Hela tanken med en basgarderob, är att den ska bygga på en samling tidlösa plagg vilka står sig genom åren. Relativt opåverkade av svängande trender. Kombinerade med andra plagg och accessoarer i mer trendbetonade färger, snitt och mönster, eller bara med varandra, kommer basplaggen att ge dig en väldigt användbar garderob.
För att ge lite extra inspiration och idéer, har vi satt ihop en liten samling av plaggtyper och modeller tillsammans med några tankar om hur de kan användas.
Oxfordskjortan
Oxfordskjortan, som oftast ses i ljusblå, vita eller rosa enfärgade tyger, är som många av de andra plaggen i det här sammanhanget användbar i mängder av olika sammanhang. Oftast ses den med så kallad button down-krage, där kragändarna sitter fast i skjortbröstet med små knappar.
Skjortan är alltid tillverkad av det karaktäristiska grovvävda bomullstyget med samma namn. Tyget finns även i något blankare mer tätvävda varianter, som då kallas Royal Oxford.
Oxfordskjortan passar bra till såväl khakishorts på sommaren, som till en mer ledigt buren kostym. Använd den under en V-ringad tröja till ett par jeans eller chinos, eller var lite djärv och kombinera den med en stickad brun ullslips till klubbkavajen.
Med en ljusblå och en vit oxfordskjorta i garderoben har du täckt skjortbehovet för större delen av tillvaron.
Kostymen
Alla män behöver ha en kostym i garderoben. Den första kostymen man köper, ska sannolikt fungera i situationer så som studentfester så väl som födelsedagsfirande, bröllop och jobbintervjuer. Det bästa och mest mångsidiga alternativet vi vill rekommendera är därför en marinblå eller mörkgrå kostym.
Det som gör en bra kostym oerhört mångsidig, är att den kan bäras både som hel kostym, som uddakavaj, eller med endast byxorna tillsammans med skjorta och tröja. Något som gör färgvalet extra viktigt vid köp av den första kostymen.
I Sverige är svart den i särklass vanligaste kostymfärgen. En svart kostym är bra på väldigt många sätt och vis, men riskerar ofta att få bäraren att se blek ut. Det beror på att den svarta färgen blir en mörk och stark kontrast till de flesta färger man kombinerar den med.
Mörkt blå och gråa toner blir en mjukare kontrast till både skjortfärger och ansiktsfärger. Blått och grått blir därmed faktiskt också lättare att kombinera med fler färger än en svart
kostym.
Generellt är en variant med dubbla slitsar bak (så kallad dubbel sprund) och en enkel knäppning med två knappar i kavajen det mest gångbara alternativet. Som i alla andra plagg, går det trender även i kavajer och kostymer. Det märks tydligt i bland annat kavajens längd och byxbenens vidd.
För att din första kostym skall bli så långlivad som möjligt, bör kavajens längd ligga någonstans så att nederkanten befinner sig i höjd mellan handens början vid handleden och nederdelen av knogarna. Detta med armen hängande ledigt efter sidan och handen knuten.
Kortare kavajer är inte fel, men riskerar snabbt att se omoderna ut beroende på rådande trend. Kavajer som är längre än knogarnas nederkant, riskerar mest att se för stora ut. Läs mer om att köpa kostym i artikeln
"Kostymen" i vår artikelserie "Bygg en basgarderob".
Klubbkavajen
Klubbkavajen är ett av de mest mångsidiga plaggen i mannens garderob, men också ett plagg som kräver en hel del av sin bärare för att bäst komma till sin rätt. En vanlig nidbild av klubbkavajen, är den dubbelknäppta marinblå varianten med högblanka mässingsknappar och lite för breda axlar, sittandes på en lätt överviktig äldre herre med dålig attityd. Den typen av kavaj är oerhört svårburen för de allra flesta.
Satsa istället på en enkelknäppt variant, gärna med lätt oxiderade mässingsknappar, eller varför inte ärgade knappar av vit metall? Som i alla sammanhang med kavajer ska passformen vara perfekt (läs artikeln i "Bygg en basgarderob" om att
köpa kostym).
