Stildebatten: Stilreglers relevans och nytta
Stil omgärdas ständigt av prat om "regler", och som en följd också av folk som ska framhålla vad du "får" och "inte får" göra. Vad är relevant och faktiskt till din hjälp, och vad är irrelevant och inaktuellt trams?
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2019-11-21
”Du får aldrig bära bruna skor efter klockan sex på kvällen”. Har du hört det påbudet? Män som känner att de börjar få koll på stil och odlar ett spirande intresse för kläder och dess bärande, lyfter ofta och gärna fram denna gamla käpphäst.
Stil diskuteras flitigt i sociala medier. Forum som Instagram och dedikerade stil-communities, såväl som Facebook och i viss mån fortfarande gamla bloggar, debatteras det frisk om vad man får, ska och bör, men framförallt också vad man inte får och bör göra. Inte sällan blir diskussionen i sig drivkraften och syftet med diskussionen.
Vilken nytta har vi då av stilregler och alla de påbud, som ibland faktiskt lyfts fram även här i Carl Magazine? För det mesta har dessa en praktisk nytta och stilmässigt visuellt syfte. En klädkod är exempelvis en form av stilregel vars syfte är att hålla en grupp människor i ett visst sammanhang inom en förhållandevis likvärdig klädsel. En hjälp och riktlinje för såväl värden som gästerna vid en sammankomst. Därefter lämnas mer eller mindre marginal för tolkning av de individuella klädkoderna.
När det kommer till rekommendationer som exempelvis hur du ska knäppa dina plagg, eller vilka färger eller plaggtyper du kan, ska, bör eller inte bör kombinera, börjar det handla väldigt mycket om personlig smak. Vi skriver ofta om dessa saker, då vi är en samling personer som bär kläder med en ibland nästintill ohälsosamt innerlig passion för estetik och stilmässig exekvering. Vi vill gärna dela med oss av vår syn på vad vi tror och känner kan få kläderna du bär att se ut på bästa sätt.
Det finns egentligen väldigt få strikta måsten när det kommer till kläder och stil. Detta såvida det inte finns skrivna riktlinjer eller påbud som reglerar om du får bära dina favorittofflor i gul cellplast med vita tubsockor och gråmelerade mjukisbyxor långt bortom sista förbrukningsdatum, eller ej i det sammanhang du vistas. Det handlar mycket om kunskap och en god portion magkänsla och sunt förnuft.
Domderande om huruvida du kan eller får kombinera det ena mönstret med det andra, eller ej, är en annan vanligt förekommande diskussion. Ett ämne där det bara handlar om att ha rätt kunskap om hur du ska göra, och varför. Det finns där inga rätt eller fel.
När vi då sedan återkommer till de bruna skorna och klockan sex på kvällen, hamnar vi i en helt annan dimension av stilreglementet. De gamla dammiga paragraferna som ibland borde glömmas och begravas, såvida brukaren inte har full koll på vad de egentligen innebär, och varför påbuden en gång myntades.
Efter klockan sex var det förr i tiden ofta middag i ett ordnat hem. Hem där man till middagen alltid bar frack som enda acceptabla klädseln att bära till måltiden. Till frack bär man undantagslöst svarta skor, varför regeln att bruna skor aldrig bars efter klockan sex uppkom.
Det finns alltså all anledning att fråga sig om de regler och förbud du fått förklarade för dig, av välvilliga personer och folk som tror sig veta vad de talar om, verkligen fortfarande är relevanta? Kunskap, är alltid din bästa vän i stilsammanhang. Lär dig själv "hur", och "varför", så kommer din stilnivå alltid att ligga rätt. Vi på Carl Magazine kommer även fortsättningsvis göra vårt yttersta för att förse dig med den kunskap du behöver.
Vad tyckte du om den här artikeln?
6 Kommentarer
Delvis handlar det om individuell ambition och intresse. Har jag båda två så matchar jag t ex bälte med skor (färg och material, t ex mocka med mocka). Det är en regel som jag personligen tycker är självklar och fyller ett syfte. Men samtidigt så uppstod många regler i en tid då möjligheterna var mer begränsade. Att blanda streetwear med det formella kan bli häftigt om det görs rätt. Men det finns inga regler för det. I slutändan kommer man tillbaka till ambition för sin stil och ett öga för vad som fungerar
Den 23 november 2019
@Fredrik: Håller med dig att man med rätt stilkänsla kan få de flesta kombinationer att se bra ut. Kunskap, och självförtroende att bära upp det med självklarhet.
Den 23 november 2019
Jag skulle nog säga att ''ta seden'' dit man kommer är en gyllene regel här på många sätt.
I ett allt mer egofierat samhälle visar det att man inte tar sin omgivning och tillfället för givet.
Men som med all kreativ verksamhet handlar det inte ytterst om regelefterlevnad eller ''pay to win'', utan om din passion och ett tydligt personligt uttryck.
Det handlar om att faktiskt ha studerat reglerna, som ledde till ett lyckat resultat, som inspirerade dig.
Att inte bli tråkig och förutsägbar betyder inte att det ska vara lite skoj och kaos med stilen.
Ett par gamla välskötta par skor, en vintage klocka eller kanske bara något så enkelt som en strykt skjorta förmedlar passion, som för mig är känns mer tilltalande.
Den 23 november 2019
@Michael: Otroligt bra formulerat Michael. Det är så många aspekter som bidrar till helhetsintrycket av korrekt stil. Sammanhang, och sunt förnuft att hitta rätt nivå i detta, tar dig oftast otroligt långt, utan "måsten" och "förbud".
Den 23 november 2019
Tack för en i vanlig ordning bra text!
Jag går och grubblar på en stilregel som jag undrar hur hårt man bör hålla på: att inte blanda metaller. ''Min'' metall är guld och jag bär t. ex. gärna guldklocka, men om jag även vill bära bälte (vilket jag ofta gör) så har jag märkt att det är svårt att hitta ett bälte med guldfärgat spänne. Där blir det alltså att jag blandar två olika metaller, med klocka i guld och bältesspänne i stål/silver.
Hur ställer ni er till detta?
Den 21 mars 2020
@Jesper: Hej Jesper,
Tack för en bra fråga om något många ofta undrar över. Visst är det bra om man kan hitta bälten med spänne i gul metall om man gärna bär andra accessoarer med guld detaljer.
Bältes spännet är dock då subtilt och dolt, att det inte blir en påtaglig skillnad, så min åsikt är att det spelar mindre roll i sammanhanget. Det här är lite på samma sätt som att bära en vigselring i guld, vilket sedan inte blir tvingande att alla andra metalldetaljer måste ha samma ton. Samma sak gällande exempelvis spännen på munkskor. Dessa är för det mesta gjorda av vit metall, vilket ändå inte blir ett störande moment om man bär en guldklocka : )
Den 23 mars 2020