Från att ha varit en militär tygduk virad runt halsen, med endast ett praktiskt syfte, till att ha blivit modebildens stora accessoar under fyra århundraden. Detta är berättelsen om slipsens uppkomst och hur slipsen blev ett modernt inslag.
Text: Emanuel Kristing
Foto: Volha Hapanenka & Charlotte Håkansson
Publicerad
2018-06-30
Den har burits av pop- och rockstjärnor som Beatles och David Bowie. Den har genomgått nedgångar under både 50- och 60-talet då skinnjackan var i ropet, och hippiekulturen spred sig över västvärlden. För att sedan komma tillbaka med dunder och brak under 80-talet med många arbetsplatsers införande av klädkod. Det är en accessoar som historiskt sett delat stilintresserade. Men vi anser slipsen vara en av de mest estetiskt tilltalande accessoarerna en man kan bära.
Innehåll
Slipsens ursprungSlipens som vi känner till den idagHantverket: slipsens tillverkningsprocessSå tar du hand om din slipsSlipsens ursprung
Det är spännande att följa utvecklingen av en så historiskt tung
accessoar som slipsen faktiskt är. Likt många andra klädesplagg börjar berättelsen i det militära. Vi går igenom bakgrunden, samtiden, hur du bär den och vad du bör tänka på när du köper din slips.
Militärhalsduk av praktiska skäl
Det råder delade meningar om slipsens ursprung. Som den tidigaste föregångaren brukar romerska legionärer från Trajanus-kolonnen nämnas. De ”slipsar” de hade liknade dock mest ett tygstycke runt halsen och var till för att skydda mot smuts och vind. Den moderna slipsen härstammar från Frankrike, men den är inte en fransk uppfinning. Under det 30-åriga kriget hyrdes kroatiska legoknektar in, och för att visuellt skilja på rangordningarna bland knektarna använde man tygstycken runt halsen i olika material. Silkeskvaliteterna var förbehållna officerarna och soldaterna fick nöja sig med enklare tygstycken.
Kravatten blev ett högt mode under 1600-talet.Ordet kravatt, som är slipsens föregångare, kommer från franskans ”la croate” och hänvisar till just dessa dukar kroaterna bar knutna runt halsen. Kravatten blev efter detta högsta mode i Europa och välbärgade borgare och adelsmän började pryda sig med accessoaren. Denna kroatiska ryttarduk var under senare delen av 1600-talet ett långt vitt tygstycke i en fin bomulls- eller linnekvalitet intrikat virad eller knuten runt halsen.
Det börjar likna en schlips
Under 1800-talet hade ordet kravatt populariserats och de flesta
halsdukar gick nu under samma benämning. Det var under detta sekel som halsduken smalnat av och ändarna förlängts. Slipsen hade fötts. År 1924 fick slipsen sitt nuvarande utseende efter att amerikanen Jesse Langdorf patenterat metoden genom vilken de allra flesta slipsar tillverkas än idag. Det var också i denna period som det började experimenteras med olika sätt att knyta slips på. Ordet slips kommer från tyskans ”schlips” som också gett upphov till engelskans ”slip”, som betyder remsa. Och länge stavades också det svenska ordet så. Schlipsen var en långsmal kravatt med avsmalnande ändar som lades runt halsen och knöts framtill. Dåtidens slips förekom i olika material men det vanligaste var en sidenkvalitet, precis som idag.
LÄS MER: 5 slipsknutar att känna tillSkol- och klubbslipsens betydelse
Efter att universitetet vid Oxford börjat använda skolslips, anammades denna idé av fler klubbar och skolor runt om i England. Det dröjde till omkring år 1900 innan de första mönstrade slipsarna började tillverkas. På 20-talet blev prins Edward av Storbritannien en stilikon och tack vare hans förespråkande av en avslappnad klädstil blev slipsen en välanvänd accessoar bland den växande brittiska medelklassen.
Slipsen som vi känner till den idag
I början på 1900-talet existerade slipsen i samlevnad med flugan, men på mitten av seklet tappade
flugan i popularitet. I samband med att flugan gick ur modet blev det något av en manlighetsrit att lära sig knyta och bära slips. I dagsläget används fluga alltsomoftast enkom till
smoking och frack. Då i svart eller vitt utförande.
Visa tillhörighet
Precis som bredden på slipsen är mönstret något som under tid varierat kraftigt. I dagsläget är randiga slipsar i ropet och vi ser många stora aktörer presentera fina varianter i sina kollektioner. Det brukar pratas om två olika varianter, främst, när det kommer till randiga
slipsar och de är den brittiska from heart to sword. Alltså börjar linjen från vänster sida och löper uppåt för att avsluta höger. Eller den amerikanska som är motsatt. Vad som är finast är öppet för diskussion. Vi tycker om bägge.