Kombinationen klubbkavaj och röda byxor, hör ibland också till nidbilden av plagget. Det kan vara snyggt på rätt person, buren med rätt attityd, men kräver en hel del av bäraren för att bli lyckat.
För att sätta klubbkavajen i en mer verklighetsnära dager ska vi se den enkelknäppta varianten nämnd ovan, vilken passar perfekt till såväl jobb som vardag och lediga avslappnade tillfällen, som fest.
Med ett par chinos och en vit skjorta, blir kavajtypen perfekt till sommarfesten. Med en ljusblå finare skjorta och lätt urtvättade jeans, blir klubbkavajen en uppklädd vardagsuniform, eller kanske vettiga jobbkläder. Oxfordskjortan vi pratade om tidigare passar väldigt bra ihop med klubbkavajen i mer lediga kombinationer.
Ett tips är att till den marinblå varianten av kavajen använda skärp och skor i samma bruna nyans.
Chinosen
Ett par khakifärgade
chinos för ofta tankarna till sommarklädsel. Med ljusblå oxfordskjortor eller marinblå tenniströjor är byxtypen lätt att kombinera, och blir sällan fel i något sammanhang. Ett par välstrukna chinos tillsammans med en vit kostymskjorta och klubbkavajen ovan blir snyggt till både fest och vardag.
Med något uppkavlade byxben och bruna mockaloafers, eller varför inte ett par vita
sneakers, blir byxan ett skönt ledigt alternativ att använda med allt ifrån en t-shirt, till skjorta och en tunnare jacka.
Dina chinos blir dock lika användbara under vinterhalvåret, burna med lite andra plagg. En riktigt snygg variant är att kombinera dem med exempelvis mörkbruna mockaboots och oljerocken vi ska prata om lite längre ned i det här inlägget. Till en marinblå lång ullrock, blir dina vinterchinos ett ledigt men aningen mer uppklätt alternativ.
Utöver khakifärgade chinos i olika ljusa och mörka nyanser, är varianter av grått tyg också ett mycket snyggt och användbart alternativ.
Som i alla andra fall när det gäller byxor, skall passformen i midjan vara sån att byxorna sitter bra även utan bälte. Om du måste ha ett bälte i midjan för att byxorna skall sitta uppe, är de för stora.
Jeansen
De flesta av oss äger ett par jeans. Byxtypen är ytterligare en typ av plagg som ofta påverkas hårt av trender. Mestadels märks dessa trender i vidden på byxbenen och midjans höjd. Under åren har man sett såväl utsvängda boot cut-modeller, till smala stretchvarianter.
En modell som mer eller mindre alltid förblir oförändrad, och ändå förblir lika rätt är Levi's modell 501. den finns i mängder av olika tvättar, det vill säga grader av slitning av jeanstyget vid köp. BYT: (Urtypen är och förblir dock de mörkblå otvättade 501'orna.)
Snittet passar i såväl jobbsituationer, som till att vara ett ledigt alternativ vid en informell fest ihop med en vit skjorta och en kavaj. De otvättade 501:orna blir sedan bara bättre med åren, ju längre du använder dem.
När det gäller jeans och maskintvätt, finns ungefär lika många övertygelser om vad som är rätt, som det finns jeansbärare. För sanna denimnördar är det nära nog att likställa med religiös övertygelse.
Många väljer att bära byxorna i flera månader innan första maskintvätten, för att de skall få den rätta personliga slitningen. Andra tvättar dem regelbundet som vilket plagg som helst, och skulle aldrig kunna tänka sig något annat. Vilken typ är du?
Storleksmässigt gäller generellt samma tumregel som för kostymbyxor och chinos, att byxorna skall sitta uppe utan att du måste dra åt dem i midjan med ett skärp. Sen finns det precis som i fallet maskintvätt, mängder av sätt och viljor att bära sina jeans. Några vill ha dem hängande mer på höften, och så vidare.
