51 komponenter i ett urverk blev huvudingrediensen för hur The Swatch Group räddade den schweiziska klockindustrin år 1983. Födelsen av en av de mest ikoniska och prismässigt överkomliga klockorna var också ett faktum. År 2013 gjorde man det igen, med en automatisk, mekanisk schweizisk klocka, till ett tidigare aldrig skådat pris. Närmare bestämt Sistem 51.
Text: Mikael Vallin
Foto: Ted Olsson
Publicerad
2020-04-25
Under en epok där 1600 schweiziska klocktillverkare reducerades till 600, stod den en gång så stolta schweiziska klockindustrin blödande på randen av en omfattande katastrof. Radikal förändring krävdes i en mycket konservativ bransch, som under århundraden varit världsledande utan konkurrens värd namnet.
Mellan slutet av 1960-talet och början av 1980-talet ägde huvuddelen av den så kallade Quartz-krisen rum. Mekaniska urverk som var svåra och dyra att tillverka och sälja överskuggades av ny elektrisk micro-teknologi, där tidsåtergivningen blev mer noggrann, med klockor sålda till ett pris flera gånger lägre än de mekaniska föregångarna. I Schweiz resulterade detta till att 92 000 anställda inom klockindustrin decimerades till blygsamma 26 000.
Schweiziska klockor behövde återigen bli eftertraktade ägodelar för en bredare allmänhet, och revolutionen låg alldeles runt hörnet. Förpackad i en prisvärd, färgglad nyversion av schweizisk precision.
De tidigare kontrollorganen ASUAG, ”Société Générale de l'Horlogerie Suisse SA”, och SSIH, ”Société Suisse pour l'Industrie Horlogère”, slogs samman till vad som med tiden skulle bli The Swatch Group. Allt i en riktad aktion att rädda den anrika schweiziska klockindustrin.
1983 lanserades Swatch. En serietillverkad Quartz-klocka som designmässigt låg i tiden. Under de första två åren efter lanseringen såldes inte mindre än 2,5 miljoner Swatch-klockor, och Swatch Group köpte upp klocktillverkare som Omega, Longines, Blancpain, Breguet, Glashütte Original, Tissot och Harry Winston med flera.
20 år senare var det återigen dags för Swatch att lansera en horologisk innovation, som denna gång omfattade ett mekaniskt, automatiskt urverk. Linjen ”Sistem 51” såg dagens ljus.
Klockorna i familjen Sistem 51 kom med avsikten att återigen göra en klocka helt tillverkad i Schweiz, åtråvärd nog för hela världen. Detta till en prisnivå lägre än någonsin tidigare för en Schweiz-tillverkad mekanisk klocka. Detta var ännu en milstolpe i klockhistorien.
Urverket i Sistem 51-klockorna består återigen av endast 51 delar, vilket skapar ett minimalt slitage i mekaniken. Den automatiska rotorn drar upp urverket då du bär klockan, och gångreserven är smått fantastiska 90 timmar. Detta betyder att om fjädern är fullt uppdragen när du lägger ifrån dig klockan, går den i ytterligare 90 timmar innan urverket behöver dras upp.
Med en tidsangivelse som endast varierar runt plus/minus 7 sekunder per dag, håller urverket i Sistem 51 mycket hög klass. Mekaniken kalibreras med laser vid tillverkningen, och kopplas via briljant ingenjörskonst slutligen ihop med en enda skruv. Därefter kapslas allt permanent in i den vattentäta boetten, varpå inga föroreningar kan komma in i mekaniken.
Redan från dag ett fick Sistem 51 mycket god respons från forum som HODINKEE, och klockkännare världen över. En innovation som är här för att stanna. Mannen som bär en Swatch Sistem 51-klocka till sin kostym, är ofta en klockbärare som lika gärna kan bära en Rolex eller en Patek Philippe nästa dag. Swatch-klockan blir ett statement för mannen som inte behöver bevisa något med klockan han bär.