Intrycket av de kläder vi bär handlar mycket om att skapa visuell balans. Ibland vill och behöver man skapa harmoni och proportionell balans i sin siluett. Vi ger er nedan en första inblick och kort grundkunskap om hur du gör detta med hjälp av de kläder du bär.
Text: Mikael Vallin
Foto: Ted Olsson
Publicerad
2020-02-09
Vår kroppsform är starkt förknippad med det visuella intrycket av oss. Kort sagt finns det ändlösa förhållanden av kroppsproportioner skapade av balansen mellan kroppslig längd och bredd, och för det mesta behöver vi bära kläder på dessa kroppar.
Kläderna vi bär skapar ytterligare visuella effekter som kan förstärka, eller jämna ut våra kroppsliga proportioner. Med lite kunskap om hur detta hänger ihop kan du ha fördel i ditt val, inköp och användande av de kläder du bär. Kroppsform är ibland ett känsligt ämne som många undviker att diskutera för att inte riskera att någon ska känna sig förnärmad. Naturligtvis ska vi alla främst klä oss som vi vill och känner för, för vår egen skull.
Avsikten med denna text är att förmedla kunskap om hur man kan skapa den visuella balans man själv vill uppnå med de kläder vi bär, snarare än att ge sken av att det finns något som är mer rätt eller fel. Välj gärna att läsa våra råd med denna inställning.
Kläders snitt och din siluett
Något av det visuellt tydligaste när det kommer till de kläder vi bär, är hur plaggens snitt påverkar intrycket av din siluett. Generellt är det ofta väldigt bra att resonera: ”Kroppsnära, men inte tight”.
Om du är mycket smal, kommer väldigt vida och löst sittande plagg att förstärka intrycket av detta, eftersom kläderna lätt ser för stora ut i förhållande till din kropp. Om du bär för hårt åtsittande plagg, kommer dessa istället att förstärka och förtydliga din smala byggnad. Om du vill se mer proportionerligt byggd ut, är det bra att bära plagg som inte sitter åt på din kropp, men inte heller sitter så löst att det får dig att se extra smal ut.
Om du är kraftigt byggd, och klär dig i väldigt löst sittande plagg, förstärker mycket vida kläder ofta detta intryck då du ser ännu större ut. Om man är kraftigt byggd och klär sig i mycket tighta kläder, förstärker även detta intrycket av den kraftiga kroppsbyggnaden då kläderna ser för små ut.
Om du istället vill minska intrycket av din vidd, är det faktiskt bättre att klä dig i något smalare skurna kläder, som ändå inte sitter åt, för att hålla vidden så nära din naturliga siluett som möjligt utan att kläderna ser för tighta ut.
Plagg som är så kallat ”oversized” designade, är gjorda för att se större och vidare ut än de egentligen är. Rockar, kavajer och tröjor har exempelvis axelsömmar som sitter längre nedanför axeln, precis som på ett för stort plagg. Ärmvidden är ofta också överdriven, samtidigt som ärmlängden är avkortad för att bäraren ändå ska kunna bära plagget. De visuella effekterna av ”oversize”-plagg, blir fortfarande desamma som om man bär för stora kläder, beskrivna ovan.
Färg och konturer
Färgmässigt har mörka plagg en förmåga att ge en avsmalnande visuell effekt, medan ljusare plagg förstärker intrycket av vidd, i kombination med passform. Uttryckt på ett annat sätt, ger mörkare kläder skarpare konturer som visuellt avgränsar den form de sitter på, medan ljusare plagg skapar mjukare kontraster och inte lika skarp visuell avgränsning av den kontur de formar.
Modellers och mönsters påverkan
Modellen på de plagg du bär har också en visuell påverkan hur kroppen de sitter på upplevs. En rundhalsad tröja får exempelvis bärarens kropp att se något bredare ut, då en v-ringad krage skapar en linje ned på bröstet som delar upp den visuella ytan i mindre fält.
En dubbelknäppt kavaj skapar och förstärker med sina dubbla knapprader visuell bredd, på samma sätt som plagg med horisontella ränder. Spetsiga slag på kavajer har även denna effekt då de förstärker den horisontella linjen. Byxben som avslutas med slag eller uppvik skapar både en horisontell linje, samt en hållpunkt som visuellt klipper av den lodräta linjen, varför denna detalj kan få en bärare att visuellt upplevas kortare ut än denne är.
Lodräta ränder som exempelvis kritstrecksmönster, förstärker istället intrycket av en långsmal figur. Kavajer med mycket smala slag har samma effekt. Mycket smala kavajslag har även en stark förmåga att få bärarens huvud att se extra stort ut i förhållande till överkroppen.
Som avslutande resonemang är dessa förhållanden givetvis inga ”regler” som undantagslöst skapar extrema effekter. De kan dock vara praktiska att känna till, om man vill balansera visuella proportioner med de kläder man bär.