Det prestigefulla svenska klockmärket Sjöö Sandström är en av världens få oberoende klocktillverkare och i Sverige den enda av sitt slag. Allt började 1986 med en vision och två klockentusiaster och entreprenörer, som åter vill placera Sverige på kartan som en av världens främsta klocktillverkare. Följ med på ett spännande besök i Sveriges enda klockfabrik och möt flera av nyckelpersonerna bakom varumärket.
Det fanns en tid då svensk klocktillverkning var världsledande. Sverige var större än Schweiz i klocksammanhang och den gotländska urmakaren Viktor Kullberg var ett aktat namn i klockvärlden. Hans skeppskronometrar vann under mitten av 1800-talet år efter år prestigefulla utmärkelser och ansågs vara de bästa i världen.
Christer Sjöö och Mikael Sandström ville än en gång väcka liv i den stolta traditionen och med grundandet av Sjöö Sandström startade de tillverkningen av historiens första svensktillverkade armbandsur. Visionen var att väva samman arvet av genuint kvalitetshantverk och högteknologiskt nytänkande.
En av Kullbergs skeppskronometrar från mitten av 1800-talet
Den första klockmodellen Automatic S1 såg dagens ljus 1993 och 1995 vann modellen det prestigefulla designpriset ”Utmärkt svensk form”. Man använde sig redan tidigt av svenskt stål från Sandviks och guld från Boliden i sina klockor, som avsiktligt hade en ren skandinavisk och minimalistisk design. Vid denna tid ägde man sin egen produktion och boetterna till klockorna frästes ut i en verkstad utanför Stockholm.
Det stora genombrottet för Sjöö Sandström kom 1997, då de med modellen ”Chronolink Worldtimer UTC” positionerade sig på världskartan i klocksammanhang. Chronolink var en banbrytande kombination av ett klassiskt mekaniskt armbandsur med ett manuellt uppdraget ETA 7001-urverk och en högteknologisk digital klocka. Det digitala urverket är utvecklat i samarbete med svenska Bofors och bygger på samma avancerade teknik som missilsystemet BAMSE. Idag är Chronolink en del i den permanenta klockutställningen på Musée international d'horlogerie (MIH) i Geneve.
Chronolink Worldtimer, en unik kombination av digitalt och analogt urverk
Klockan sätter en stor del av tonen i de kläder en man bär, och en väl vald klocka kan lyfta stilnivån på de mest enkla kläder. Kort sagt signalerar ditt armbandsur på ett mycket subtilt sätt ett tydligt och medvetet val. Det säger ofta mycket om ägarens stil och livsstil. Detta är en av de många saker vi diskuterar när vi träffar Sjöö Sandströms nuvarande VD Felix Formark i deras nya lokaler på Ringvägen i Stockholm.
Grundarna Sjöö och Sandström har sedan många år tillbaka lämnat företaget och Formark tog 2012 över VD posten i ett företag med starka produkter, vars marknadskommunikation och säljstrategi dock lämnade utrymme för förbättring. Formark kom in med ett eget starkt klockintresse, tro på kvalitet, svenskt hantverk och värdefull erfarenhet från 10 år av ledande poster i näringslivet.
”De som bär Sjöö Sandström-klockor har ofta en stark integritet och tydlig tanke med sin stilidentitet”, förklarar Felix. ”Vår sälj- och marknadsföringsmodell når idag bättre ut till rätt målgrupper än under tidigare år. Vi är inte ett välkänt varumärke på samma sätt som andra tillverkare av klockor i samma kvalitetssegment som Sjöö Sandström”, fortsätter Formark. ”Det är lätt att köpa en klocka från flertalet kända schweiziska klocktillverkare och automatiskt få en stor del av en image på köpet. Vi upplever istället att många av dem som bär Sjöö Sandström-klockor själva är personer som är starkt tongivande i många sammanhang, såväl stil- som personlighetsmässigt. Det är för dem inte viktigt att omgivningen tydligt ser klockan de bär som en välbekant statussymbol. Istället lägger de vikten vid vilken kvalitetsnivå klockan de bär faktiskt ligger på. De vet själva klockans värde och det räcker”.
När Felix Formark tillträdde till sin ledande position i företaget var man i full färd med att lansera en ny modell som skulle ta Sjöö Sandström till en ny, högre nivå av premiumklockor. Både pris och kvalitetsmässigt. Modellen Royal Capital är designad av produktionschef Niclas Höglund och släpptes år 2013 i endast 250 exemplar av stål och 30 stycken i roséguld.
