nog heter de studerandes färgrika kavajer inte längre blazer, utan idag är “boating jacket” det vanliga namnet på kavajen - om man letar efter en festlig randig, men kanske inte så praktisk kavaj, så är denna värd att överväga.
Idag är istället ordet blazer synonymt med en blå kavaj med något ljusare knappar, ofta i metall, dock inte alltid. Förvirrande, ja, men det är det som är charmen med de många ord som används inom herrmode, deras betydelser är inte alltid solklara och förändras över tid.
Klubbkavajen
Med tiden fortsatte den färgrika blazern in i sportens värld, efter att först introducerats vid roddtävlingarna vid Oxford och Cambridge. Snart började också cricketspelare använda kavajen i färgrika klubbfärger innan de gick på banan där de sedan spelade i enbart sin skjortor.
Under 1920-talet bar också tennisspelare blazern. Spelarna hade då ofta på sig en klubbkavaj innan och efter en match. Ofta med klubbens emblem på kavajens bröstficka.
När kostymen är för stel
Under 1920-talet började blazern att frångå sin roll som en del i en uniform. Nu var det inte längre bara sjöofficerare och idrottsmän, som bar den.
I situationer när kostymen blev för stel, exempelvis på en semester eller till inofficiella fester, började man nu använda en marinblå kavaj enligt engelsk förebild.
Blazerns många byxor
När sjöofficerarna använde sin blazer hade de ofta på sig vita byxor i kraftig bomull, också kända som “white ducks”. Tennisspelare och cricketspelare använde mjuka vita flanellbyxor till blazern. Efterhand började grå flanellbyxor och garbadinebyxor också bli vanliga att bära till den. Faktiskt i sådan grad att stilen med blå blazer och mellangrå flanellbyxor fortfarande beskrivs som ”den klassiska kombinationen” eller ”the menswear uniform”.
Under 1900-talet började segling bli en allt mer vanlig fritidsaktivitet. I denna sport utvecklades en fascination för röda byxor liknade dem som franska fiskare i Bretagne hade använt i generationer. Om det var ceremonier eller andra festligheter i hamnen tog man ofta på sig en blazer som överdel och där av kom traditionen att använda röda byxor med blå kavaj.
Blazerns nyaste kompanjoner är chinos och jeans, speciellt amerikaner är särskilt förtjusta i att kombinera en blå blazer med chinos. Ofta går denna look under namnet “The California Tuxedo”, eftersom män i det informella Kalifornien har en tendens att bära en blå blazer tillsammans med khakifärgade chinos när de ska klä upp sig.
Andy Warhol spelade under 1980-talet också en central roll i introduktionen av att bära blazern med jeans. Populära bilder från den tiden visar honom ofta i jeans, kavaj och randig slips.
Så använder du kavajen idag
En randig slips är ett utmärkt val till blazern, eftersom slipsens ränder på ett diskret sätt knyter an till kavajens historia som ett klubb- och officersplagg. Slips är dock inte obligatorisk med en kavaj i dag, skjortkragen kan även vara öppen eller så kan man använda en fluga.
Skjortan man bär till blazern är vanligen ljusblå, blårandig eller rosa. Men det finns fler och mer färgstarka alternativ. Kragen kan vara nedknäppt (button-down) och tyget kan vara i oxford, men företrädesvis av ett finare garn, eftersom skjortan då inte dominerar kavajens textur.
Loafers eller munkskor är idealiska med en blå blazer. Chelsea boots, chukka boots och vanliga snörskor är också bra alternativ.
De senaste åren har en blazer kombinerad med en vit öppen skjorta och jeans blivit en del av många mäns uniform, när de skall gå på fest. Ofta placeras en näsduk i kavajens bröstficka, för att addera lite färg.
Om man ska summera är den marinblå blazern ett väldigt mångsidigt plagg och det blir svårt att bygga upp en bra basgarderob idag utan minst två varianter: en lättare för sommarhalvåret i en marinblå-mellanblå färgnyans samt en klassisk marinblå yllekavaj till vinterhalvåret.
Text: Torsten Grunwald
Foto: Morris