Text: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson & Getty Images
Nu när sommaren är till ända och vi närmar oss höstens friska väder är det lämpligt att göra en djupdykning i ett av de mest rustika och klassiska tygerna som finns, nämligen manchestertyget.
Vi går rakt på sak och börjar med att reda ut det här med namnet. Kommer tyget från Manchester eller varför kallas det som det gör? Svaret på frågan är ja och nej.
Tyget kommer ursprungligen inte från Manchester. Dock så vävde man tidigt detta tyg i det nordvästra grevskapet Lancashire och där Manchester är största staden. Detta område hade och har en rik textilindustri och det är logiskt att vi och några andra länder kallar tyget just för manchestertyg. På engelska kallades det för corduroy vilket enligt sägnen kommer från franskans corde du roi vilket översatt skulle betyda kunglig tråd typ.
Manchestertyget - ett tyg av en kunglig tråd?
Vad är då egentligen ett manchestertyg? Egentligen kan man säga att detta tyg, allt som oftast bara av bomull, är en variant av sammet med spår i. Rent tekniskt är det vävt av tvinnade parallella bomullstrådar. Ett vanligt begrepp man ofta stöter på när det kommer till manchestertyg är wale. Med detta menas hur många skåror som finns per tum och indirekt hur tjock tyget alltså är. Detta innebär att ju färre skåror desto lägre wale-nummer och alltså grövre tyg.
Det intressanta med detta tyg är att det har en rätt så rik historia. Redan för cirka 2200 år sedan säger historiker att man vävde denna typ av tyg i den egyptiska staden Fustat som ligger nära Kairo. Det fick senare namnet Fustian och exporterades under den tidiga medeltiden till delar av Europa. Lite senare under medeltiden började vi själva att väva ett likande tyg i Europa. Enligt vad man kan läsa sig till så slog det igenom brett under 1700-talet och då framförallt i England där man gillade praktiska och rustika tyg. Det har över tid varierat stort vilka grupper som burit tyget. Initialt var det fint och flott för att under 1800-talet massproduceras och bli en del av arbetarklassens arbetskläder och kostymer som skulle klara lite tuffare tag. Under 1920- och 1930-talet blev det mode igen och syntes då framförallt på lite sportigare kläder. Sen dess har det från tid till annan varit både inne och ute.
Det som går att säga om manchestertyg är att det liksom med tweedtyget känns väldigt brittiskt. Generellt sett har det också över tid framförallt tilltalat de intellektuella, samt personer med lite mera fria och kreativa yrken. Varför det är så är svårt att säga men en logisk förklaring är att dess lediga framtoning utgör raka motsatsen till vad de vanliga kostymtygerna gör. Genom att bära manchestertyg signalerar man rätt tydligt att man inte har ett formellt yrke så att säga.
Det är idag kanske inte så vanligt att bära hela kostymer i detta tyg. Men för den modige och stilmedvetna så finns dock oanade möjligheter. Att till exempel bära en marinblå kostym i detta tyg är både modigt och elegant. Annars är det absolut mest förekommande att man bär byxor i detta tyg och då är de allt som oftast i jord- och naturfärger som brunt, beige, olivgrönt, rostrött och så vidare.
Woody Allen, en känd bärare av manchesterkostymen
Det finns många kända bärare och ambassadörer för manchesterplaggen men skall man lyfta fram två så är det två av våra riktigt stora filmregissörer i form av Woody Allen och Wes Anderson. Wes ser man i stort sett alltid i just en brun manchesterkostym, något som har blivit hans signum.
Mycket lämpligt kommer under 2018 hans nya film Isle of Dogs ut. Vilka vågar då komma på premiären i en brun manchesterkostym?
Upptäck utbudet av manchesterbyxor »
Text: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson & Getty Images
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.