Att sköta om sina skor på ett bra sätt behöver inte alls vara komplicerat. Vi går igenom fyra enkla moment som kommer förlänga dina skors livslängd avsevärt - och förklarar vad de gör för skillnad.
Text: Jesper Ingevaldsson
Foto: Charlotte Håkansson
Publicerad
2017-10-07
För den som nyligen börjat intressera sig för bättre
skor, kanske köpt sitt första par randsydda, är det samtidigt vanligt att man försöker sätta sig in i ämnet skovård. Det är utmärkt att man inser att det lönar sig att ta hand om ens investering. Önskvärt vore att den här kunskapen var spridd betydligt vidare, kanske borde det vara en del av hemkunskapen i skolan eller liknande. För grundläggande skovård är inte alls särskilt avancerat, och alla skor (och därmed fötter) skulle må bra av att det utfördes. Tipsen här är främst riktade till skor i läder eller mocka, men mycket gäller för alla typer av skor. Nedan finns de fyra moment som aldrig bör hoppas över, men som också gott och väl är tillräckligt för att sköta om skorna bra, allt annat är egentligen överkurs (om än trevlig sådan).
Använd inte samma par två dagar i rad
Det här är på många sätt den absolut viktigaste punkten på listan, ändå är det väldigt få som följer den. Att människan svettas är ett illa dolt faktum. Att vi svettas extra mycket om fötterna likaså. Faktum är att fötterna är den del av kroppen med flest svettkörtlar per centimeter, över 500 000 svettkörtlar trängs på dem. Omkring två deciliter fukt utsöndrar dessa varje dag, en deciliter per fot. Det säger sig självt att skorna blir fuktiga efter att man traskat omkring i dem en hel dag. Så fuktiga att de inte hinner torka upp under en natt, utan fortfarande är lite blöta om du sätter på dig dem morgonen efter, varpå de fylls med ytterligare svett, och så vidare.
När skorna inte ges en chans att torka upp ordentligt blir det problem, då fuktigt material är betydligt känsligare för slitage. Det spelar ingen roll hur bra kvalitet skorna håller, att de ständigt gås fuktiga kommer oundvikligen nöta ned dem, fort. Det är därför det är så viktigt att låta skor vila ett dygn efter användning (har de gått i riktigt regnrusk kanske längre än så). Med andra ord bör du alltid ha minst två par skor att rotera mellan. Det kommer ge skorna en kraftigt ökad livslängd, och innebära en bättre miljö för fötterna (sedan är det inte så att skorna sprängs om de används två dagar på raken någon gång ibland, så klart).
Borsta/torka av skorna efter användning
Det här är en sådan där sak som tar max en minut och inte är ett dugg jobbigt, det handlar bara om att se till att göra det till en vana. Att när du kommer innanför ytterdörren, så tar du antingen fram en skoborste (om det varit torrt ute) eller en fuktig trasa (om det varit blött väder) och
borstar eller torkar av skorna någorlunda grundligt. Ha gärna en borste och en trasa som använts specifikt för detta ändamål, så du inte exempelvis borstar in smuts när du putsar skorna och de ska bli fina och fräscha.
Om du alltid tar för vana att avlägsna smuts dagligen så sätter den sig inte i lädret och det är betydligt större chans att skorna håller sig fräscha längre tid. Man kan tvätta skor med mild lädertvål under rinnande vatten, då blir de rena och fina igen, men det är inget du vill göra alltför ofta, så att se till att smutsen inte sätter sig gör bara gott. Efter att skorna borstats/torkats av kan du oftast också enkelt gnugga tillbaka glansen på dem med en nylontrasa (läs strumpbyxa) innan nästa användning.
Använd skoblock
Att
skoblock är bra för skorna är många medvetna om, men det råder viss förvirring kring varför de är bra. Idealt ska ett skoblock fylla ut skon så väl som möjligt (därför så kallade lästade block, som har exakt samma form som skon, är allra bäst), men dess viktigaste uppgift kan även ett block som passar halvdant åstadkomma på ett bra sätt, och det är att räta ut sulan. Det är därför det är allra bäst med skoblock som fjädrar horisontellt och har en relativt platt vinkel på undersidan framtill. När sulan rätas ut så sträcks nämligen gångvecken ut, och det som är skoblockets viktigaste uppgift är just att se till att skon behåller sin ursprungliga form.
Däremot är det inte så att skoblock, även om de är i trä, gör att skorna torkar bättre, trots att det gärna påstås. En sko torkar fortare utan skoblock i. Det skoblock gör är att de låter skorna torka på ett bra sätt samtidigt som formen behålls. Att blocken bör vara i trä gör visserligen att de kan suga åt sig lite fukt, men framför allt täpper det inte igen porerna på lädret på insidan utan det kan andas och luftas. Den egenskapen har inte plastskoblock. Tänk att ha en plastpåse runt armen samtidigt som du svettas, det blir rätt otrevligt.
Skoblocken bör sättas i direkt efter att du tar av skorna, och sedan sitta i tills skorna är torra, vilket med andra ord är något dygn eller så. Ännu en anledning att inte använda skorna två dagar i rad, med andra ord. När skorna väl är torra är skoblocken dock inte alls lika viktiga att ha i, det är när lädret torkar som det drar ihop sig och behöver hjälp att hålla formen, en torr sko ändrar inte formen nämnvärt även om de står utan block. Det behöver alltså inte vara svårare än att ha ett par bra skoblock som du flyttar över i de skor du använt senast.
Smörj in med skokräm
Sist men inte minst så handlar det om att se till att vårda lädret. Det behöver dock inte alls vara så avancerat som det kan vara – för att uttrycka sig lite sofistikerat. Du kan sköta om skorna med mängder med produkter och vårda dem flera gånger i månaden, men det är ingenting som är nödvändigt. För skor i vanligt slätpressat läder är det egentligen bara en enda produkt som är nödvändig, och det är
skokrämen. Skokräm vårdar och återfuktar lädret, har det pigment täcker det märken, och det ger också visst skydd och glans. Läder som aldrig eller alltför sällan får vård kommer att torka och spricka.
Skorna behöver inte heller smörjas in alltför ofta. Självklart beror det lite på hur regelbundet de används, men ett eller ett par tunna lager skokräm i månaden räcker långt och ser till att lädret får nödvändig vård och skydd.
Så, för att sammanfatta, att ta hand om skor behöver inte vara mer komplicerat än att undvika att använda dem flera dagar på raken, att borsta eller torka av dem efter användning, sätta i skoblock och ge dem ett lager skokräm emellanåt. Minimal insats – stor utdelning.
För mer ingående om skovård, läs vår stora
skovårdsguide.