Text: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson
Idag skall vi kika lite närmre på Made in England och vad det faktiskt innebär och står för.
Tittar man i ett historiskt perspektiv så har Storbritannien varit ledande inom textil, hantverk och produktion på många sätt. Det finns många anledningar till detta men några av de mest naturliga har varit att de gick i bräschen för industrialiseringen under framförallt 1800-talet. De har haft god tillgång på insatsvaror och varit oerhört innovativa vilket lett fram till flera nya produkter och tekniker. Det går att fördjupa sig enormt inom detta men det har vi inte utrymme till. Idag skall vi istället lyfta fram några och berätta varför det ser ljusare ut än på många år.
Det är fullt naturligt att engelsmännen har varit innovativa när det kommer till produkter vars funktion syftar till att skydda mot vädrets makter. Det finns ett antal exempel på detta och vars påhittighet och innovationsförmåga gjort att vi än idag har både funktionella och stiliga produkter.
Ett exempel är britten Samuel Fox som förvisso inte uppfann det moderna paraplyet men väl utvecklade och förfinade det under mitten av 1800-talet. Denna produktutveckling användes senare av ett företag som av en slump har ett liknande namn, nämligen Fox Ltd. Umbrellas. De har sedan 1868 tillverkat kvalitetsparaplyer i Surrey som skyddar både britter och andra anglofiler runt om i världen från regn.
När det kommer till skor finns det ännu mer att säga. Det brittiska arvet i detta fall är enormt och Northampton en timme norr om London utgör själva navet för denna tillverkning. Det finns massor av vassa tillverkare här vilka alla bedrivit tillverkning i generationer och århundranden. Flera av dem så som exempelvis Loake, Edward Green och Crockett & Jones är fortfarande familjeägda och inte sällan har många av de anställda jobbat hos samma fabrik i hela sitt liv. Hantverkskunskapen och traditionen är stark.
Ovan är alla exempel på företag som funnits mycket länge och som är mycket framgångsrika idag. Så har det tyvärr inte alltid varit för den brittiska textilindustrin. Från att ha varit mycket fina verksamheter så var det många som fick det tufft under 70-talet och fram till nutid och som tyvärr försvann helt. Vissa gick i konkurs och vissa andra hamnade i någon sorts dvala. Det har varit ett par faktorer som styrt detta. Massproduktion och en annan efterfrågan från konsumenter är en anledning och en flytt till låglöneländer en annan. Det är så klart tråkigt att en verksamhet som funnits i generationer tvingas stänga ner. Speciellt när alla förutsättningar så som hantverkskunnande och tillgång på bra material är så god.
Allt är dock inte nattsvart och det kan man bland annat tacka dig och mig för (åtminstone delvis) då vi återigen som konsumenter har börjat efterfråga det man kan kalla heritage samt välgjorda produkter Made in the UK. Samt att det finns eldsjälar och personer som vågar satsa och hålla ut och sätter en ära i att finnas kvar i England.
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.