Jag har genom åren allt oftare stött på män vars klädintresse sakta tar fart. Kunskap föder nyfikenhet, och vilja att klä sig väl. Inte sällan är då det största hindret för utvecklingen, deras partners vilja att bestämma.Jag vet dock inte hur många gånger jag fått bita mig i tungan i butiker när jag sett män entusiastiskt, på eget bevåg och med glädje exempelvis prova en jacka. Vid ett fall jag har i åtanke, provade han en grov bomullsparka i en perfekt mullvadsgrön ton. En tidlös, snygg vinterjacka som han såg riktigt bra ut i. Jag blev nästintill varm inombords. Ett klockrent köp. Tills hans partner kom, drog lite ogillande på munnen och istället lyfte fram en klarröd jacka (i samma färg som hon själv hade på sig). Mannen provade båda jackor i flera omgångar. Jag beskådade det hela på avstånd. Han gillade uppenbart den gröna jackan mycket bättre. Men, köpte den röda, med sin partner belåtet leende bredvid.
Känner ni igen er? Jag har själv varit där.
Det är märkligt, men att som man klä sig väl, och framförallt efter egen vilja, kräver ofta en hel del övertalning av närstående. Inte sällan mindre kalla krig av skilda viljor i hemmets lugna vrå. Över en så enkel sak som att själv välja sina kläder.
Nu ska vi inte glömma att många av oss män är i det närmsta helt tondöva, färgblinda och skrämmande vilse när det gäller att välja kläder. Man har inte haft intresset själv. Besvärande ofta har någon annan tagit över klädinköpen till mannen efter att mamma (förhoppningsvis) slutade då han flyttade hemifrån. Ofta är vägledningen av godo. Tack och lov är ni också många män där ute med full koll på kläder och stil.
Det är när den egna nyfikenheten, viljan och bestämmandet dyker upp och sakta föds, som komplikationerna uppstår och konflikterna ofta blir ett faktum. Allrahelst den dag han står på sig, envist. ”Jag ska bara fråga regeringen först, innan jag bestämmer mig…”.
Argumenten och förklaringarna mot de egna klädvalen är många. Några vanliga myter och skrönor som män får höra är: ”Du passar inte i den färgen”, ”Nej, såna jackor kan bara långa/korta killar bära”, ”Nej, du kan absolut inte ha en rutig slips till en rutig skjorta”, ”Nej, du ska inte köpa mockaskor, de är för känsliga och blir fula direkt”.
Allt ofta (men inte alltid) baserat på en annan persons högst personliga, egna tyckande och bristande kunskap. Föreställ er påföljderna om du som man, dikterade samma villkor för din partner? ”Nej, du kan/ska inte ha på dig den klänningen för att…”
Jo, du kan ofta ha den färgen på dig. Naturligtvis finns det fall där exempelvis hårfärg kan skära sig mot färgglada tröjor, eller att du med vinterblek hud visst kan se lite blekare ut i en svart polotröja. Du klär dock för det mesta bättre i en färg du själv trivs i, än den färg din partner tycker bäst om. Detsamma med jackmodeller. Visst handlar det till viss del om visuell balans, men att bära en kort jeansjacka går inte enligt samma principer som exempelvis valet av längden på en kavaj. Mängder av långa män bär klockrent upp även kortare jackor.
Mönsterkombination skjorta/slips är en favorit, där jag vid ett socialt event blev förnumstigt uppläxad av en för mig helt okänd dam, som påpekade just att man absolut inte kunde ha en rutig slips till en rutig skjorta. När jag mycket roat frågade henne varför, fanns ingen direkt förklaring. Det går mycket bra att kombinera två rutiga mönster. Nyckeln är att det bör bara ett smårutigt mönster, med ett med större rutor, osv. Detsamma för randiga mönster. Bredare ränder, i kombination med smalare.
Struntpratet och myten om att mockaskor skulle vara för känsliga att bära, framförallt vintertid, har vi slagit hål på vid flera tillfällen tidigare. Visst, skräpskor av papptunn mocka av dålig kvalité går säkert sönder och blir fula, på samma sätt som skor av dåligt skinn gör. Det är dock långt mycket lättare att tvätta och hålla ett par välimpregnerade mockaskor fina, än skinn som både repas och har en yta som snabbare ser bedagad ut efter slask och dåligt väder. Läs vår skovårdsguide
här.
Återigen. Naturligtvis ska man ha sin partners åsikt i åtanke. Av samma anledningar som i alla frågeställningar i ett förhållande. Det är när det nästintill handlar om att fråga om lov, som det blir fel. Tänk om där ute. Män som kvinnor. Det handlar om ömsesidig respekt, i båda riktningar. Självklart kan eller ska ingen förbjuda eller förhindra någon att bära de kläder de vill. Naturligtvis ska man uppmuntra och inspirera varandra, men även vara väldigt lyhörd inför varandras egna viljor. Det vinner vi alla på i längden. På samma sätt som vi förlorar på att göra det motsatta.
Ge och fråga varandra om råd. Lyssna, och acceptera sedan att dina råd kanske inte blir avgörande. Friheten att få välja själv, är lika viktig som förmågan att kunna ta ett gott, välmotiverat råd.
Många män har som sagt stor hjälp av sin partner, i vägledningen att utforma sin garderob. Det är dock väldigt viktigt att minnas, att bara för att man kan och tycker om att köpa damkläder till sig själv, så betyder det inte att man automatiskt alltid har bra koll på och kunskap om herrkläder.
Grunden i att klä sig väl, är glädjen i att bära kläderna man har på sig och ett visst kunnande om hur man gör det ur olika avseenden. Kunskap om att bära herrkläder, är vad vi vill ge er alla här. Män, som kvinnor.
Text: Mikael Vallin, Care of Carl