Mjuk, lätt och luftig. Bomull är ett material som återfinns i diverse stapelvaror och basplagg såsom t-shirts, skjortor och jeans. Vi vågar påstå att du använder minst ett bomullsplagg dagligen. Men vad vet du egentligen om bomullen?
Text: Mimmi Ljungblad
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2021-02-16
5 saker att ta med dig:
- Bomull är en växtfiber från växtriket, baserad på cellulosa
- En bomullsfiber kan ha en fiberlängd på mellan 12 - 60 mm, beroende på bomullsart
- Bomullen används flitigt i textilsammanhang tack vare bland annat slitstyrka och god absorptionsförmåga
- Bomullsplagg har en restkrympning på mellan 10-15%, och bör ristas ut och hängtorkas efter tvätt
- Bomullen är en törstig och resurskrävande gröda, därför är ekologiskt odlad bomull samt miljömärkt eller certifierad bomull fördelaktigt
Generellt om bomull
Bomull är den dominerande växtfibern i världen, och utgör cirka 36% av världens totala fiberproduktion. Hör du till skaran som uppskattar kvalitet, och som ofta reflekterar över materialen som dina plagg är tillverkade av? Då har du hittat rätt, för idag gör vi en djupdykning ner i bomullens värld.
Bomull är ett användbart men kontroversiellt material. Som alltid önskar vi vara så transparenta och informativa som möjligt, och tänkte därför belysa såväl fördelar som nackdelar idag.
Vad är anledningen till varför bomull är den naturfiber som används flitigast i textilsammanhang? Denna fråga för oss osökt in på bomullens egenskaper. Likt ull så bedöms och graderas bomull utifrån bland annat mognadsgrad, längd, styrka, renhet och färg. En bomullsfiber kan ha en fiberlängd på mellan 12 - 60 mm, främst beroende på bomullsart. De allra längsta bomullsfibrerna utvinns från en art som heter Gossypium Barbadense. Du kanske har hört andra namn som associeras med denna art, såsom Sea Island, Pima och Egyptisk bomull?
Fiberlängden, även kallad stapellängd, påverkar slitstyrkan. Ju längre fibrer desto starkare, mjukare och finare garn. Utöver att vara slitstark, främst i vått tillstånd, har bomullen en god absorptionsförmåga, något som gör att plagg i bomull upplevs svala, men samtidigt tyngre då du blir svettig eller blöt. Inget optimalt material vid träning med andra ord.
Hur framställs bomull?
Bomull är en vegetabilisk växtfiber. Samtliga växtfibrer är baserade på cellulosa som har skapats i naturen genom fotosyntes. Bomullen går att spåra så långt tillbaka i tiden som till för ca 7 000 år sedan, sett till mänsklig odling.
Bomullsfibrer är fröhår, därav namnet ”bomull” som härstammar från tyska ”Baumwolle” som betyder ”träull”, och utvinns från bomullsbuskar som trivs bäst runt ekvatorn. Bomullsfibrer redo att plockas kräver 6-7 månader av frostfria dygn, med minst 12 timmar sol per dag.
När fibrerna är mogna skördas de för hand eller med hjälp av en maskin, därefter körs materialet genom en egrenermaskin för att avlägsna frön och smuts, genom så kallade häckling (ginning).
Utöver detta kan bomullen, under sin resa mot att bli ett färdigt bomullsplagg, genomgå följande steg: kardning, spinning, vävning eller stickning, blekning, tvätt, mercerisering och färgning. Mercerisering är en behandling som görs på bomull, där en sträckning sker i natronlut vilket skapar fördelar såsom högre glans, fukt- och färgabsorption samt draghållfasthet och skrynkelbeständighet.
En törstig och resurskrävande gröda…
Konventionellt odlad bomull ifrågasätts ofta för intensiv användning av bekämpningsmedel, kemikalier och bevattning under odling och framställning. Fakta som ingen kan blunda för. Bomullen är en törstig gröda som dessutom är känslig för angrepp av skadedjur samt frost. Vart bomullen odlas blir i och med detta oerhört viktigt, rätt klimat och naturlig nederbörd är det optimala.
På senare år framställs allt fler bomullsplagg av ekologisk bomull. Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel samt tillförsel av konstgödsel eller genetiskt modifierade grödor. Många producenter tar det ytterligare ett steg och kopplar på miljömärkningar eller certifieringar som ställer krav på såväl odling som kemikalieanvändning, utsläpp i luft- och vatten, sociala aspekter samt rekommendationer gällande vattenförbrukning. I ett kommande inlägg tänkte vi ge oss på att förklara mer kring ekologisk bomull samt miljömärkningar och certifieringar, då vi tycker att detta förtjänar ett eget stycke.
Värt att tänka på!
Det kanske allra viktigaste att tänka på är att konsumera medvetet och långsiktigt, samt inte minst vårda och värna om plaggen. Visste du att genom att använda plaggen 3 gånger så länge minskar du miljöpåverkan med cirka 68%? Med detta i åtanke blir det med ens mindre jobbigt att vädra lakanen en extra gång istället för att slänga dem i maskinen, eller att rista ut skjortan och hänga den på galgen med översta knappen knäppt efter tvätt.
I grund och botten är bomullsfibrerna biologiskt nedbrytbara, men detta är långt ifrån fallet efter infärgning samt för- och efterbehandlingar. Tänk därför sluten loop och låt någon annan glädjas åt det du inte längre vill ha, alternativt återvinn.
Bomull är vidare ett tacksamt material då det tål relativt höga temperaturer. Dock tillkommer normalt sett en restkrympning på mellan 10-15% för obehandlad bomull, tänk därför på att inte köpa alltför kroppsnära.
Vårda dina bomullsplagg
Finn tips och råd kring hur du vårdar och tvättar dina bomullsplagg i vår
klädvårdsguide.
Vad tyckte du om den här artikeln?
4 Kommentarer
Bra upplysning. Undrar vad Pima V
Cotton innebär.
Den 17 mars 2021
@Paul Lindahl : Hej Paul och ursäkta för sent svar.
Kort sagt är Pima Cotton en speciell och exklusiv bomullsart vars egenskaper gör att plagget blir både slitstarkt och vackert.
Den 23 mars 2021
Bra info. Ser fram emot kommande info om ekologisk bomull.. Jag undrar också hur man bedömer bomullens kvalite när man tittar på ett plagg i butiken. Finns någon form av kvalitetsmärkning?
Den 11 februari kl. 11:59
@Anders Löfgren: Hej Anders!
Förutom certifieringar och märkningar som t.ex BCI (better cotton initiativ)/GOTS följer här några tips:
1. Kolla i materialkomposition om det är egyptisk bomull eller pimabomull - dom bomullstyperna har längre fiberlängd än vanlig bomull, vilket bidrar till ett starkare och mer slitstarkt plagg.
2. Känslan på plagget. Ett mjukare bomullstyg som känns behaglig mot huden har oftare bättre kvalitet då bomullen som används har högre finhet och längre fiberlängd (ex egyptisk eller pima).
3. Tätheten på plagget. Ju tätare plagget är vävt/stickat indikerar ofta högre kvalitet då bomullen har högre finhet.
Lycka till!
Den 12 februari kl. 14:53