När det kommer till bröstnäsduken, så har den fått ett uppsving de senaste åren. Denna lilla trevliga accessoar ger oss män en möjlighet att sätta en personlig prägel på hur vi bär och matchar en kavaj. Kombinationsmöjligheterna vad gäller färg, mönster och material är oändliga. Det finns få rätt och fel, det är bara fantasin som sätter sina gränser.
Idag tänkte jag dels berätta lite om dess ursprung och funktion samt dela med mig om lite tips kring hur den kan bäras och matchas. Jag är inte en särskilt kreativ eller konstnärlig person utan rutinen att sätta samman en outfit vad gäller färger, mönster och material är mitt sätt att uttrycka mig aningen estetiskt. Det kan låta lite märkligt men för mig är det en fröjd att plocka fram dagens kläder innan jobbet och försöka skapa en sorts harmoni som är personlig och förhoppningsvis snygg. Näsduken spelar en viktig roll i denna helhet som skapas när alla plagg och accessoarer samverkar och harmoniserar.
Som så ofta börjar jag gärna med en kortare tillbakablick. Bröstnäsduken har funnits i riktigt länge.
Det är lite oklart exakt när och hur den började bäras. Studerar man historien så kan man se något som liknar bröstnäsdukar både i antikens Egypten och Grekland. I ena fallet bar man infärgade tygstycken i fickan för att visa att man var förmögen. I antika Grekland bars tygbitarna parfymerade för att man helt enkelt skulle lukta gott. Dessutom så började gladiatorspelen under Romartiden med att kejsaren släppte sin näsduk. På detta sätt vet man att det har funnits någon sorts näsduk eller motsvarande väldigt länge.
Många menar att bröstnäsduken så som vi ser den idag kommer från England och medeltiden. Den skall då ha burits och gjorts vanlig av kung Richard II mellan år 1377 och 1399. Från denna tid har bröstnäsduken burits runt om i Europa hos främst överklassen där den blev extra populär i Frankrike.
Det fanns och finns fortfarande två funktioner för näsduken. En var som ren dekoration och då var den gärna av något exklusivt material så som siden och gärna med brodyr. Den andra funktionen var av praktisk art. Man använde den helt enkelt för att snyta sig eller hålla för ansiktet för att skydda sig mot bakterier. De näsdukar som användes av praktisk karaktär var oftast enklare och av linne eller bomull och dem bar man i byxfickan eftersom det ansågs som ofint att visa en använd och smutsig näsduk i fickan. Det sägs att man i början hade två näsdukar eller fler med sig och att en oanvänd bars i bröstfickan för att förbli ren tills den skulle användas.
Från 1920-talet och till idag har den burits på samma sätt och varit en naturlig del när man burit formell kostym. Den har också erbjudit oändliga möjligheter att ge en outfit en personlig prägel.
Det är inte roligt att komma med pekpinnar och säga vad som är rätt och fel när det kommer till kläder och stil. Det finns många regler och det kan vara bra att känna till vissa av dem för man får bara bryta mot en regel om man känner till den.
När det kommer till näsdukar så finns egentligen en enda regel. På begravning så bärs en vit diskret vikt i fickan ihop med den svarta kostymen. Detta även om riktigt konservativa menar att man inte skall bära någon näsduk alls i fickan vid detta tillfälle. Annars finns det inga andra regler.
Det som är rätt är det som helt enkelt ser snyggt ut, därför tänkte jag försöka dela med mig lite hur man kan tänka när näsduken matchas med resten av klädseln.
Det finns förslagsvis två huvudsakliga principer som man kan hålla sig till. Först och främst kan man matcha tre olika mönster. Det kan vara en omönstrad kavaj, randig skjorta, enfärgad slips och stormönstrad näsduk. Eller rutig kavaj, enfärgad skjorta, randig slips och paisleymönstrad näsduk.
Nästa regel är att inte skapa för skarpa kontraster mellan kavaj och näsduk. Så med detta i åtanke så väljer man till en tweedkavaj med matt yta eller kavaj i flanell med borstad finish en näsduk i ull/siden som har en matt yta.
Bärs en kostym som är mer formell och med lite tunnare och finare i tyg så bär gärna en näsduk i siden eller en diskret i vit, grå eller blå i linne eller bomull. Det blir mindre kontrast och ser bra ut.
Ut och testa nu själva, prova er fram och våga experimentera lite. Som sagt är pekpinnar inte trevligt. Skall några råd ändå skickas med så kan det vara bra att ha detta i åtanke då de följande är dont´s:
- Rutiga näsdukar är generellt sett svåra att matcha även om det går, men det kräver sin man.
- Undvika att ha exakt samma färg och mönster på slips och näsduk. Det är faktiskt aldrig särskilt snyggt
- Lägg lite vikt vid hur ni formar den i fickan. Jag personligen tycker inte om det jag kallar ”toppvikningen”. Detta är när näsduken likt en strut sticker upp mer än 4 cm ur fickan, inte sällan ser man att den lite djärvt (och tyvärr ganska fult) sticker upp 8-9 cm, detta bör man undvika.
Behöver ni lite hjälp med formen på näsduken och hur den kan vikas så är ett snyggt alternativ det man kan kalla en puffvikning. Då tar man den i ena handen. Sen nyper man till med två fingrar precis på mitten likt när en trollkarl trollar. Sen drar man i denna mitt och håller i de andra ändarna med andra handen. Vik den sedan på mitten, snurra ett varv och ”puffa till” den ena delen som alltså inte utgör ändarna. Sen för man försiktigt ner den i fickan så att puffen syns ca 2-4 cm ovanför fickan och sen ser det bra ut om näsdukens 3 eller 4 ändar kan sticka upp lite snyggt bakom och vid sidan. Detta ser man hos många välklädda män idag, men som sagt det finns inga rätt och fel.
Det är det som är tjusningen med kläder. Det skall vara roligt!
Text & Foto: Olof Nithenius
Vad tyckte du om den här artikeln?
4 Kommentarer
Intressant och rolig läsning som vanligt! Näsduken på översta bilden. Var hittar man den?
Den 11 mars 2017
@Linus Albinsson : Roligt att du gillar inlägget! Näsduken är Olofs privata och kommer från Rubinacci.
Den 13 mars 2017
Jag var grymt skeptisk till bröstnäsduk fram till ungefär början av 2016. Nu kan jag inte tänka mig att bära kavaj utan det.
Tänk färger, materialblandningar och mycket mönster. Kan typ inte bli fel!
Den 13 mars 2017
@Daniel: Kul att du har fått upp ögonen för bröstnäsduken! Det går som sagt att göra väldigt mycket med den. Ofta är det den som sätter pricken över i:et, i en klädsel.
Den 13 mars 2017