I västvärlden har den randiga slipsen en väldigt stark anknytning till militären. Den används för att visa vilket regemente man tillhör. Skolor och klubbar har också liknande tillhörighets-associationer. Det kommer alltid finnas de som har åsikterna att om du faktiskt inte gått på detta universitet eller är med i denna gentlemannaklubb, kan du inte använda en viss typ av randig slips. Precis som med bruna skor efter klockan sex-regeln tycker vi att det är något förlegat. Vi anser att köpa slips på estetiska grunder, är helt okej.
Den personliga touchen
Idag ses slipsen som en accessoar som ger utrymme för att addera färg och mönster till en mörk
kostym med vit skjorta. I jobbsammanhang möjliggör den en personlig touch till en annars relativt monokrom uniform. Alldeles oavsett om du föredrar den enfärgad, glencheck-rutig i flanell, virkad med trubbigt avslut eller spännande vävnadstekniker som shantung är slipsen en ”go to-accessoar” för en proper och elegant stil.
LÄS MER: Hur matchar man slips och näsduk?En slips är mer än bara en sidenslips
Allra vanligast är att slipsen kommer i en bredd på 7,5 - 8,5 cm och har ett kantigt, triangulärt avslut. Till detta brukar den vara i siden, eftersom det är ett väldigt mångsidigt alternativ. Det kan vara bra att känna till att materialet siden har en väldigt formell och proper känsla. Men det kan också vara bra att känna till att gällande slipsen; finns inga direkta rätt och väldigt få fel. Vi tycker det kan vara väldigt snyggt att till en tweed-kavaj kombinera en virkad slips i en annan färg än blå eller grå. Det kan också vara föredömligt att kombinera en linneslips med en bomullskavaj.
Idag experimenterar man mycket med slipsens konceptuella form. Vi gillar att se slipsar i allt från klassiska ull- eller silkesslipsar, till kashmir- och grenadineslipsar. I vår butik finner du brittiska märket Drake’s, som av många är mycket omtyckta för deras lekfullhet som spelar mycket väl med deras stilrena känsla. Av en eller annan anledning tycks det nästan alltid pricka rätt.
UTFORSKA: Drake’sHantverket: slipsens tillverkningsprocess
Så länge människan hållit på med handel har siden alltid räknats bland de ädlaste och vackraste tygen. I flera århundraden var siden förbehållet de rika och mäktiga.
Silkesfjärilar börjar odlas
Genom bysantinska munkar blev odlingen av silkesfjärilar känd i Europa. Frankrike och Italien hör idag, bredvid Kina, Indien, Japan och Korea till sidenets största producentländer. Av 3000 meter trådar blir endast 300 - 800 meter tillräckligt fint för bearbetning till högvärdigt råsilke. Sidenet låter sig vidare förädlas genom att trådarna kokas i en tvållösning för att avlägsna samtliga rester av limmet. Avslutningsvis blir sidentrådarna spunna och vävda till tyg.
Tillverkningsprocessen
Högkvalitativa slipsar är alltid handgjorda. Först skärs tyget för hand med hjälp av en transparent mall. Anledningen till att mallen behöver vara genomskinlig är för att försäkra sig om att mönstren på slipsen ligger symmetriskt. Detta är framförallt viktigt rörande randiga slipsar. Därefter skärs slipsens inlägg ut. Kvalitativa inlägg är gjorda i silke, ull eller bomull. Billigare inlägg brukar vara gjorda i polyester. Nackdelen med polyester är att efter slipsen knutits är risken stor att den skrynklar sig.
Såhär tar du hand om din slips
Jämte kostym, skjorta och
skor är slipsen den viktigaste beståndsdelen i en formell klädsel. Slipsen utsätts redan genom det ständiga knytandet för påfrestningar, och i största mån bör den besparas på ytterligare hårdhänt behandling. Att knyta och öppna slipsknuten skall göras varsamt. Det är viktigt att inte rycka och dra i den.
Skötselråd
Om slipsen är skrynklig fattar du om den smala änden och virar ihop. Låt så vara under natten så är förmodligen de flesta vecken borta dagen efter. Vi vill också slå ett slag för varmvattenångan från duschen. Het ånga är ett underskattat sätt att ge tyg ny elasticitet.
Tvätta aldrig slipsen. Fläckar kan du ta bort en och en istället. Risken med att lämna in den på kemtvätt är samma som med en kostym. Det kemiska i behandlingen sliter på det naturliga materialet i slipsen. Dessutom kan fel sorts strykning förstöra slipsen.
LÄS MER: 5 tips på hur du tar hand om din kostym