Kvalitet är ett väldigt brett begrepp, kopplat till upplevelsen av de plagg du köper. Du tjänar dock alltid i längden på att investera i god kvalitet. Läs våra tankar om varför lågt pris inte alltid är billigt.
Det finns mängder av uppfattningar om vad som är god kvalitet. Det är i stort sett alltid starkt kopplat till den egna upplevelsen av den investering man gör. Att få den känsla man vill uppnå med kläderna man bär för någon annan är det att kläderna kommer från rätt leverantör.
Ofta talar man dock i första hand om material- och tillverkningsmässig kvalitet. Hur länge ditt plagg faktiskt håller, men framförallt håller sig snyggt. Alltför många av oss luras mer än en gång av att göra ett inköp där vi känner att vi för stunden sparar pengar på ett billigare inköpspris.
Vår syn på kvalitet i detta sammanhang är nivån på hantverket, materialen som använts och kunnandet det hela utförts med.
I flera fall har vi diskuterat värdet på varor vi säljer med kunder och läsare. Någon undrar hur varor från en tillverkare kan vara fyra gånger så dyra som till synes likadana plagg av annan sort. Skor är ett ofta förekommande exempel, där ett par loafers kan kosta mellan 500 – 1000kr i en genomsnittlig skobutik medan många av våra loafers kostar ca 3000kr eller mer. Vad är det som gör att skillnaden i pris kan vara så påtaglig?
Jag skulle våga påstå att skorna för ungefär 800kr paret, många gånger kan anses vara dyrare än dem som kostar 3000kr. Nu undrar säkert många av er om jag luktat lite för mycket på limmet man fäster skosulor med? Ett par skor som kostar nästan fyra gånger så mycket, kan väl inte vara billigare?
Om vi börjar med att tala om materialkvalitet, vilket är en mycket stor del av kvalitetsbegreppet i ett par skor, är skillnaden mellan det läder som används i billiga skor, och det som används i ett par handsydda kvalitetsskor, milsvid. Det tar ofta ett tag innan man förstår just hur stor skillnaden är. Efter att ha avverkat ett antal billigare skor som spricker, eller tappar formen efter ett år eller två, och sedan provar ett par kvalitetsskor som kan hålla år efter år efter år, och bara bli vackrare då lädret av god kvalitet åldras med värdighet, börjar man förstå poängen i resonemanget.
Under de välsydda skornas livstid, skulle du behöva köpa flera nya par av de sämre skorna, vilka trots att de är nya, ofta mest ser ut just som billiga skor i form, modell och material. Dessutom måste du inför varje köptillfälle leta upp en ny modell du gillar lika mycket som de du redan hade.
En kvalitetssko varar, år efter år. Det kanske svider lite när du köper den, men du kommer sannolikt ofta att tacka dig själv i efterhand för att du gjorde investeringen.
Passform, rätt färg och modell, kan också vara ett mått på kvalitet. Om du bara får den där rätta magkänslan att du inte vill ta av dig plagget du provar, när du sätter på dig den där kavajen som kostar 6000kr.? Lita då på den.
Ofta tummar vi lite på våra principer, och köper istället en snarlik kavaj för kanske 3500 – 4000kr som ändå blir fel. Den är helt enkelt inte det där första plagget du verkligen ville ha. Det kan resultera i att du använder den billigare kavajen lite pliktskyldigt några gånger, men ofta önskar att du istället lagt de extra pengarna på den dyrare kavajen.
En annan aspekt att ta i beaktande är om du vill betala för ett känt varumärke, eller ett välsytt plagg?
Flera varumärken lägger stora pengar på att bygga upp sitt brand via reklam och annat som gör det prestigefullt att äga deras kläder. Sedan räknar de ut hur mycket vinst de vill göra på varje sålt plagg, och i slutändan får de fram hur mycket pengar det får kosta att producera plagget.
På samma sätt finns det företag som istället tillverkar en bra produkt de tror på av bra material, med kunnig och välutbildad personal. Därefter räknar de ut vad det kostat att producera produkten, vilket får styra prissättningen. Varumärket är ofta mindre känt av allmänheten, men välkänt bland klädintresserade.
Det går att ta diskussionen om begreppet kvalitet, nästan hur långt som helst. Etik om arbetsförhållanden i fabrikerna där plaggen produceras? Förhållanden där bomullen odlas eller där djuren som ger ullen eller lädret växer upp.
I slutändan är det viktiga att du med lite erfarenhet, lär dig vad som innebär kvalitet för just dig? Vad du själv tjänar på att betala extra för vid köp, för att det skall kännas rätt även i längden? Den lite slitna klyschan står sig dock ganska bra: ”Buy once, cry once”. Köp en gång, och gör det ordentligt, istället för att betala om och om igen då det inte blev riktigt rätt första gången.
Text/styling: Mikael Vallin, Care of Carl
Foto: Evelina Svantesson, Care of Carl