Royal Capital är en underbart, stramt vackert designad pjäs, som jag med värdigheten och integriteten i behåll tycker vackert anspelar på eviga klassiker som Patek Philippes Nautilus och Audemars Piguets Royal Oak, båda designade av legenden Gerald Genta.
Modellen lanserades med pompa och ståt i ett event signerat med Sjöö Sandströms nya marknadsidentitet, inställning och nytänk. Resultatet lät inte vänta på sig och Royal Capital sålde slut inom kort. I synnerhet det lilla antalet av roséguld.
Royal Capital levereras i en tung, robust trälåda av massiv teak som bär tydliga influenser av Viktor Kullbergs skeppskronometer. Kopplingen mellan svensk hantverkstradition och nytänkande premiumproduktion går hand i hand.
”I maj förra året släppte vi vår modell Royal Steel Worldtimer i endast 100 exemplar. Modellen genererade stor uppmärksamhet i klockkretsar redan innan släppet på marknaden och de hundra klockorna sålde slut på mycket kort tid” berättar Felix med ett leende. Ett tydligt tecken på hur allt fler inser värdet i Sjöö Sandströms klockor och hur detta når ut via företagets nya marknadsföringstänk.
Vi går tillsammans med produktionschef Niclas Höglund en trappa upp i företagets vackert designade, ljusa lokaler av glas och betong för att få en rundtur i produktionen. En klockfabrik mitt i staden. Vi ser inga alphyddor eller korsvirkestimrade stugor i omgivningen, vilket ofta är en vanlig syn när man besöker klocktillverkare av denna nivå. Istället ser vi skandinaviskt ändamålsenligt utformade lokaler som andas hängiven entusiasm och genuin kunskap om klocktillverkning.
Sjöö Sandströms klockfabrik är skandinaviskt minimalistisk och funktionell
Här tillverkas Sjöö Sandströms klockor för hand av utbildade urmakare. Urverken köps in från ett fåtal olika schweiziska tillverkare, då utveckling av egna urverk är otroligt kostnads- och kunskapskrävande. Detta är dock en av de vanligaste tillverkningsmodellerna i klockvärlden och det är bara ett fåtal klocktillverkare i världen som tillverkar sina egna urverk, även bland de mest exklusiva klocktillverkarna. Klockorna formges av Niclas Höglund, men totalt är runt 100 personer involverade i tillverkningsprocessen. Allt från Boetter till urtavlor, index, visare och anpassning av urverk skall tillsammans harmoniera i modeller som tydligt står för Sjöö Sandströms designspråk.
Det råder en lågmält intensiv energi i lokalerna. Unga men erfarna urmakare arbetar med nymontering av modeller som skall ut på marknaden vid personligt utformade arbetsstationer. Några av arbetsstationerna hanterar för tillfället service av Sjöö Sandström-klockor som behöver ses över, gångtestas, få nya packningar och trycktestas, för att nämna några få av arbetsmomenten. ”En mekanisk klocka bör servas var 4-5 år för att undvika slitage och säkerställa täthet och god funktion” förklarar Höglund. ”Det handlar om att demontera stora delar av urverket, byta ut eventuella slitna delar och om kunden önskar det polera delar av klockan. Servicen av en Sjöö Sandström klocka tar mellan 4 till 8 timmar, lite beroende på vilket urverk som sitter i modellen”.
Nymontering av Royal Steel Chronograph
När vi ser de minimala delar av fjädrar, kugghjul och skruvar som urverken består av och det precisionsarbete och den kunskap som krävs för att genomföra arbetet, ter sig servicekostnaden mycket prisvärd. Några av skruvarna som fäster kugghjulen i verket är endast någon tiondels millimeter stora och ett urverk kan bestå av allt mellan 200 till 500 delar.
Sjöö Sandström gör idag inga klockor med komplikationer såsom tourbillon eller evighetskalender. Detaljer som höjer prisbilden på uret avsevärt. ”Vi har dock möjlighet att införa just evighetskalendern” resonerar Niclas eftertänksamt då jag frågar. Den klockmodell som kronometercertifierats enligt kraven från COSC var Chronolink. Det är kort sammanfattat en garanti som gör att urverket har en tidsangivelse som uppfyller mycket specifika och strikta krav på tidsangivelse.
Det mest avancerade urverket sitter i kronografmodellen Royal Steel Chronograph (reds. anm. en kronograf är en typ av klocka som på urtavlan har små mindre visare för angivning av minuter, sekunder och timmar). Det urverket innehåller 25 jewels, vilket är en benämning man ibland ser på urverk av mycket hög kvalité. Antalet jewels beskriver helt enkelt det antal syntetiska rubiner som sitter i urverket och utgör den del där axlarna som går igenom urverkets kugghjul vilar. En fördjupning i rubinen utgör även det ställe där urmakaren tillsätter en mikroskopisk mängd olja vilken smörjer urverket och säkrar att klockan går korrekt.
