I detta inledande inlägg i serien om basplagg, ska vi prata om en av basgarderobens verkliga hörnstenar: Kostymen. Många bär den relativt sällan, andra av oss går och står i den mer eller mindre dagligen. Oavsett om det handlar om yrkesvardag, bröllop eller bara fest, skall dock en kostym ta fram det bästa hos bäraren. Den ska sitta så bekvämt, och ge en känsla att personen iklädd den automatiskt sträcker på sig lite extra. Utstrålar stil och pondus. Med lite enkel grundkunskap om plagget, kommer känslan sannolikt att infinna sig så fort du har kostymen på dig.
Inledningsvis ytterligare en förtydling; kostymer som av olika anledningar inte uppfyller kriterierna nedan är inte nödvändigtvis ett dåligt val. När du en dag äger fler än en kostym, kan det snarare bli trevligt att äga olika modeller som variation. Men nu ska vi fokusera på en mer långsiktigt fungerande variant av kostym.
Generellt, kan man skriva en hel bok (eller flera!) om teorierna som gör att kostymen passar bättre eller sämre på bäraren. Textmetrar om modeller, snitt, slagvidd, mönster och diverse detaljer som faktiskt påverkar helhetsintrycket mer än man någonsin skulle gissa. Hur utformningen av olika delar, när de valts med rätt kunskap trollar bort en lite för bred midja, eller gör att en kort bärare faktiskt ser något längre ut. Samtidigt som dåliga val gör att du istället ser ännu kortare och bredare, eller ännu längre och smalare ut än vad du egentligen är.
Vi ska här dock som sagt nöja oss med att prata om en gångbargrundmodell. Den kostym man ska köpa som den mest användbara kostymen i garderoben. En kostym som beroende på plaggen man bär till den, passar till såväl arbetsmötet, på bröllopsgästen, till fest eller bara som snygga udda kavaj eller byxa vid valfritt tillfälle.
NÅGRA GRUNDLÄGGANDE EGENSKAPER FÖR KAVAJENÄven om det är en besvärande sliten formulering, bör du sträva efter att hitta en relativt klassiskt skuren kostym. Modetrender påverkar egenskaper som slagvidd, kavajlängd, byxbenens vidd och byxmidjans höjd. Det handlar inte om att helt rata kostymer som kan anses moderna, snarare att undvika extremer som anmärkningsvärt korta kavajer, märkliga specialmodeller där kavajen saknar krage, har trådsmala eller våldsamt breda slag och så vidare.
GENERELLT OM KAVAJER I DIN BASGARDEROBSKOSTYM
- Färgen bör vara mörkgrå eller mörkblå. Dessa två grundfärger passar att bära såväl till affärsmötet, som på dig som bröllopsgäst. Buren endast med en uppknäppt skjorta blir kostymen, eller kavajen buren med udda byxor, ett mer ledigt men fortfarande hisnande stiligt alternativ till fest eller mer informella tillfällen.
- Kavajen bör vara tvåknäppt, det vill säga ha två knappar framtill. Tre knappar medför diverse visuella effekter som kort sammanfattat gör kostymen svårare att bära. Kavajer med en knapp förekommer visserligen, men är också en detalj som gör din kostym visuellt mer utstickande och därmed svårburen. Treknäppta eller enkelknäppta kostymer är perfekta alternativ till variation när din kostymgarderob vuxit något.
- Kavajen bör också ha dubbel sprund (slitsarna nedtill, på kavajens baksida). Generellt ger en dubbel sprund kavajen bättre egenskaper. Du kan ledigt ha en hand i byxfickan utan att hela nedre kavajsidan vrängs upp. De dubbla slitsarna bidrar även till att nederdelen av kavajen förefaller lätt utsvängd. Det markerar bärarens midja, även om den rent fysiskt kanske inte är fullt så framträdande på bärare med viss rondör. På smalare kavajbärare accentuerar en markerad midja det vidare axelpartiet, och får därmed bäraren att se mer vältrimmad ut.
- Kavajens längd bör i alla fall nå till halva stussen, gärna något nedanför. Märkbart mycket kortare kavajer kommer inom kort att vara hopplöst omoderna.
- Gällande slagvidden är ett bra riktmärke ca sju centimeter på det vidaste stället där slaget möter kavajkragen. Lite kuriosa kan vara att kavajer som har för smala slag för sin bärare, riskerar att framställa kavajbärarens huvud som enormt i förhållande till övriga kroppen. En av de många visuella effekter en kostym bidrar med. Rätt avvägda är dessa detaljer till din fördel.
- Ärmlängden är kanske den viktigaste detaljen på en kostymkavaj. En kavajärm bör låta din skjortmanschett sticka fram minst 1 cm när du står avslappnad med armen hängande rakt ned längs kroppen. Hur mycket utöver den centimetern är sedan en högst personlig smaksak. Skjortärmen bör i sin tur sluta precis där handleden möter handen. Alltför ofta ser man män med kavajärmar som går ända ned till knogarna. Då spelar det ingen roll hur mycket pondus du har som person, det ser ändå ut som du rotat fram pappas för stora kavaj ur garderoben och lånat den.
