Det är på något sätt oundvikligt att inte lyfta fram Steve McQueen som en av vår tids största stilikoner. Varför, tja svaren är många och det är helheten som gör det.
Text: Olof Nithenius
Foto: Getty Images
Publicerad
2017-10-28
Till att börja med kan det nog vara så att många män, och kvinnor för den delen, tilltalas av att han utgjorde någon sorts anti-hjälte. Han hade en brokig uppväxt, levde ett lite trassligt liv och hade flera äktenskap. Saker som detta gör att det kanske blir lättare att identifiera sig med honom. Han blir äkta på något sätt och inte en del av den tillrättalagda Hollywoodbilden.
Det finns hur mycket berättelser och anekdoter som helst om denna legend.
Efter diverse ströjobb och senare avslutad en militärtjänstgöring så började han att studera skådespeleri i New York. Han fick ett par TV-roller och slog igenom på detta sätt för att senare under ett par decennier göra storfilmer som Bullit, The Thomas Crown Affair, The Great Escape och The Gateway för att nämna några. Rollprestationer som gjorde att han under 70-talet var Hollywoods bäst betalda skådis.
Idag pratar vi lika mycket om McQueen för hans stil och motorintresse som filmerna han gjorde. Just motorintresset var mycket stort och han körde både MC och racerbil privat på en hög nivå. Detta gjorde att han väldigt ofta själv utförde sina stunts om de var motorrelaterade. Han lär av denna anledning ha tackat ja till filmen Bullit för att lovligt få bränna på rejält på San Franciscos gator.
Han tävlade dessutom privat, både med bil och MC. 1964 ingick han till och med i ett team som representerade USA i det klassiska 6-dagars racet i Östtyskland. På väg till detta mellanlandade teamet i England och ekiperades med motorcykeljackor från Barbour. En modell vi idag känner som International och som lett till att Barbour i modern tid gjort just en Steve McQueen kollektion.
Hans stil privat speglandes delvis av motorcykelintresset då han gärna bar en racingjacka. På många sätt klädde han sig ganska enkelt och naturligt och hans sågs ofta i jeans, chinos, Harringtonjacka, pikétröja, t-shirt, trainers och boots. Hans naturliga och vanliga stil har nog spätt på ikonstatusen och igenkänningsfaktorn för många män.
De legendariska solglasögonen från Persol förknippar många honom med idag. I filmen The Thomas Crown Affair från 1968 bar han den vikbara modellen 714 med blått glas och gjorde dem för alltid odödliga. Paret han bar på vita duken såldes 2006 på auktion för hela 70 200 USD. Flera andra av hans ägodelar så som bilar och klockor har även dem sålts på auktion för hissnande belopp i modern tid.
Just klockor har också kommit att bli något han förknippas med i flera sammanhang. Tag Heuer lyfter än idag fram McQueen tillsammans med deras modell Monaco som han bar med blå urtavla i filmen Le Mans. I klockkretsar har han även fått en Rolexmodell indirekt uppkallad efter sig i form av den tidiga Rolex Explorer II Ref. 1655. Klockfantasterna menar dock att detta är baserat på en missuppfattning. McQueen lär nämligen aldrig ägt eller burit denna modell. McQueen var däremot en stolt ägare till en Rolex Submariner Ref. 5512, en klocka som 2009 slog rekord när den såldes för hela 234 000 USD!
Att klä sig enkelt och naturligt och ändå alltid se fantastisk ut är en konst, och det är inte för inte som Steve McQueen går under namnet ”The king of cool”.
Vad tyckte du om den här artikeln?