De kläder vi bär kan med detaljer, snitt och mönster både förstärka och tona ned våra naturliga dimensioner och kroppsformer. Vi ger er nedan några inledande tankar och råd om detta sätt att vara medveten i sitt klädval.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2021-01-05
Visst finns det ett slags värde i att inte lägga för stor vikt vid utseende och fåfänga. Självförtroende och att tycka om sig själv ska inte bygga på yttre faktorer. Kläderna vi bär skall snarare vara en reflektion av vårt inneboende välbefinnande och känsloliv. Att dock ha kunskap om detaljer och proportioner i klädseln som vi väljer att bära, hjälper oss att reflektera detta på ett mer avsiktligt och verklighetsnära sätt.
Stil handlar mycket om proportioner och att skapa en visuellt tilltalande balans mellan dessa. De kläder vi bär och dess passform kan såväl förstärka som tona ned intrycket av både längd och bredd i vår siluett. Därtill kan detaljer och mönster i plaggen ytterligare bidra till att förstärka dessa effekter. Vi ska nedan i relativt generella termer ge en första inblick i hur de kläder du bär kan upplevas i relation till din siluett och kroppsbyggnad.
Det är mycket fördelaktigt att vara medveten om de visuella effekter som skapas av kläderna du bär, om du är modemedveten och gärna följer trender. Mode sätter ofta plagg av en viss form och proportion i fokus. Om man som bärare är medveten om vilka effekter kläders form påverkar det visuella intrycket av kroppsformen, kan det bli en fördel i valet av vad som ser bra, och mindre bra ut på.
De dimensioner vi har i åtanke i denna genomgång är kroppslängd samt vidd. I mycket stora drag handlar detta resonemang om hur man genom att förstärka linjer i en viss riktning med sin klädsel, kan förstärka intrycket av den proportionen hos bäraren. Ett talande exempel är om jag själv som relativt lång och smal person, bär en kritstrecksrandig, smalt skuren kostym så kommer linjerna i kostymens mönster att förstärka den redan vertikala linjen i min uppenbarelse. Om kostymen är för smalt skuren, kommer detta ytterligare bidra till at jag ser smalare ut.
Om den smala bäraren istället bär en tvärrandig tröja, kan detta mönster förstärka intrycket av bredd, på ett sätt som kan vara fördelaktigt om man vill upplevas bredare. Om man ytterligare vill minska intrycket av en långsmal figur, kan en detalj som slag eller uppvik i slutet på byxbenen, samt en kortare benlängd vara till hjälp. Detta då uppviket skapar en detalj som visuellt ”kapar av” den vertikala visuella linjen vinkelrätt, samt skapar ett intryck av något kortare ben.
Om man därefter sätter dessa konstateranden i ett sammanhang där bäraren istället är relativt kort, riskerar den kortare benlängden på byxorna att få bäraren att se ännu kortare ut. Om byxorna dessutom både är mycket korta och mycket vidare, ökar det dramatiskt effekten av att få bäraren att se kortare och bredare ut. Om personen därtill bär en stor säckig jacka som helt döljer den naturliga kroppsformen, förstärker det ytterligare vad de korta och vida byxorna påbörjade.
Vill man minska intrycket av en bredare kroppsform, blir en klädsel som visar den faktiska kroppsformen - utan att sitta åt för hårt - mer fördelaktigt att bära än ett stort och löst sittande plagg, eftersom det förstärker intrycket av vidd. Om bäraren istället är mycket smal, och bär för löst sittande plagg, riskerar det att bäraren upplevs som ännu smalare då kläderna ser för stora ut. Sammanfattningsvis är det oftast en god idé att bära plagg som har en relativt kroppsnära, men inte tight passform. Fortsätt gärna diskussionen bland kommentarerna om innehållet ovan väckt frågor. Mer om detta i dessa två texter relaterade till att bära kostym:
Kostymen och kroppsformen, del 1: Kort eller bredKostymen och kroppsformen, del 2: Lång eller smal