Alla som arbetar i produktionen på Sjöö Sandström kan utföra alla arbetsmoment och man roterar mellan arbetsuppgifterna enligt ett utarbetat schema för att få en ständig variation, förklarar Niclas då vi vandrar genom produktionslokalerna. Vid min nyfikna fråga kring hur många klockor som nyproduceras varje vecka vill Höglund inte ge något entydigt svar. ”Vi har tydliga toppar under våren, inför studenter och examenshögtider, samt vid jul, men generellt är det svårt att säga något fast antal då det varierar kraftigt.”
Klart är i alla fall att det är en långsam och tidskrävande process att montera och testa klockorna. Urverken skall roteras och gångtestas upprepade gånger för att säkerställa av korrekt gång. Små testriggar, vilka via en högkänslig mikrofon mäter ljudet i urverket anger med tusendels sekunder avvikelsen i gånghastighet och andra funktioner.
Urverken testas i en maskin som simulerar bärarens naturliga rörelser
I ett hörn står en grön mycket robust trälåda, försedd med ett så kallat M-nummer. För personer med militär erfarenhet betyder detta klart och tydligt att detta är försvarsmaktens egendom.
En viktig milsten för företaget var när Sjöö Sandström 2010 vann den offentliga upphandlingen för att förse den svenska försvarsmaktens piloter och luftburna personal med nya klockor. Konkurrensen bestod av aktörer från flera av världens mest kända klocktillverkare, men Sjöö Sandströms erbjudande uppfyllde bäst de kriterier som efterfrågades. Modellen som då föddes kom att heta
UTC Skydiver. En mycket robust toolwatch, det vill säga en klocka som är byggd för att vara ett arbetsinstrument, som i och med detta också får en rå och grov estetik som snyggt kompletterar både dressade och lediga kläder, lite beroende på hur man väljer att bära klockan.
Sjöö Sandström levererade 1100 klockor till försvarsmakten och modellen medförde stor publicitet som väckte allmänhetens intresse för varumärket. Kvällspressen skrev sensationslystet efter att UTC Skydiver tagits i bruk att ”försvarets lyxklockor faller i bitar”. Upphovet till historien var i stora drag att det vid en serviceomgång kommit in fem av försvarets klockor på en gång, vilket motsvarade en halv procent av det totala antalet klockor som levererats. ”Tre av de fem klockorna bar tydliga spår av att ha fått en hård smäll, vilket inte är ovanligt i flygpersonalens yrkesvardag, så defekten berodde inte på dålig produktkvalitet”, skrattar Felix Formark som nu står bredvid oss i produktionslokalerna. ”Publiciteten medförde komiskt nog att väldigt många som aldrig tidigare hört talas om oss tog sig till en klockbutik för att se vad det handlade om för klockor, då UTC Skydiver ju även säljs för civilt bruk.”
En annan tongivande produkt i varumärkets utbud och viktig punkt i Sjöö Sandströms utveckling, som även den ägde rum under 2011, var lanseringen av den första svenska dykarklockan Landsort, som döptes efter det största djupet i Östersjön med samma namn - 459 meter. ”Klockan klarar det djupet och uppfyller funktion och designmässigt alla krav för ett professionellt dykarur”, förklarar Felix.
Världsekonomin har under de senaste åren tagit stora delar av klockindustrin och tillverkare av premiumklockor genom ett stålbad. Schweiziska giganter som producerar tiotusentals klockor om året i det högre prissegmenten känner kraftigt av läget och befinner sig just nu i en av de svåraste situationerna på länge. Detta gäller inte för Sjöö Sandström, som idag snarare år efter år växer in i sin identitet och position i toppskiktet bland värdens klocktillverkare.
Företaget bygger idag på en suverän kombination av entreprenörer som kan affärer och kvalitetsprodukter och de kunnigaste svenska urmakarna med passion för hantverket. Felix Formark har nu siktet inställt på en utvidgad marknad där fokus ligger på Norden, men även intressanta nytillskott i sortimentet med spännande variationer av befintliga modeller. Sjöö Sandström kommer även att vara på plats på Baselworld, den schweiziska världsmässan för klockor i mars.
Det är med stolthet och spänd förväntan Care of Carl nu kan erbjuda er ett stycke svensk klockhistoria, med ett sortiment som bygger på såväl varianter av varumärkets första klockmodeller, som tyngre och mer komplexa modeller utvecklade för mer specifika situationer och användningsområden.