Att kalla någon gentleman är ofta en trevlig komplimang. Många använder begreppet och säger sig vilja vara just en sådan, men vad innebär det egentligen att vara en gentleman, historiskt och idag?
En gång i tiden, föddes man mer eller mindre till gentleman. Det var något du ansågs vara utifrån släktskap, finansiella förutsättningar och de levnadsvanor och den klädmässiga stil som följde. Gentlemannaskapet skulle även bygga på ett höviskt förhållningssätt gentemot omvärlden och människor omkring dig. Sanningen var dock inte alltid fullt densamma i verkligheten. Om du ansågs vara en gentleman i 1700- och 1800-talets England följde många fördelar per automatik, i stil med en blidare syn på exempelvis lagbrott i förhållande till vanliga mindre ekonomiskt bemedlade personer.
I Charles Dickens ”Lysande Utsikter” ges en god bild av hur gentlemannaskapet en gång uppfattades. Den föräldralöse smedlärlingen Pip får plötsligt ett oväntat ekonomiskt stöd för att flytta till London för att bil gentleman. Han frågar tidigt: ”Hur skall jag försörja mig i London?”, varpå hans förmyndare skrattar gott och konstaterar: ”du ska vara en gentleman”.
Det framkommer att Pips välgörare är en enkel man som tidigare i livet dömts till ett långt fängelsestraff, för en handling som begicks tillsammans med en annan man som vid tiden för brottet ansågs vara just gentleman. Wills välgörare dömdes till ett mycket långt straff och deportering till Australien. Medbrottslingen ansågs, som gentleman, ha vilseletts av ”den vanlige mannens dåliga inflytande”, och får en i sammanhanget mycket mild dom.
Den unge gentlemannens levnadssätt målas upp som en vardag av att spendera pengar på dyra middagar, fina kläder och fester av hedonistisk karaktär, inte sällan med en översittarattityd mot sin omgivning. Efter en lång och invecklad historia står det dock tydligt klart att sant gentlemannaskap handlar om inre godhet och respekt, och inte om en välpolerad fasad.
Idag används begreppet gentleman fortfarande ofta för att beskriva ett välklätt och gärna påkostat yttre. ”Han ser ut som en gentleman”. Något som bör vara den slutliga touchen och visuella uttrycket för den underliggande personligheten. Den sanne gentlemannen är en person som beter sig väl, ödmjukt månar om sin omvärld och behandla sina medmänniskor på ett pålitligt och värdigt sätt.
Grunden för gentlemannaskapet ligger i ord som: Omtanke, respekt, ödmjukhet, pålitlighet, ärlighet och kvalitéer som dessa. Snällhet i synnerhet. Inga kläder i världen kan dölja en dålig attityd. De kan dock vackert lyfta fram en underbar personlighet. Oavsett om du bär handsydda skor, eller sneakers, kostym eller jeans och tröja, bor det en gentleman i oss alla.
Gentlemannen och gentlekvinnan finns överallt omkring oss. I leendet du ger eller får när du av en händelse möter någons blick på bussen eller tåget mot jobbet i morgonrusningen. När du tar dig tid att, trots att du själv har bråttom, hjälpa personen som tappar något. Klassikern att hålla upp dörren för någon som själv har svårt att göra det. Det ligger väldigt mycket i att ju mer du ger din omvärld, desto mer får du själv tillbaka.
Välj att aktivt prova en dag. Ge komplimanger. Ge någon oväntad hjälp. Stanna upp och ta ett extra rofyllt andetag när det känns som omvärlden rusar förbi dig. Inställningen kommer att belöna både dig själv, och alla i din närhet. Gentlemannaskapet ligger i såväl små vardagsgärningar som i större insatser, och vem som helst av oss kan välja att vara en gentleman.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Vad tyckte du om den här artikeln?
4 Kommentarer
Tänkvärd artikel i denna egotrippade tid.
God fortsättning på Er alla.?
Den 25 december 2016
@Rolf Waldmark: Tack så mycket Rolf, och detsamma!
Den 27 december 2016
@Mikael Vallin:
Bra skrivet!!!!
Att hålla upp dörren för kvinnor och äldre har jag blivit lärd sen barnsben och även fått en avhyvling av min mor om jag missat. Detta är något jag alltid gör oavsett stressad eller ej. Även att ha en respekt gentemot äldre. Tyvärr något man sällan ser idag iaf i Stockholm där jag bor.
Den nya ''skiter-i-allt'' attityden (oftast förknippad med förorten/yngre människor) samt ''ypppie'' attityd där man sparkar neråt och slickar uppåt (Stureplan) känns förkastlig och representerar allt jag blev lärd att inte anamma.
En gentleman, anser inte att jag är en sådan pga att jag bär dyra klockor,kläder och skor, utan för att jag behandlar människor väl oavsett härkomst, klass och stil och inte vare sej dömer eller värderar andra människor mindre..
Den 25 december 2016
@Mikael: Tack så mycket för de varma orden. De vänliga själarna finns överallt, i alla klasser. Det är också ofta när man själv stannar upp och tillåter sig att ta tid för omtanke inför omvärlden, som man även hinner lägga märke till andra med samma inställning. God fortsättning på julen.
Den 27 december 2016