Tenniströja, polo, piqué eller golftröja. Det som vi till vardags kallar för en piké eller pikétröja har otaliga namn och förekommer i minst lika många utföranden. Vi reder ut begreppen och vad du ska tänka på när du köper den i vår stora guide om pikén.
För att komma lite till klarhet med pikétröjan och hur den idag ser ut så börjar vi med att reda ut dess ursprung och historia för att sedan gå vidare till vad du ska tänka på när du köper en pikétröja och hur den ska sitta.
INNEHÅLLPikétröjans ursprung & historiaBegreppen; Polo, Piké, PiquéVad du ska tänka på när du köper en pikéHur ska en piké sitta?Stiltips: Så kan du bära pikénPIKÉTRÖJANS URSPRUNG & HISTORIA
Även om vi är väl bekanta med några av de mest ikoniska tillverkarna av pikétröjan som
Lacoste, Brooks Brothers, Fred Perry och Polo Ralph Lauren, så är den välkända tröjans ursprung till stor del för eftervärlden okänd. Vi tar en titt på vad vi känner till.
Hästpolo och pikén
Pikétröjan som vi känner den idag går troligen till stor del att härleda till tennislegendaren René Lacoste som på 1920-talet började göra en kortärmad variant av de plagg som tidens polospelare bar, fast i en mer teknisk tygkvalité som hette piké eller piqué.
För att hitta detta plaggs ursprung blickar vi ännu längre tillbaka i tiden, till slutet av 1800-talet och staden Manipur, i det då brittiska Indien. Det sägs att engelska soldater som stationerade där ska ha bevittnat när några av lokalbefolkningen spelade en match polo och därefter själva tog sig för att starta världens första hästpoloklubb. En sport som sedan skulle bli väldigt populär inom imperiet. Till saken hör den att plaggen som man bar när man utövade sporten vid den tiden var skjortor av tjockt bomullstyg och med breda kragar som fladdrade i vinden. För att undvika att få kragarna i ansiktet när man red valde man att fästa kragarna med knappar och den första button down-kragen hade kommit till, som sedan skulle ligga till grund för två olika ikoner –
oxfordskjortan och pikétröjan.
Brooks Brothers del i utvecklingen av pikén
Under en resa till England, vid slutet av 1800-talet kom John E. Brooks, arvtagare till den amerikanska herrekiperingen Brooks Brothers, att bevittna en match hästpolo. Hans intryck av sporten vet vi inget om, men vad som historien förtäljer är att han fastnade för den anordning som spelarna hade för att knäppa fast sina skjortkragar. En idé som han tog med sig hem till Amerika och som skulle leda till att varumärket introducerade sin mycket kända skjorta med button down-krage – the OCBD-shirt (Oxford Cloth Button Down) eller som varumärket själva också väljer att identifiera den ”The Original Polo Shirt”.
Kanske inte vad vi idag skulle kalla en pikétröja, men ändå en anekdot väl värd att nämna i tröjans utveckling och härkomst.
Tennisen och René Lacostes avtryck på pikén
Tennis sägs härstamma från kloster i norra Frankrike så tidigt som under 1100-talet och utövades, som många andra sporter vid denna tid, av välbeställda delar av befolkningen. Under 1900-talets tidigare delar var spelet fortfarande något man ägnade sig åt i överklassen. Klädseln bestod av en helvit utstyrsel av vita bomullsbyxor, vit button down-skjorta och ofta en vit v-ringad, stickad tröja.
Trivia:Ordet tennis började användas i engelskan under 1200-talet, sprunget ur gammal franska, via det Anglo-Normandiska ordet Tenez, vilket kan översättas till uppmaningar som Stanna! eller Ta emot! Ordet ropades till motståndaren när någon av spelarna skulle serva. |
Den franske framstående tennisprofilen René Lacoste var under sin tid något av en stilikon och rebell när det kom till kläder på tennisbanan. Med vågade ändringar av sin matchklädsel, som att välja att ersätta den traditionella vita skjortan med en luftigare version i pikétyg, ta bort den klassiska knäppningen och ersätta den med en som bara gick till bröstet och göra plagget kortärmat, chockerade han otaliga konservativa åskådare. Ändringarna hade han funnit inspiration till från hästpolon och de uppdaterade mjukare plagg, utan en button down-krage som man vid den tiden bar. Som en hommage till vart han fått sin inspiration till plaggen valde han att kalla sin tröja för ”polo”, istället för vad vi idag kallar en tenniströja.
