Stildebatten: Kan man köpa sig stil?
Visst kan man köpa sig stil - om man har kunskap om vad stil egentligen är. Så vad är då stil, och hur tusan menar jag att man kan köpa den? Följ med på en halvfilosofisk resa om hur eget intresse och köpkraft faktiskt kan få dig mer välklädd.
Text: Mikael Vallin
Foto: Charlotte Håkanson
Publicerad
2020-02-11
Det finns en djupt rotad och mycket populär myt att ”stil är något man föds med, eller ej”, och att det är den slutgiltiga domen. Till viss del finns det ett slags fog för detta uttalande, samtidigt som det är helt missvisande. Vad svamlar jag nu om egentligen? Låt mig bena upp resonemanget:
Stil handlar i mina ögon om många olika delar. Vi har rent visuell, estetiskt klädmässig stil. Därtill underbyggs den av personligheten som kläderna sitter på. Jag säger ofta att det inte spelar någon roll hur dyr eller välsittande din kostym är: Om du är en tölp, kommer du ändå inte upplevas som stilig när dina personliga kvaliteter blir uppenbara. Din personlighet bygger sedan givetvis på så många olika faktorer att inte ens alla världens spirituella ledare, eller beteende-coacher, knappt ens kan skrapa på ytan till exakt vad som ligger till grund för den.
När det dock kommer till den första klädmässigt visuella delen av stil, vill jag entusiastiskt påstå att du i förlängningen kan köpa dig den. Grunden ligger till stor del i kunskap, som sannolikt bäst förvärvas genom olika grader av personligt och genuint intresse.
Precis som ingen föds som fullfjädrad bilmekaniker, föds ingen med kunskaperna om hur man klär sig väl. Om man växer upp i en familj som har en bilverkstad, ökar dock sannolikheten att man naturligt förvärvar kunskaperna om bilmotorer och mekanik under uppväxten. På samma sätt kan man växa upp i en miljö där man är omgärdad av människor med ett större estetiskt och klädmässigt intresse och medvetenhet. Via det man ser och hör, tar man in egen kunskap och intresse, och förvärvar sig gradvis stilen som följer.
Om man då inte föds i familjen som har en naturlig koppling till varken bilar eller motorer, kan man ändå lära sig om motorfordon på egen hand under olika skeden i livet. För några sker det via en nästintill absurd fascination för exempelvis traktorer redan i förskoleåldern. För andra anländer intresset via andra passager eller händelser senare i livet. På samma sätt kan en fascination för estetiskt tilltalande kläder och stil införlivas eller tas upp under livets gång.
Nu är många av er Carl Magazine-läsare sannolikt redan ofta mer kläd- och stilintresserade än genomsnittet, så för många av er kan dessa ord te sig självklara. Jag vill dock ändå bryta ner mitt resonemang i dess beståndsdelar för diskussionens skull:
Fråga dig själv om du någon gång sett en person du tycker klär sig väl, och ser bra ut. Fråga dig sedan själv om du anser att du själv har god stil. Många män jag talar med i min roll som stilrådgivare, säger sig först inte ha en aning om vilka kläder och vilken typ av stil de gillar. När vi sedan pratat en stund och de är lite mer bekväma i situationen, vet de förvånande väl vad de gillar, och inte gillar i stil och klädväg. De är bara inte vana att naturligt sätta ord på det.
Gå nu tillbaka till bilden av den person du tycker ser väldigt välklädd ut, och använd denne som idé och inspirationskälla. Ta sedan in viss teoretisk grundkunskap om vad som gör att plagg ser bra ut på en bärare: snitt, passform och färgmatchning. Börja sedan att prova dig fram med att återskapa den stil du sett på dig själv. Precis som med all kunskap tar det ett tag att bygga upp en grund.
Detta är dock ingen gåva från en högre makt, utan rent intresse och kunskapsgrundad förmåga som kan förvärvas. Vi kan som sagt ha olika inledande grundförutsättningar. Komponenterna av den visuella stil du vill återskapa, köpes sedan bit för bit, i relation till de pengar du känner är rimliga att spendera. En genväg kan vara att tala med en stilrådgivare, eller annan person som har denna kunskap, och på dennes inrådan köpa det du tycker är snyggt.
Vad tyckte du om den här artikeln?
2 Kommentarer
Jag tror att man måste fråga sig; stil i vems ögon?
Är det i mina egna ögon som jag vill se mig själv (och kanske inbillar mig hur jag ser ut), eller är det i omgivningens ögon som ju inte har några förutfattade meningar om mitt utseende och vad som passar just mig?
För mig är det det senare, och där kan jag verkligen känna att jag behöver stilråd!
Den 11 februari 2020
@Ulf Johansson: Tack för öerhört tänkvärda ord som tillägg i debatten Ulf! Det du beskriver är som jag ser det en inledande del i processen att skaffa sig själv en grunduppfattning om vad man själv, och andra, uppfattar som stiligt. Om man själv känner sig helt utan utgångspunkt, är det helt klart en god idé att tala med någon man känner kan ha bättre koll på läget.
När man sedan tar på sig och provar den stil man blir tipsad om, får man sakta känna sig fram om man själv känner att det kan vara görbart, utan att man känner sig helt utklädd, överklädd eller felklädd.
Som jag beskriver i min text ovan, talar jag ofta med män som anser sig inte ha en aning om vad som är en vettig utgångspunkt i byggandet av en egen stil. När vi sedan talat en stund, kan de ändå komma på en hel del saker de känner att de rakt inte skulle kunna tänka sig att bära, likväl som många plagg de gärna skulle vilja prova att använda, men inte riktigt vet hur...
Jag talar med dessa män genom vår tjänst "Carl Supply", som man hittar under menyn "Stilrådgivning" i butikens toppmeny. Boka gärna in en tid om du är nyfiken, så tar vi en pratstund om vad som kanske kan vara en fungerande stil för dig?!
Den 11 februari 2020