Att klä sig i svart kan bli precis hur bra som helst, om man bara vet vad man skall tänka på. Vi ger er här en snabbkurs i hur du gör det på bästa sätt, och undviker vanliga fallgropar.
Text: Mikael Vallin
Foto: Charlotte Håkanson
Publicerad
2020-01-30
I den numera ganska intensiva och väletablerade #menswear-sfären, raljeras det ofta och friskt om hur man inte skall klä sig i svart. Att det är en färg för begravningar, och en mängd andra argument. I många fall finns en övertro på att svart alltid är rätt, att en svart kostym är det bästa alternativet, att svarta strumpor alltid fungerar, vilket definitivt inte stämmer. Däremot, är det otroligt dumt och okunnigt att helt och hållet förkasta färgen kategoriskt: Det finns få färger som också kan säga så mycket om dig och din personlighet, som svart.
Ett svart statement
Rockstjärnor, arkitekter, över huvud taget en hel värld av kreativa skapare, har genom tiderna gett ett ansikte åt svart som ett avsiktligt visuellt stilmässigt uttryck. En känsla av integritet, attityd, minimalism, rock ’n roll och kreativitet. Ett uttalande av less is more, samtidigt som det uttrycker mer än de flesta andra färger, om du gör det på rätt sätt, med rätt kunskap.
Vad bör man då tänka på, när man skall klä sig i svart? Det som till en början kan förefalla så enkelt, och se så lätt ut att göra utan ansträngning när man ser andra bära det, blir bättre om man förstår dessa enkla grunder:
50 toner av svart
Precis som alla färger, finns det lika många toner av svart som det finns bärare av färgen. Det finns kalla och varma nyanser av svart. Svart med rött, grönt eller blått som dominerande baston. Här vill vi framhålla skillnaden mellan orden ”ton” och ”nyans”. Tonen bygger på vilka olika färger som blandats för att skapa färgen. Sedan kan denna ton komma i ljusare och mörkare nyanser.
Det krävs stor fingertoppskänsla och öga för färg för att se och förstå detta. En lösning är att kombinera plagg i olika material som denim, flanell, läder, mocka och tweed. Ju mer lika materialen är varandra texturmässigt, desto tydligare blir skillnaden i färgtonerna när plaggen i de olika svarta tygerna blir burna tillsammans. Låt även element av mörkt grå toner, som exempel ett par byxor, komplettera din svarta klädsel. Det blir oftast mörkt nog ändå.
Uddakavaj och byxor i svart
Att bära uddabyxor i svart ihop med en svart kavaj, där båda plagg är av liknande tygkvalité och textur, är mycket svårt. Särskilt i de tunna ullkvalitéer många kostymer är sydda av. På grund av vad vi talade om i föregående punkt, kommer de olika nyanserna av svart att bli påtagligt uppenbara, och för det mesta skära sig. Undvik därför att försöka göra en ”kostym” av svarta byxor och kavaj i olika tyger.
Luddborste
Då du klär dig i svart, kommer luddborsten eller rollern att bli din bästa vän, särskilt om du har husdjur, vars hår kommer att synas tydligt på dina svarta plagg.
Inte övertvätta
Svart plagg ser ofta snabbt mycket bedagade ut om du tvättar dem för ofta och hårt. Svart blir snabbt urblekt, och ser då mindre bra ut. Ullplagg har en tendens att hålla färgen mycket bättre än svart bomull.
Med dessa kunskaper i åtanke, kommer du ha bättre förståelse för hur det kan se så fantastiskt bra ut när exempelvis Leonardo Di Caprio bär svart skjorta och slips till en svart kostym: De har alla exakt samma svarta ton, och är ytterst noggrant utvalda och sammansatta. Med allt detta sagt, ger vi nu några exempel på helsvarta kombinationer, som lyfter fram vårt resonemang.
Svart polotröja och kostym
Svart med attityd, kängor
60-tals influerat