Oavsett hur du väljer att bära dina Levi's 501, är de en odödlig klassiker som står sig genom åren i din garderob.
Oljerocken
Oljerocken är ett plagg som med undantag från de mest tryckande varma sommardagarna, mer eller mindre kan ses som ett fullständigt året-runt plagg. Dess totalt vattenavvisande egenskaper gör den till en riktigt snygg
regnjacka. Framförallt är oljerocken en bra allroundjacka, som fungerar såväl till jeans och chinos, som ett faktiskt fullt gångbart alternativ till en kortare rock över kavajen när du bär kostym.
Var inte rädd att använda din oljerock ganska hårt. De är gjorda för hårda förhållanden, och blir lite i stil med läder mest snyggare med åren och slitaget som uppstår. Går det hål på en ficka, köper man inte en ny jacka, utan lagar den man har. Varje liten skavank blir som en del i jackans identitet.
Oljerockar av bra fabrikat går ofta i arv i generationer. En skröna som talar för att en sliten oljerock bara blir snyggare, är att gamla engelska godsägare lät sin gamekeeper använda jackan i arbetet en tid för att ge den rätt grad av slitage, innan ägaren själv axlade plagget.
I och med att du kan komplettera din oljerock med ett varmt quiltat foder, blir den även en perfekt vinterjacka en bra bit ned under nollstrecket. För den experimentellt lagde, ger sedan den snygga quiltade västen i sig en mängd kombinationsmöjligheter.
Använd den som förstärkning även under andra typer av jackor som ullrockar eller dufflar. Äger du en tweedkavaj, förvandlas den till en lättare höstjacka med ditt quiltade oljerocksfoder buret mellan skjortan och kavajen, eller ovanpå kavajen.
Skjortan
Skjorta har nämnts i de flesta sammanhangen här ovan, och kan utgöra en del i de flesta tänkbara kombinationer av kläder. Den är given tillsammans med kostymen, och ger jeansen en mer uppklädd känsla. Skjortan är snygg såväl buren som ensam överdel med uppknäppt krage, som med slips till kavaj, eller utan slips under en skön kofta.
En variant vi gärna vill lyfta fram lite extra, är skjortan med dubbel manschett. En manschettyp som kräver manschettknappar. Många äger aldrig en sådan här skjorta, vilket vi tycker är synd. Man backar ofta lite just inför det faktum att man måste använda en manschettknapp, vilket för många känns lite för uppklätt.
Inledningsvis kan skjortan med dubbel manschett med fördel användas tillsammans med din uddakavaj från kostymen, tillsammans med ett par jeans eller chinos. Manschettknappen blir en liten detalj som du mest kommer att lägga märke till själv, men som höjer känslan i hela klädkombinationen.
Manschettknappen i sig är också en liten diskret möjlighet att göra din klädsel mer personlig. Den behöver inte heller vara gjord av metall, utan finns i varianter i form av små färgglada tygknutar vilka ger ett aningen mer ledigt intryck.
Passformsmässigt är kragstorleken det i särklass viktigaste måttet när du köper din skjorta. En tumregel brukar säga att man ledigt skall få in två fingrar innanför den knäppta skjortkragen, men inte mer. En metod som inte alltid är helt lätt att använda som referens. Ett sätt att se på saken är att du skall kunna bära skjortkragen knäppt en hel dag, utan att känna obehag som gör att du vill knäppa upp kragen.
Oavsett om du ska bära skjortan knäppt med slips, eller uppknäppt, är det lika viktigt att storleken är rätt. Nästa viktiga mått är ärmlängden, där en väl avvägd skjortärm slutar så att den ligget mot handens början när armen hänger ned ledigt utmed kroppen. Läs mer om skjortor och vad du bör tänka på kring dessa i vår serie om basgarderoben.
Tröjan
Tröjor fyller en funktion både som värmande extraplagg vid kallare väderlek, eller som ett plagg att bära exempelvis över skjortan för att ge dig ett mer klätt intryck. Oavsett anledningen till att du bär tröja, bör du ha ett antal av dem i din garderob.
