När det är dags för de riktigt stora festerna plockar vi fram högtidsdräkten ur garderobens innersta gömmor. I detta inlägg dammar vi av våra kunskaper om vad klädkoden innebär och hur du klär dig korrekt.
För den kreativa och lekfull personen vill vi redan nu poängtera att högtidsdräkten i huvudsak ska ses som en sällskapsuniform. Det vill säga en klädsel som inte går eller för delen ska sättas så stor personlig prägel på, utan ska helst bäras till punkt och pricka enligt konstens alla regler. Vi lär dig mer om detta nedan.
FORMALITETSGRAD
Formellt sett är högtidsdräkten den mest formella klädkod som vi idag har, även om klädkoden i sig håller på att tyna bort och ersättas av mindre formella alternativ så som
smoking.
NÄR PASSAR DET ATT BÄRA EN HÖGTIDSDRÄKT?
Högtidsdräkt eller frack, som det i folkmun kallas, används vid mycket formella fester, så som baler, akademiska tillställningar, ordensmöten och ceremoniella herrmiddagar. För den som är förunnad att få gå på en kungamiddag är det också oftast högtidsdräkt som gäller, även om informellare klädkoder som smoking eller
mörk kostym kan förekomma.
LÄS MER: En kort guide till klädkoderHögtidsdräkten är, sett till när på dygnet den används, en utpräglad kvällsklädsel och kan användas vid exempelvis bröllop eller annan form av högtidlig fest som inleds under eftermiddagen och fortsätter under kvällen. Men vanligast är att man bär högtidsdräkten först efter klockan 17.
VAD HETER KLÄDKODEN I INTERNATIONELLA SAMMANHANG?
Internationellt är den absolut vanligaste benämningen på högtidsdräkten (frack) white tie. Men klädkoden kan även förekomma i form av tail coat, tails eller vid vissa tillfällen som full dress suit.
På inbjudningskortet
Då högtidsdräkten kan förekomma i många olika former så som frack, folk- eller nationaldräkt och uniform, kan det vara bra att känna till ett par olika formuleringar som kan förekomma på inbjudningskortet.
Civil högtidsdräkt:
Innebär att uniform inte ska bäras, men folk- och hembygdsdräkt samt frack fortfarande går bra att bära.
Högtidsdräkt m.o.:
Högtidsdräkten kan bäras med ordnar och medaljer, om man har rätt att bära sådana.
Högtidsdräkt u.o.:
Högtidsdräkt ska bäras utan ordnar och medaljer.
Högtidsdräkt m.a.o.:
Högtidsdräkt ska bäras, men man får endast bära akademiska ordnar.
Kuriosa:Förr var det underförstått att man skulle bära högtidsdräkten om det inte stod någon angiven klädsel på inbjudningskortet. Något som idag inte stämmer, då klädkod alltid skrivs ut. Även om en del stilfascister och passionerade frackbärare hävdar annat. |
HUR SKA JAG KLÄ MIG ENLIGT KLÄDKODEN HÖGTIDSDRÄKT?
Högtidsdräkten som sådan innefattar inte en enda klädsel så som en mörk kostym eller smoking, utan kan bäras i form av en folk-/hembygds-/nationaldräkt, militär högtidsuniform (förutsatt att du har rätt att bära sådan) eller en frack, vilket är det vanligaste alternativet och som ofta ses som synonymt med högtidsdräkten. Därför kommer vi i fortsättningen av denna text att fokusera på hur du klär dig korrekt enligt klädkoden högtidsdräkt i frack.
Fracken i korthet
- Svart eller mörkt midnattsblå frackrock
- Svart eller mörkt midnattsblå byxor med sidenrevärer
- Vit väst
- Vit skjorta med stärkt bröst och hög krage med snibbar
- Vit fluga i våfflat pikémönster
- Vit bröstnäsduk i linne eller siden
- Svarta lackskor
Frackrocken
En svart eller mörkt midnattsblå midjelång och öppen rock som är delad i två skört där bak, som går till knävecken, varken högre eller lägre. Slagen är beklädda med siden, men inte kragen. En sidenbeklädd krage är endast förbehållen doktorer av akademisk grad och är en stor faux pas att bära om man inte har rätt till det.
