Idag uppfattas det nog som lite mossigt att rekommendera böcker som inspiration vad gäller stil. Gissningsvis får nog en majoritet av er en rejäl dos av stilinspiration genom sociala medier idag. Det är något jag själv får och tycker är toppen. Jag vill dock ändå slå ett slag för böcker på temat stil. Jag gillar när man kan få lära sig lite och faktiskt blir lite kunnigare än tidigare och där är och förblir böcker än så länge överlägset de sociala mediekanalerna. Idag skall jag därför ge er lite tips på bra böcker för såväl utbildning, upplysning som inspiration.
Jag tänker mig inte vanlig hederlig skönlitteratur även om det finns författare som både personligen och genom sina karaktärer i böckerna håller stilfanan högt. Mina personliga favoritförfattare här är Tom Wolfe samt Evelyn Waugh.
Nej, idag tänkte jag istället tipsa om fyra olika böcker där åtminstone tre är mer utbildande och av instruerande karaktär medan den femte är en hederlig fotobok av coffee table karaktär.
Först ut är en bok som ligger mig varmt om hjärtat;
Gentleman – A timeless guide to Fashion skriven av tysken Bernhard Roetzel. Den har översatts till 18 språk och sägs vara en av världens mest lästa böcker inom herrmode.
Anledningen till att denna bok betyder lite extra för mig är att den var startskottet på ett (osunt?) stort intresse för klassiskt mode och stil. Den gavs ut 1990 första gången, men har fått en viss uppdatering 2006. Jag fick tag i den första gången på Samskolans lilla skolbibliotek när jag gick i åttonde klass, rimligtvis 1996. Att bläddra igenom den blev en sorts exotisk verklighetsflykt och ett begynnande stort intresse för allt som var brittiskt, då den klassiska stil som presenteras till stora delar har sin utgångspunkt i den konservativa brittiska stilen. Boken är enormt omfattande och går igenom allt en gentleman bör känna till stilmässigt från grooming, till formella och fritidskläder. Den innehåller historiska fakta, hantverk, guider, ja det mesta. En sak som är slående är att den trots att den gavs ut för 26 år sedan känns väldigt relevant vilket är ett gott betyg åt att en klassisk stil håller i längden.
Avslutningsvis vad gäller Bernhard Roetzel måste jag nämna en liten anekdot. För ca 2,5 år sedan träffande jag honom för första gången på Florens flygplats efter modemässan Pitti Uomo. Jag gick försiktigt fram och presenterade mig och berättade att jag själv, om än i mycket liten skala jämfört med honom själv, var skribent inom mode och att det var hans bok som skapade mitt intresse. En mycket ödmjuk Bernhard tackade och vi pratade en stund varpå han fick min mailadress. En vecka senare damp ett DHL-paket ner hemma med hans två senaste böcker signerade med ett kort och hälsning. Efter detta har han följt mig i sociala medier och vi har hållit kontakt via mail. Nu i höstas fick jag även frågan om att medverka med bilder av min egen stil i hans kommande bok som kommer att publiceras nu i vår vilket så klart kändes oerhört smickrande.
Vi lämnar Bernhard även om han, vilket framgått, alltså betytt mycket för mitt arbete idag. Nästa bok och författare väl värd att nämnas är amerikanen Alan Flusser. Hans bok
Dressing the Man är nog efter Roetzel´s en av de mest lästa på området. Han har gett ut flera böcker på temat herrmode men Dressing the Man från 2002 är den mest kända. Även denna bok utbildar och förklarar på ett trevligt sätt så att läsaren faktiskt lär sig något. Hans utgångspunkt och fråga med boken är; hur kan det komma sig att i en tid som denna när män lägger mer pengar än någonsin tidigare på mode så har vi färre välklädda personer någonsin? Han fokuserar på en stil som håller över tiden och lägger stor vikt vid saker som passform, snitt, mönster och färg. Saker som helt enkelt är anpassade efter en individs förutsättningar som ens längd, kropps- och ansiktsform. Han ger många praktiska tips och guider. Ett stort plus med boken är alla fina illustrationer och porträtt av tidlösa ikoner.
Lite kul kuriosa är att Flusser som även är designer var den som skapade kostymerna åt Michael Douglas i hans roll som Gordon Gekko i den legendariska filmen Wall Street.
För mig personligen är det omöjligt att inte nämna någon bok av Bruce G. Boyer. Han har varit lite utav en mentor och stor förebild för mig som skribent genom hans snart 4 decennier som skribent och författare inom framförallt klassiskt mode. Jag håller honom som en av de absolut mest kunniga personerna i världen inom detta område och han har en oklanderlig personlig stil.
Jag väljer att lyfta fram hans senaste bok, i raden av många, True Style – The history & Principles of classic Menswear. Det är en illustrerad bok vars innehåll handlar om att återigen utbilda och upplysa läsaren. Den innehåller mycket historia samt tips på hur man kombinerar mönster, färger och material. Han skickar även med några råd kring hur man inte bör klä sig för att undvika direkta klavertramp. Boyer redogör också för vad riktig sprezzatura och naturliga nonchalans faktiskt innebär rent stilmässigt.
Nästa bok har jag precis fått i handen och faktiskt inte helt hunnit läsa den ännu. Jag vågar dock helt in-blanco tipsa om den ändå. Varför? Jo för att den skrivits av en av de mest intressanta och stilmedvetna personer jag träffat, David Coggins. Denne amerikan är frilansande skribent och författare hos tidningar som
Esquire, the
Financial Times,
Bloomberg Pursuits, Wall Street Journal och för
Condé Nast Traveler. Men and Style – Essays, Interviews and Considerations är en bok om de lärdomar som intressanta män har fått och hur de utvecklade deras känsla. Den innehåller essäer som han skrivet och intervjuer med skribenter, designers, redaktörer och män som Coggins beundrar. Dessa män är humoristiska och öppna med misstag vi alla begått och kan känna igen oss i, dåliga studentkläder, mustascher man ångrar osv. Flera av dem delar med sig av bilder på deras fäder och bilder av saker de ärvt. Boken innehåller några fantastiska bilder av män genom åren.
Slutligen vill nämna en personlig favorit för mig i form av fotoboken Take Ivy av fotografen Teruyoshi Hayashida tillsammans med skribenterna Shosuke Ishizu Toshiyuki Kurosu och Hajime Hasegawa, alla fyra från Japan.
Kvartetten skapade denna bok redan på mitten av 1960-talet och den gick ut på att de besökte de amerikanska elituniversiteten på den amerikanska östkusten, som går under namnet Ivy-league. Där fotade de riktiga collegestudenter i deras naturliga miljö för att fånga en autentiska och äkta look och känsla. Intresse i Japan för preppymodet och de varianter av det däribland vad man kallar Ivy har alltid varit stort och skaparna av denna bok har varit en bidragande orsak. Det är ett par saker som gör boken extra intressant. Först och främst att den är så genuint äkta. Det var så har man såg ut och det är inte på något sätt en tolkning av en stil sett genom en designerns ögon så som i stort sett alla kollektioner på temat är idag. Sen har boken fått ikon- och samlarstatus. Den gavs ursprungligen ut endast på japanska. Ett original kostar lätt 2000 USD på eBay idag om det kommer ut. 2006 släpptes en nyupplaga i Japan eftersom intresset för stilen och äkta Heritage vara så stort igen och även denna bok sålde slut fort. 2010 kom den för första gången översatt till engelska. Det är också intressant att se hur många märken och designerns idag som hänvisar till boken och försöker skapa plagg och utseenden snarlika med de äkta orginalen.
Text: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson