Går det att bära lädersulor på hösten och vintern? Vi ger nedan vår syn på saken, och välkomnar dig att delta i diskussionen.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2018-10-30
Det kan vid första tanken låta smått absurt att frågan om sulmaterial skulle renderat en så långdragen debatt som inledningen antyder, men stilivrare och skofantaster välden över har genom åren orerat om denna frågeställning långt mer och ihärdigt än man skulle kunna ana.
Lädersulor var under århundraden det enda och dominerande materialet för skosulor, och under dessa många år framkom diverse sinnrika tekniker för att sy fast slitsulan på olika sätt så att sömmen inte skulle orsaka att exempelvis väta leddes in i skon. I takt med att gummi blev ett alltmer vanligt och dominerande material för skosulor under nittonhundratalet, minskade omfattningen av skor med lädersula, och idag är det i huvudsak skor av högre tillverkningskvalité som förses med lädersula.
Då frågar vi oss: är det lämpligt och försvarbart att bära skor med lädersula även under hösten? Den första delen av svaret blir: Det beror mycket på vilken typ av sko vi talar om, och hur du använder dem.
Inledningsvis skall det villigt sägas att en lädersula är långt mer tålig och slitstark än man till en början kanske föreställer sig. Även då den är blöt, klarar den av ganska hård och omild behandling under en ganska lång tid. Är det så att du har ett par lågskor som du bär under kortare promenader på trottoarer, och kanske förflyttning mellan busshållplatser och tunnelbanestationer, eller parkering och arbetsplats, samt för promenader och förflyttning i mindre omfattning, fungerar en lädersula även höst och vintertid.
Precis som många av er säkert tänker, slits läder mycket mer och hårdare då det blir blött, varpå regn och snöslask förvärrar denna omständighet. Om gatorna du går på dessutom är sandade med vass stenkross som på många håll i Skandinavien, sliter detta i kombination med väta snabbt mycket hårt på dina kära lädersulor, om du är ute så länge att sulan blir ordentligt genomblött och uppruggad av gruset.
Vad kan man då göra om man ändå gärna bär sin kära lädersulade skor på hösten och vintern, vilka enligt många älskare av välsydda skor ger en skönare känsla att bära än skor med gummisula? Du kan som ett alternativ bära galoscher, vilka i sig blir en ganska trevlig stildetalj. Vad många även gör är att de lägger på en tunn slitsula av gummi utanpå lädersulan, hos en skomakare.
Fördelen med skor med sydd lädersula är också i slutändan att du kan byta ut dem till ett par nya när den slitits ut. Detta gör du hos en skomakare med rätt kompetens. Kostnaden för att sula om ett par randsydda skor ligger på mellan 1000:- till 1500:-. Efter denna reparation, är dina skor i skick som nya, med fördelen att ovanlädret är ingått och har åldrats vackert.
Detta för också med sig många fördelar. Även om kostnaden för omsulning inledningsvis kan upplevas som relativt hög, är den ändå påtagligt lägre än priset för ett par nya skor av god kvalitet. I och med detta behöver du inte heller leta i en evighet efter en ersättare till de skor som med tiden sannolikt fått en mycket naturlig plats och funktion i din garderob. Vidare är miljö och hållbarhetsaspekten stor i att vårda och laga sina kvalitetsskor, istället för att slänga bort skorna och köpa ett par nya.