Precis som i fallet kostym och kavaj, är det första färgalternativet vi vill rekommendera en mörkblå eller grå, vilket är lätt att kombinera med många olika byxor.
Har du en mörkblå kostym eller kavaj, är det riktigt snyggt med en mörkgrå tröja under kavajen. När du har några första tröjor i mer diskreta och användbara färger, finns ett ändlöst hav av färgmässiga alternativ att prova.
Ett tips man kanske inte tänker på i första hand, men som kan vara fasligt snyggt i många sammanhang, är en mörkt butelj- eller mossgrön tröja. Det passar bra till såväl mörka och ljusa jeans, som till chinos och kostymbyxor i grå och blå toner.
När du har skjorta under din tröja, dra fram någon centimeter eller två av skjortmanschetten i tröjans ärmslut. Det ger en snygg och diskret detalj, som visuellt också knyter ihop ärmslutet med skjortkragen.
Pikétröjan
Pikétröjan blir främst ett mer välklätt alternativ till en t-shirt under sommarhalvåret. Den finns i oändligt många snygga färgalternativ, där den mest klassiska varianten nog får sägas komma från
Lacoste. Därefter har mängder av andra tillverkare gjort plagget till sitt signaturplagg där
Polo Ralph Lauren är ett talande exempel.
Mixa din pikétröja med dina favoritbyxor eller shorts. Plagget är en förhållandevis billig och rolig möjlighet för att lägga till roliga färger till klädseln. Tänk dock både en och två gånger innan du faller för den skarpt limegröna, intensivt cerise eller signalgula varianten. Som i så många andra sammanhang blir "less is more" ofta en bra devis.
Vill du lägga till lite färg via din pikétröja, smaka på tanken gammalrosa, mörkt auberginelila, eller buteljgrönt. Klassiska och mycket gångbara färger är marinblått, rött, ljusblått och ljusrosa.
Väskan
Väskan är ofta en följeslagare som hänger med i många år. Den får ibland utstå väder och vind. Den kanske genomlever trånga resor i överfyllda tunnelbanevagnar, packad med det du behöver under din arbetsdag.
Oavsett vad du använder din väska till, är det ofta värt att lägga någon krona extra vid inköpet, för att få en slitstark variant, som du samtidigt tycker riktigt bra om.
Väskor av rejält läder är hållbara, och blir med rätt vård och omtanke bara snyggare med åren. Materialet betingar ibland ett högre pris, men en kvalitetsväska är ofta värd investeringen.
En bra grund som täcker många behov är två väskor: En läderportfölj för vardagens dator, plånbok, nycklar och allt annat du kan tänkas behöva bära runt på.
Därefter en så kallad hold-all, eller weekend bag. Den passar allt från att agera gymväska, till att vara en liten snygg resväska som med rätt planering och packning rymmer plagg för flera dagars resa.
Precis som med dina läderskor, är det viktigt att du behandlar din läderväska på rätt sätt. För att behålla lädrets slitstarka egenskaper, skydda det från fukt och smuts, samt göra det mjukt och snyggt, ska du regelbundet fetta in materialet.
En snygg läderväska kompletterar också och lyfter fram den egna stilen på ett synnerligen trevligt och snyggt sätt. Med till exempel ett par skor eller handskar av samma färg och lädertyp, knyter de båda tillsammans ihop helheten på ett diskret men tydligt stilfullt sätt. Gör ett besök i vår inspirationsavdelning "
Veckans klädval", där ni kan se det sättet att tänka.
Strumpan
Strumporna är en väldigt diskret del av klädseln, som ändå ger stora möjligheter att bli en snygg detalj. De kan vara ett sätt att blanda in en klick färg i en i övrigt nedtonad kombination. Andra gånger är det bästa valet en färg som gör mycket lite väsen av sig i helheten.
Ett par strumpor i en nedtonat orange nyans, gör sig väldigt bra till en mörkgrå kostym och bruna skor i en ledig kombination. Vid exempelvis klädkoden "mörk kostym", blir bästa alternativet ett par strumpor i exakt samma nyans som din kostym.