KOSTYMBYXORNA
Byxor av flat front-typ är ofta att föredra. Dessa har pressveck, men inga så kallade gångveck. Det vill säga små veck av extratyg i byxlinningen, vilket övergår i byxbenets pressveck. Vissa kostymbärare kan behöva dessa frontveck för att uppväga exempelvis en tilltagen lårvidd, men på desto fler bidrar frontvecken endast till överflödigt tyg som ger vida, mer svårburna byxor.
Bensluten bör inte ha slag. Givetvis en smakfråga, men slagen är en detalj som i mitt tycke gör kostymen aningen mer exotisk och kräver mer av bäraren i fråga. Slagfria byxben är alltid rätt, och passar alla sammanhang. Slag på byxbenen är ännu en av de detaljer som visuellt påverkar bäraren. Slaget tenderar att visuellt förkorta sin bärare, då byxbenet ser ut att vara kortare och sluta där slaget börjar. Således är byxor med slag mer lättburn för långa kostymbärare, än för korta.
Höjd i midjan. Varken överdrivet högt eller lågt placerad byxlinning. Också lite av en fråga om vad man är bekväm med.
Gällande midjevidden, ska dina kostymbyxor sitta bekvämt på plats helt utan skärp. Det här gäller för alla byxor. Måste du ha ett skärp för att hålla byxorna uppe, är de på tok för stora i midjan. Sedan är skärpet givetvis en snygg accessoar att bära till kostymen.
Benlängden bör generellt låta kostymbyxan nå ned till hälften av bakkappan på din sko och vila på framsidan av lästen på skon utan att veckas märkbart. Om byxbenet är längre ser byxorna för stora ut.
RÄTT STORLEK
För stora kostymer och kavajer är tyvärr en alltför vanlig syn. Rätt storlek och passform är avgörande för hur bra du tar dig ut i din kostym. Det mått som är mest avgörande är bredden mellan kavajens axelsömmar. Den söm där kavajärmen är fastsydd i bröststycket.
Gällande passformen är "smal, men inte tight" för det mesta goda ledord. Det betyder inte att du måste vara smal för att bär kostym. Snarare att den bör sitta nära din kropp. Det är en vanlig missuppfattning att storvuxna bör bära löst sittande plagg. Dessa får istället en redan stor kroppshydda att se ännu större ut. Hemligheten är att med en välvald kostymform, skapa en visuell illusion, förstärka smalare partier och på så vis maskera andra bredare partier.
Mycket långsmala personer bör i gengäld vara försiktiga med att bära alltför åtsittande plagg, vilket kan få dem att sen ännu mer långsmala ut. För vida plagg får även de en smal person att framstå som smalare, då denne inte ser ut att fylla ut kläderna. Som sagt, smal, men inte tight passform.
I stora drag ska kostymen sitta behagligt på dig när du står stilla, avslappnat med armarna längs med kroppen. Varken sitta löst, eller strama åt någonstans.
Du bör utan problem kunna höja armen för att exempelvis ta någon i hand utan att kavajärmen hindrar dig. Även en välsittande kavaj kommer dock att strama i ryggen om du sträcker ut båda armar rakt framför dig i höjd med axlarna. Det är inte ett tecken på att kavajen är för liten.
Tyvärr är detta en metod som alltför ofta felaktigt används av okunnig butikspersonal för att avgöra om kavajstorleken är bra eller ej. Således kommer kavajen troligtvis att strama något i ryggen om du exempelvis har den på dig när du cyklar, men inte annars.
KÖPA KOSTYM PÅ INTERNET
Att köpa kostym på internet är inte så komplicerat som man kan tro. Dock kan det vara bra att ha koll på vad man ska ha gällande:
Kostymmodell, smalt skuren, eller mer klassiskt vidd? Vilket passar din kroppsform bäst?
Storlek, där kavajens axelvidd är det mest avgörande. Vet du hur långt det är mellan axelsömmarna på en kavaj som passar dig bra, kan du ofta maila säljaren och få den informationen om kavajen du vill köpa. Oftast räcker det dock att veta om man är en storlek 48, 148, 50 eller liknande.
Ärm och benlängd är detaljer som lätt kan anpassas hos en skräddare för någon hundring eller två. Se också till att göra det. En för lång byxa kan lätt läggas upp, medan en för kort, förblir för kort. För långa kavajärmar vill du undvika av tidigare nämnda skäl.
NÅGRA AVSLUTANDE TANKAR
Svart är inte alltid det bästa färgalternativet: Svart är den i särklass vanligaste kostymfärgen man ser på svenska män idag. Den svarta kostymen kan visserligen ge en modern och lite rockig framtoning. Dessvärre riskerar den också att få bäraren att se förhållandevis blek ut, då den mörka färgen utgör en så skarp kontrast. Av samma anledning blir kontrasterna mellan de färger man bär till svart, mycket skarpa. Mörka toner av grått och marinblått minskar denna effekt.
Detta var del ett i avsnittet "Bygg en basgarderob", i del två kommer vi att prata om grunder gällande basplagg.