Stildebatten: Hur och var trender föds
Vi ser, anammar och förfasar ständigt över det vi kallar "trender" i klädsammanhang. Är de alltid kreationer av säljsugna modehus, eller kan de rent av ha uppkommit av ren slapphet?
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2019-12-22
Ibland ser vi klädesplagg och accessoarer bäras på de mest oväntade och märkliga sätt. När vi ser det som ett återkommande fenomen på flera individer, vill vi snabbt ofta kalla fenomenet ”en trend”. Några av oss har sinne och känsla för att se och lägga märke till dessa mönster mycket tidigt. Många av oss här i detta sammanhang är dessutom sannolikt personer som på ett eller annat sätt både föder och bidrar till att sätta dessa mönster till världen - trendsättare.
Det spekuleras ofta och gärna frisk i hur fenomenen uppstår, eller uppstått. Många idag mycket vedertagna sätt att klä sig avfärdades i sin linda som en löjlig trend. Ett välkänt exempel är kostymen som vi känner till den idag. Född bland engelska parlamentsledamöter som tröttnade på att gå i tailcoats dagligen, och började anamma kortare kavajer och byxor uppsydda i samma tyg som vardagsklädsel. Vid tiden när kostymen var vedertagen som accepterat plagg klädde sig Hertigen av Windsor i marinblå kostym och mocka-brogues. En "trend" som han trotsigt startade eftersom han föredrog dessa skor framför svarta blankpolerade oxfords.
Trender tillskrivs inte sällan modeskapare, vilka anses försöka skapa ett nytt mönster som ska tas upp av konsumenter världen över för att modehusen ska sälja mer kläder. Visst förekommer detta, men allt vanligare är det sannolikt att dessa ”trender” sätts av helt vanliga personer med stilkänsla, inte sällan helt oavsiktligt då det helt enkelt faller sig att de bara föredrar att bära kläder på ett tidigare sällan skådat sätt i oväntade sammanhang. Företeelsen anammas av andra stilintresserade personer, och med tiden sprids vanan över världen, mer eller mindre medvetet. Precis som i fallet med mocka-brogues.
Lika ofta är ”trendsättandet” troligtvis också helt oavsiktliga akter, där någon ser en annan person klä sig på ett visst sätt, varpå betraktaren härmar beteendet av helt andra orsaker än ursprungsbäraren. Jag fick nyligen en fråga varför unga män och kvinnor plötsligt börjat bära låga somriga strumpor som visar anklarna året om. I min värld är det inte otroligt att detta kan bottna i stilnördars faiblesse för att bära skor helt utan strumpor, med bara anklar mellan skorna och byxornas benslut. Till en början övergick det i att strumpor som helst doldes av skorna bars för att skona skons inredning från fotsvett och slitage, med samma bara anklar som resultat.
Med tiden bär allt fler även strumpor som kikar upp ur skorna, men lämnar lite av ankeln bar i samma syfte. Något som är otänkbart bland sanna stilfantaster då tanken är att man antingen bär sina skor helt strumplöst, eller bär strumpor vilka inte ens lämnar en teoretisk risk att den nakna vaden syns mellan byxans benslut och strumpan, då just visandet av strumpans slut ovanför skon är ett av de största stilbrotten en stilmedveten man kan begå. Det strumplösa skobärandet har givit upphov till en variant av strumpbärande som av många egentligen ses som helt otänkbart, men av andra bärare känns lite stiligt, svalt och behagligt praktiskt.
På samma sätt har jag den senaste tiden sett kvinnor gärna bära sovrumstofflor, slippers, som utomhusskor. Jag kan lätt föreställa mig en stilig dam i Notting Hill eller Chelsea, som trött släntrar ned till bageriet en morgon för att köpa frukostbröd iförd sina exklusiva designertofflor i brist på lust och energi att byta skor när hon gick ut. Till tofflorna drar hon på sig sin Burberry-rock över nattlinnet av siden, som skydd mot vinden. På vägen till bageriet uppmärksammas hon av förbipasserande, eller rent av en av de myriader av streetfotografer som rör sig i området, vilka ser en ny ”trend” i tofflorna och rocken.
Precis på samma sätt som många företeelser som tolkas som ”sprezzatura” i herrstil sannolikt fötts. Män som bär sina kläder med oefterhärmlig stilkänsla, vilka då och då slänger på sig något för att det är praktiskt, helt utan intention att skapa någon trend, utan för att de inte kunde bry sig mindre om vad de bär för tillfället. Ett foto av dem i denna klädsel, publicerat i sociala medier, ger sedan upphov till ett fenomen som med tiden anammas som en avsiktlig stilquirk, efterhärmad av män världen över med avsikt att se avslappnat vårdslösa ut i sitt sätt att klä sig.
Visst skapas också trender avsiktligt på runways och designstudios gång efter annan, men troligtvis inte lika ofta som allmänheten vill göra. Ha gärna detta i åtanke innan eller när du anammar eller förfasas över nya sätt att bära och kombinera kläder på. Vem vet. Kanske kommer du själv en dag skapa en trend, utan att det är din minsta avsikt.
Vad tyckte du om den här artikeln?