Under en resa till Boston tillsammans med Davis Cup-laget under 1923, sägs det att Lacoste vid en promenad i staden mellan matcherna, såg en väska av alligatorskinn som han fattade tycke för. Lacoste slog vad med sin tränare Alan Muhr att denne skulle ge honom väskan om han vann alla sina resterande matcher. En närvarande journalist fick nys om detta vad och det blev grunden för att Lacoste internationellt kom att kallas The Alligator. Hemma i Frankrike blev Alligator till Crocodile, en symbol som Lacoste började brodera på alla sina matchkläder och som sedan även blev symbolen åt hans välkända varumärke.
Under tidigt 1930-tal gick Lacoste i pension från tennisen och lanserade i samarbete med André Gillier, ägare till en av Frankrikes största trikåtillverkare, en reproduktion av sin nu välkända pikétröja i form av varumärket La Chemise Lacoste – tröjan kom att bli en succé och tog världen med storm.
Fred Perry - skaparen av den ikoniska pikén med lagerkransen
Fred Perry är en annan tennislegend som också har gjort sitt avtryck på pikén. Perry kom från en bakgrund i arbetarklassen, och hade en svår väg in i tennisvärlden. Väl inne briljerade han dock ofta stilmässigt. I slutet av 1940-talet lanserade han sin första egna klädkollektion och 1952 släpptes hans, idag, ikoniska tenniströja med den broderade lagerkransen på bröstet. Ett plagg som har kommit att bli otroligt populärt bland de yngre under 1950-talet och senare också bland subkulturer som mods och soul boys.
Pikén, Ralph Lauren och den amerikanska drömmen
Under 1950-talet var pikén i USA omåttligt populär och efter att en bild 1952 släpptes på den dåvarande presidenten Dwight Eisenhower på golfbanan, bärandes en piké från Lacoste, sägs det att tröjans popularitet ökade ännu mer och att det var vid denna tidpunkt som pikén också etablerades som en självklar del av en golfares klädsel. Tröjan blev ännu mer tätt knuten till den amerikanska drömmen och ett gott liv.
Vid tiden tillverkades och distribuerades alla Lacostes tenniströjor i Amerika på licens av ett företag som hette Izod. Ursprungligen gjordes alla
tröjor av bomullspiké som originalet, men när man under 60-talet gick in i rymdåldern började Izod att experimentera med att göra tenniströjan av polyester.
Det sägs att en säljare av pikén ska ha berättat för en återkommande kund om plaggets nu fantastiska egenskaper och att tröjan varken skulle slitas ut eller tappa sin färg - kunden var en ung designer som hette Ralph Lauren och som älskade hur de gamla bomullspikéerna åldrades. I sin självbetitlade bok från 2011 berättar han ”Jag har gamla skjortor som är fulla av hål. De har blivit lappade och lagade och håller på att falla isär, men jag tänker inte kasta bort dem. Jag älskar hur plaggen känns, varje gång jag bär något av dem”.
Fäst vid idéen om den perfekta pikén lanserade Ralph Lauren 1972 sin första pikétröja i 24 olika färger under linjen
Polo Ralph Lauren. På bröstet pryddes tröjan av den idag så ikoniska polospelaren.
Hoppar vi fram till nutid så är Ralph Laurens piké lika mycket en ikon som Lacostes original och symboliserar en preppy och avslappnad stil, inspirerad av Ivy League och som har kommit att bli ett ideal för många stilmedvetna män världen över som vill köpa sig en del av den amerikanska drömmen.
Genom decennierna har de båda giganterna Polo Ralph Lauren och Lacoste ständigt kämpat om en förstaplats som den dominanta tillverkaren av pikén med varierat utfall och får idag ge utrymme för en uppsjö av andra tillverkare. Då du idag i stort sett kan finna pikétröjan i varje väl aktat varumärkes
kollektion. Liksom i flertalet lyckade samt mindre lyckade satsningar på enhetliga arbetskläder i handeln och diverse tjänsteyrken.
BEGREPPEN; POLO, PIKÉ, PIQUÉ
Ska vi en gång för alla försöka reda ut vad som skiljer de olika namnen piké, polo och piqué åt? Vi gör ett försök.
Piké är det svenska namnet för tyget som pikétröjan är tillverkad av och som har fått ge namn åt plagget.
Polo är den engelska benämningen för en pikétröja, som är hämtad från vad som sägs vara inspirationen till plagget – hästpolo eller kort polo. Något som kan vara lite förvirrande för oss svenskar då vi av någon anledning har valt att kalla vad man internationellt kallar för en turtle neck eller rollneck för en polotröja.
Piqué är en internationell benämning för pikétyget och kan ibland användas för att benämna en pikétröja.
VAD DU SKA TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER EN PIKÈ
Att köpa en pikétröja är inte nödvändigtvis så värst svårt. Det viktigaste att tänka på är om du gillar tröjan och hur den sitter på din kropp. Men för dig som verkligen vill gräva ner dig inför ditt inköp går vi igenom ett par faktorer som kan vara intressanta att titta på.