Rocken ska bäras öppen och inte hållas ihop av några knappar eller andra anordningar. Undantaget är knapparna i rockens framkant som är till för att hålla ihop rocken med ett band när man tar sig till och från festen. En kvarleva från när man förr kom ridande på häst till festen och ville undvika att rocken fladdrade i vinden och gled av. Detta band ska knäppas av senast i kapprummet när man kommer fram och läggas i en ficka eller på annan lämplig plats.
Byxorna
Byxorna ska vara svarta eller mörkt midnattsblå och matcha frackrocken. De ska vara släta och ha två sidenrevärer på utsidan och vara utan slag.
Byxor med en sidenrevär kan också förekomma. Att bära upp byxorna med ett bälte är inte korrekt, detta ska endast göras med vita
hängslen som sitter dolda under västen.
Västen
Under frackrocken ska du bära en vit väst. Andra färger eller mönster bör du undvika.
Västen ska gå i kant med rockens midjeskärning eller högst en till två centimeter nedan den, är den längre än så bör den korrigeras hos skräddare. Alla knappar på västen ska knäppas. I akademiska sammanhang (dagtid), som vid en disputation, kan en svart väst bäras för att markera att det handlar om arbete.
Skjortan
Skjortan som du bär till fracken ska vara vit, ha ett stärkt bröst och en hög krage med snibbar, så kallad vingkrage. Dock börjar dessa krav att luckras upp något och modeller utan stärkt bröst och med en vanlig bred skjortkrage kan förekomma. Om du vill vara helt korrekt klädd rekommenderar vi än så länge att du väljer det förstnämnda.
Knäppningen av
skjortan ska göras med två eller tre synliga, genomgående bröstknappar (dessa följer oftast inte med när man köper skjortan). Dessa knappar kan vara av pärlemo, guld eller annat ädelt material. Vad som är viktigt att tänka på gällande knapparna är att frackens festprägel kräver att knapparna är ljusa. I vissa fall kan det förekomma svarta knappar, men dessa är egentligen enbart förbehållna begravningar och bör inte användas på fest.
Näsduken
Näsduken bör vara vit och av fint linne eller siden och vikt i form av formella flikar eller platt städad vikning.
LÄS MER: Hur viker man näsduken?Har du medaljer eller ordnar som krockar med
näsduken tas denna bort (medaljer och ordnar ska bäras på vänster sida av bröstet ovan bröstfickan).
Flugan
För en korrekt frackklädsel bör man bära en vit
fluga och ingen annan färg. Ett vanligt misstag är att välja en svart fluga till fracken, vilket är förbehållet hovmästaren samt kan förekomma i vissa ordenssällskaps klädsel. Flugans struktur ska, om man vill vara helt korrekt, vara i våfflat pikémönster. Släta flugor finns också och går bra att bära. Dessa var dock förr mest till för att bära på begravning, men passar idag lika bra till fest. För ett så välklätt intryck som möjligt bör du helst knyta din fluga själv.
LÄS MER: Knyt flugan själv
Skorna
Skorna till fracken ska vara svarta, släta och i tunt läder. Till fest bär man helst lackskor i form av exempelvis
oxfords och operapumps, men sammetsloafers går också bra. Vid mer vardagliga tillfällen som ordensmöten går det bra att bära vanliga släta, svarta skor. På fötterna ska man dessutom helst ha ett par tunna, svarta, knähöga
strumpor. Gärna tillverkade av silke.
Accessoarer och tillbehör
Till fracken finns det ett fåtal
accessoarer och tillbehör som man kan bära. Klockan är ett sådant, om dock obestritt. Förr bar man ett fickur som lades i en ficka i västen. Idag kan det vid enklare tillfällen vara okej att bära ett formellare armbandsur till klädseln. Medaljer och ordnar är något som man kan bära om man har förtjänat att bära sådana. Dessa bärs i så fall på vänster sida av bröstet över rockens ficka. Så nära hjärtat som möjligt.
Vistas man utomhus kan man över fracken bära en vad- eller knälång överrock, vit sidenhalsduk som skyddar skjortans krage från rockens ludd och en hög hatt (även om det ses som ganska gammalmodigt och överflödigt). Förr hade man även vita handledskorta
handskar till fracken. Detta är dock något som man idag inte längre bär mer än vid vissa marskalks- och studentuppdrag. I Finland så är det dock fortfarande vanligt att man bär handskar till frack.