Nu låter denna rubrik fasligt högtravande, men det finns fog för att diskutera, och ta reda på hur många män egentligen tänker när de klär sig? Varför kommer välutbildade män till en fin middag eller ett jobbmöte, iklädda t-shirt?
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publicerad
2018-05-27
Vad som klädmässigt passar sig eller inte i olika situationer beror alltid på en stor mängd situationsspecifika faktorer, som varierar i det oändliga. Det kan dock kort konstateras att det ibland nästan verkar finnas någon slags stolthet i att inte klä upp sig, eller kanske ovilja och okunskap om varför man bör göra det, bland många män?
Det senaste konkreta exemplet, en stor middag på ett centralt beläget, välrenommerat hotell i Stockholm, vilken avslutade ett endags event för ett mycket stor prestigefullt företag i en kreativ bransch. Några av de anlända kan tänkas ha kommit till eventet direkt från jobbet. Oavsett vilket, under middagen på kvällen vilken serverades av uppklädda servitörer under mycket vackert arrangerade former, i en lokal som bjöd till mycket festlig stämning, sitter ändå ett stort antal män vid middagsbordet, iförda jeans och
t-shirt. Det kan rent av vara dyra limiterade jeans och t-shirts, men i många fall säkert inte det heller. Oavsett vilket, är detta oviktigt: Du bör som vuxen civiliserad man, inte komma till en fin sittande middag, iklädd
jeans och t-shirt. Oavsett om du är reklamarbetare, designer eller jobbar kreativt inom media.
Detta handlar inte om huruvida värden eller arrangören angett en dresscode eller inte för tillfället. Det handlar helt och hållet om hur du som gäst presenterar dig själv, och din syn på hur andra i sammanhanget får uppleva dig vid tillfället. Det är inte svårt att ta in kunskap om vad som är brukligt att ha på sig vid en stor, fin sittande middag. Det spelar ingen roll vilken bransch du är i, eller vilken ställning du har i företaget du arbetar på: Att presentera sig med en klädstil som visar att du gjort en ansträngning, är rent och skärt sunt förnuft, respekt, men inte minst naturlig artighet inför gästerna omkring dig, och värden.
LÄS MER: En kort guide till klädkoderOm det är så att man vet med sig att man måste arbeta ända intill tillfället i fråga, eller på annat sätt vara upptagen i annan aktivitet innan det tillfälle man behöver vara mer välklädd, kan det kännas som ett mer naturligt alternativ att vara omklädd redan från morgonen, så att man är redo när tillfället äger rum. Med lite planering är det väldigt lätt att lyckas överbrygga både jobbdagen med middagen, och kanske även få några komplimanger under den tidigare delen av dagen.
En tanke är att en middag vid ett större event ofta innebär att du kan träffa en mängd olika människor. Kollegor, kommande eller befintliga kunder, höga chefer i din verksamhet, eller rent av, dina framtida arbetsgivare. Se här är ett gyllene tillfälle att visa dig från din bästa sida, samt en chans att använda kavajen eller kostymen du skulle vilja använda oftare!
Naturligtvis kan inte alla män vara förtjusta i att bära kavaj eller
kostym, ens till fest. Det finns dock ett riktigt stort värde i att förstå samspelet mellan de kläder du bär, och de visuella signaler du sänder till alla i din omgivning. Framförallt alla dem du inte talar med under eventet!
Detta gäller naturligtvis situationer där det är uteslutet att vissa individer inte har råd att klä sig i annat än just jeans och t-shirt, eller andra mycket lediga plagg:
Att presentera sig själv både visuellt och personligt, klädmässigt och uppförandemässigt, på ett sätt som tydligt visar att man gjort en ansträngning, är ett tecken på både artighet och respekt inför såväl din omgivning, som dig själv. Ta chansen!
Mikael Vallin