Kompromissa inte på storleken
Direkt rankat efter det faktum att du ska gillar tröjan du köper, så är storleken det viktigaste att tänka på inför ett köp. Oavsett hur snygg eller dyr tröjan är så kommer den inte att förhöja din stil om den inte sitter bra på dig. Kompromissa aldrig på att köpa en lite för liten eller för stor tröja bara för att det var den enda storleken som fanns kvar.
Läs mer om vad du ska tänka på när det kommer till en pikétröjas passform lite längre fram i stycket ”Hur ska en piké sitta?”.
”Oavsett hur snygg eller dyr tröjan är så kommer den inte att förhöja din stil om den inte sitter bra”
Värt att nämna när vi i är inne på storlekar är att det finns en mängd av dem. Vanligast är att pikétröjor graderas med systemet S-XXL, men det förekommer även att man märker dem med kostymstorlekar i systemet 46, 48, 50 och så vidare. Sen kommer vi till specialfallet Lacoste som brukar ett helt eget unikt storlekssystem där man graderar storlekarna i skalan 2-9, som du kan se en förklaring på nedan.
Lacoste tillämpar ett eget och unikt system för storlekarna i sina pikéer
Välj en passform som passar dig
Att det finns en uppsjö av passformer på kläder är troligen inte något nytt för dig och att de varierar mellan olika tillverkare förvånar dig förmodligen inte heller. Vi går igenom några av de vanligaste.
Slim Fit är idag den vanligaste passformen som finns att köpa, som även kan förekomma i ännu smalare versioner som Super Slim Fit. Denna passform lämpar sig oftast bäst till dig som är i hyffsad fysisk form och ger ett lagom tight intryck runt bröst och ärmar.
Värt att notera är att om du har en väldigt vältränad överkropp så kan det vara värt att överväga en lite vidare passform för att undvika en känsla av att du skulle dragit ett korvskinn över kroppen.
Custom Fit eller Regular Fit är vad man oftast kallar för en normal passform. Ralph Lauren kallar även denna typ av passform för Core Fit. Passformen är lite mer generös kring bröstet och lämpar sig för dig som vill ha en lite luftigare passform eller är lite grövre om överkroppen.
Classic Fit och liknande benämningar på en lite rymligare passform är idag inte så vanligt som det varit förr, då passformerna länge bara har blivit smalare och smalare. Denna typ av passform är rymligare och lämpar sig bra för dig som inte har den mest vältränade kroppen eller som vill ha en luftigare passform. Oftast är denna passform lite vidare i ärmarna om bröstet och är lite längre, vilket gör att den lämpar sig bra till att stoppa ner i byxorna om man vill det.
Material
När vi kommer till material så finns det många olika som förekommer. För att gör det enkelt går vi igenom några av de vanligaste materialen som du kan stöta på.
Bomull är det vanligast material som man tillverkar kläder av och för pikétröjan är det inget undantag. Lacostes original var bland annat tillverkat av bomull. Materialet ger en någorlunda svalkande effekt vid varmt väder, är ganska slittåligt och känns mjukt mot huden.
Bomullsfrotté. En del pikétröjor, bland annat från
Orlebar Brown, är tillverkade av bomullsfrotté. En variant som ger plagget en mjuk och lite fluffig känsla, likt en badhandduk, och gör att denna typ av piké blir ett riktigt trevligt alternativ för stranden.
Funktionsmaterial, det vill säga oftast blandningar av syntetmaterial i unika tekniska tyger som ofta används till mer sportanpassade pikétröjor och inte sällan ger en oslagbar svalkande känsla och transporterar bort fukt väldigt effektivt.
Syntetmaterial och blandningar är vanligt förekommande på plagg där man antingen vill pressa priset eller uppnå unika materialegenskaper där man kombinerar flera olika materials egenskaper. Ofta skrynklar syntetmaterial som exempelvis polyester inte så lätt, stöter bort fukt och tar inte åt sig fläckar lika lätt som naturmaterial, som exempelvis bomull. En vanligt förekommande kombination är att man kombinerar bomull med någon sorts av syntetmaterial för att få ut det bästa av de bådas världar.
Lång eller kort ärm?
Att det finns kortärmade pikéer är nog för de flesta givet, men den långärmade pikén har länge levt lite i skymundan. För dig som gillar att bära en piké men tycker den korta ärmen kan bli lite för kall att bära, så är den långärmade ett bra alternativ. Den passar även bra att bära under en kavaj, då den inger lite mer en känsla av en skjorta, jämfört mot en kortärmad piké, när dess manschett sticker ut ur kavajärmen.