När det gäller färgglada strumpor är det återigen bra att hålla sig till resonemanget "less is more". Även om några års framträdande preppymode visat prov på diverse starkt färgade strumpor som matchats med lika starkt färgade bälten och slipsar, är det ofta lättast att lyckas bra med en aningen mer dämpad nyans.
Oavsett färg, mönster eller användningsområde, så ska dina strumpor vara gjorda av naturmaterial som bomull eller ull. Syntetstrumpor skapar en dålig miljö för dina fötter. Särskilt om du har skor på dig hela dagarna. De senaste åren har även strumpor av bambufiber börjat säljas.
Exklusiva strumpor av exempelvis kashmirull, är väldigt sköna och mjuka för fötterna, men relativt dyra och framförallt inte särskilt slitstarka. Står det smoking på klädkoden, är det rätta ett par vadhöga svarta sidenstrumpor till sviden.
Slipsen
Varje herrgarderob bör innehålla några
slipsar. En vit och en svart för begravningar, därefter några mer eller mindre färgglada för andra formella och festliga tillfällen. Under många år har slipsen levt i en undanskymd tillvaro, sedan ett antal generationer avfärdade den som ett föråldrat och stel accessoar som tillhörde äldre män i en förgången tid.
De senaste åren har dock slipsen åter vunnit mark också i mer avslappnade och vardagliga sammanhang. Med all rätt. Slipsen är perfekt att variera intrycket av en klädsel med. En marinblå kostym buren med en mörkblå slips och vit skjorta blir snyggt till fest och jobbsituationer. Samma blåa kavaj ihop med en ljusblå skjorta, en stickad slips och ett par jeans, kanske med en V-ringad tröja mellan skjortan och kavajen, blir ett riktigt välklätt men fortfarande ledigt alternativ.
Slipsen ovan är ett bra alternativ att inleda byggandet av sin slipsgarderob med, då den passar både blå och grå kostymer. För att inledningsvis grovt generalisera resonemanget om slipsar, mönster och vad som lämpar sig för vilken situation, är en bra utgångspunkt: enfärgade sidenslipsar till mer formella tillfällen, och mönstrade slipsar till mer avslappnade tillställningar.
Slipsar av grövre material som ull och bomull, samt stickade varianter kan generellt betraktas som lite mer lediga varianter av slipsar. Med ökad slipsvana och erfarenhet gällande färg och mönsterkombinationer, blir även de grövre slipsarna en möjlighet till utomordentligt stiliga slipskombinationer, även i mycket formella sammanhang. En mörk ullslips i samma ton som kavajen, buren med en vit skjorta och en vit bröstnäsduk är en svårslaget snygg kombination.
Det har även skrivits spaltmeter om huruvida man kan kombinera en rutig slips med en rutig skjorta eller inte. För att döda en seglivad myt skapad av diverse självutnämnda stilexperter (ofta utan egen slipserfarenhet), vill vi gärna säga att det egentligen finns få mönsterkombinationer som är omöjliga. Dock kräver vissa av dem en hel del fingertoppskänsla och kunskap av bäraren.
En bra utgångspunkt gällande kombination av slips och skjortmönster, är att mixa stora mönster med små. Är skjortan smalt randig, går det ypperligt bra att bära en bredrandig slips till den. Att kombinera en rutig slips med en rutig skjorta, avfärdas ofta felaktigt av stilfascisterna ovan. En fint hundtandsrutig skjorta, passar exempelvis alldeles utmärkt ihop med en stort glencheckrutig slips.
Ett underskattat slipsmönster, är prickigt. En prickig slips är makalöst snygg både ihop med rutiga och randiga skjortor. En marinblå slips med ett mönster av små glesa vita prickar, så kallad polkadot, passar i en mängd olika sammanhang och till de flesta kostymfärger och mönster.
Att använda slips är mycket av en vanesak. Vi vill gärna uppmuntra en större omfattning av slipsbärandet. Framförallt i mer avslappnat vardagsbetonade situationer.