Den kortärmade pikén är ofta det perfekta valet för sommaren och en lite mer ledig stil. Men valet är helt upp till dig och vad för tillfälle som du ska bära din piké.
Välj en knäppning som passar dig
Den vanligaste typen av knäppning på en pikétröja är en knäppning med två eller tre knappar i halsen och som lämpar sig bra till en kortärmad och klassisk piké. Men det finns även de varianter där knäppning går ytterligare lite längre ner, oftast någonstans vid bröstkorgens slut. Dessa har inte sälla också en lite annan variant av krage som gör att de upplevs som en lite mer dressad tröja.
Slutligen finns det även de pikéer som har en knäppning hela vägen likt en skjorta. Dessa är också oftast långärmade och går att se som en hybrid mellan en pikétröja och skjorta.
Överväg gärna innan du gör ditt köp, vad du ska ha din piké till för klädsel, beroende på vad den ska användas till kan det vara bra att funder över vad för
typ av knäppning du ska välja.
HUR SKA EN PIKÉ SITTA?
Pikétröjan ska gärna sitta lagom tight. Inte för åtsittande men inte heller vara som en säck över kroppen. Axelsömmarna ska matcha där din axel slutar och längdmässigt ska den gärna inte passera mitten av din bak, såvida du inte planerar att bära den instoppad.
- Bär pikén lagom åtsittande så att den kan fylla sin funktion av ett svalkande och luftigt sommarplagg, men ändå inte se för säckigt ut.
- Se till att axelsömmarna sitter bra och slutar där dina axlar går över till din arm. Detta är en detalj som ofta till stor del avgör om plagget ser ut att sitta bra eller ej.
- Längdmässigt bör din tenniströja inte sträcka sig längre än halvvägs ner på din bak om du planerar att bära den utanför byxorna. Om den har en så kallad ”tennis tail”, det vill säga är längre där bak än fram, lämpar sig den oftast bäst för att bära nerstoppad.
- En lagom längd för armarna är att de slutar halvvägs mellan axeln och armbågen. Och på tal om ärmarna, undvik ärmar som är för vida eller tighta. En bra måttstock är att du ska kunna få in ett par fingrar mellan ärmen och armen, inte mycket mer eller mindre.
STILTIPS: SÅ KAN DU BÄRA PIKÉN
Att bära en piké går att göra på otaliga sätt. En del är mer självklara än andra och hur du gör det varierar med säsong på året och personlig smak För att ge dig som vill utforska pikén lite mer idéer presenterar vi här ett par olika tolkningar på hur du kan bära en piké.
Nedstoppat och casual piké
En lätt kombinerad outfit där den lite mer dressade pikén ger klädseln en aning mer attityd, som du genom att stoppa ner pikén i byxorna gör ännu mer formell. Värt att beakta är att pikén på denna bild är i det tightaste laget. Notera över bröstet, hur ärmarna smiter åt och hur långt in axlarna sitter.
Den skräddade pikén
Pikén med en lite djupare knäppning och en krage som går att liknas vid en skjorta funkar ofta riktigt bra att bära både som på tidigare bild, nedstoppad eller under en kavaj som på bilden ovan.
Pikén i en mods-tappning
Fred Perrys klassiska piké i en modsinspirerad tappning med en jacka från Baracuta och ett par jeans. Där pikén bärs i en lite rymligare passform.
Preppy med piké
Pikén i en mer preppy tappning med Polo Ralph Lurens ikoniska pikétröja löst hängandes utanför byxorna, där bältesspännet diskret sticker fram.
Långärmad och lyxig piké
En långärmad, stickad version av pikén som bärs i en somrigt, lyxig version av kashmir tillsammans till ett par linnebyxor och sneakers. Inte vad man ser som en konventionell piké men ett riktigt snyggt alternativ för den som vill lyxa till det.
Några sista saker att tänka på när du bär en piké
- Undvik att bära pikén med en t-shirt under. Den är inte gjord för att bära med en undertröja under och veckar sig mindre smickrande om du skulle göra det.
- Vik inte upp kragen, såvida du inte behöver skydda dig från solen. Att göra det är lite som att bära solglasögon inomhus, det ser helt enkelt inte så bra ut, om du inte kan göra det med riktigt bra fingertoppskänsla.
- Vissa pikéer kommer med en så kallad ”tennis tail”, det vill säga att den är längre där bak. Dessa brukar passa bättre att bära nedstoppade i byxorna, då det längre tygstycket är till för att tröjan inte lika lätt ska glida ut ur byxorna.
LÄS MER: Pikétröja, instoppad eller inte?
Lycka till med bärandet av din piké!
Utforska vårt utbud av pikéer »